10 tips om uit een depressie of dip te komen

Als het koud is en het ’s avonds eerder donker wordt is het voor veel mensen logisch om het binnen gezellig te maken. De verwarming een graadje hoger, kaarsjes aansteken en met een warme kop thee op de bank zitten klinkt misschien heel gezellig, maar wist je dat duizenden mensen te maken krijgen met een dip, of erger nog een depressie? Mijn collega Bart gaf je eerder al 5 tips om uit een dip te komen. In dit artikel wil in je nog 10 tips geven die je helpen om de zon te zien schijnen. Zelfs als het buiten regent :)

positief

Tip 1: Let’s go outside

George Michael heeft er zelfs een liedje over geschreven, ‘Let’s go outside’, of ‘Ga naar buiten’! Het is niet gezond om de hele dag binnen te blijven. Je geest werkt beter met frisse lucht en de natuur kan helpen om je creativiteit te inspireren. Als je om welke reden dan ook niet naar buiten kunt gaan, zorg dan in ieder geval voor frisse lucht. Zet het raam open en vul je longen met frisse buitenlucht!

Tip 2: Je kunt het niet alleen

Kun je jezelf nog herinneren dat het als kind goed voelt om samen met anderen te spelen? Als volwassenen is het eigenlijk niet anders. Mensen zijn niet gemaakt om alles alleen te doen. Je hebt sociale interactie nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat je sociaal in het leven staat en je zult merken dat je er iets voor terugkrijgt.

Tip 3: Wees niet bang

‘Brutalen hebben de halve wereld’ is een uitspraak die je ongetwijfeld kent. Dit is gelukkig voor de meeste van ons ‘not done’ en gaat de fatsoensnormen vaak te buiten. Toch is het bewezen dat een beetje lef je op een positieve manier verder kan helpen in het leven. Stop in ieder geval vandaag nog om jezelf zorgen te maken over wat er morgen gaat gebeuren. Angst is een slechte raadgever en bepekt je om gelukkig te zijn in het leven.

Tip 4: Just Eat it!

Het lijkt misschien geen goed idee om je negatieve gevoelens ‘weg te eten’ maar het is een feit dat (lekker) eten stress kan wegnemen bij mensen. Je verzet je gedachte tijdens het eten. Overdrijf dus niet maar gun jezelf af en toe een lekkere traktatie. Nog leuker (en nuttiger) is het als je zelf de keuken ingaat om je traktatie te bereiden. Probeer bijvoorbeeld eens zelf cupcakes te bakken, of maak een heerlijke smoothie. Wedden dat je hiervan opknapt! Geen inspiratie? Probeer dan deze recepten.

Tip 5: Je bent mooi!

Zeg eens eerlijk, hoe vaak kijk jij in de spiegel? En als je dan (per ongeluk) in de spiegel kijkt, wat doe je dan? Kijk je snel een andere kant op? De basis voor een gelukkig leven is om van jezelf te houden. Schoonheid die van binnen komt, straalt ook naar buiten. Probeer iedere dag een paar minuten in de spiegel te kijken en zeg hardop tegen jezelf dat je een mooi mens bent en dat je trots bent op jezelf! Het maakt niet uit wat je gewicht is, of dat je andere dingen zijn die je minder mooi vindt. Echte schoonheid zit van binnen!

Tip 6: Drink voldoende water

Wist je dat je bij uitdroging enorm depressief wordt? Zelfs als je weer gaat drinken kan dit depressieve gevoel weken aanhouden. Ook hoofdpijn, spierpijn en extreme emotie zijn een gevolg van (te) weinig drinken. Water drinken is gezond. Denk je dat je niet voldoende drinkt? Probeer dan eens een week 2 liter water per dag te drinken en merk het verschil.

Tip 7: Weet wat je eet

Weet je eigenlijk wel wat je per dag eet? Veel mensen lezen geen etiketten en eten ongemerkt producten die een oorzaak kunnen zijn van een depressief gevoel. Zorg voor een goed uitgebalanceerd voedingspatroon. Probeer junkfood en snacks in te wisselen voor voeding die rijk aan vitaminen en mineralen is. Luister naar je lichaam en eet wat goed voor je is. Heb je moeite om zelf een verantwoord voedingspatroon te ontwikkelen? Raadpleeg dan een van deze diëtisten voor een deskundig advies.

Tip 8: Wordt vrijwilliger

Het helpen van anderen is een geweldige manier om dingen in perspectief te zetten. Door vrijwilligerswerk in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis te doen help je niet alleen mensen die het nodig hebben, maar geef je jezelf ook een positief gevoel. Je voelt jezelf nuttig en mensen zijn dankbaar voor hetgeen je doet. Vrijwilligerswerk is inspirerend voor alle betrokkenen.

Tip 9: Neem wat vrije tijd

Als je teveel hooi op je vork neemt dan zal je lichaam dit vroeg of laat kenbaar maken. Tijd om aan de (nood) rem te trekken! Zorg altijd voor een goede nachtrust. Niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, maar vooral de kwaliteit is van belang. Heb je moeite met slapen? Dan adviseer ik je om deze tips voor een goede nachtrust op de volgen. Ook overdag is rust en regelmaat erg belangrijk. Verdeel je werk goed over de dag en neem voldoende pauze. Plan ook op tijd vakantie of ga eens een weekendje weg.

Tip 10: Blijf positief

Het is vrij eenvoudig om alles negatief te benaderen en je te focussen op de minder goede dingen in het leven. Je kent ongetwijfeld mensen die bijna altijd kritiek hebben en hierdoor zuur en negatief in het leven staan. Je kunt het ook omdraaien. Zie de kansen die voor je liggen, pak ze op en ga ermee aan de slag! Waar ben je bijvoorbeeld dankbaar voor in het leven? Denk hier eens goed over na en probeer je hieraan op te trekken. Hoe klein het misschien ook is. Stel jezelf niet als slachtoffer op maar recht je rug en ga vooruit. Je kan het!

Probeer om met behulp van deze tips de zon weer te laten schijnen in je leven. Lukt het je niet? Ga dan niet bij de pakken neerzitten maar schakel hulp in. Raadpleeg een familielid, goede vriend, of bezoek je huisarts. Er is altijd een een manier om je leven een positieve wending te geven, je moet het alleen zelf willen. Go for it!

Gezonde Groeten,

natascha

1 reactie

  1. Ik ben al jaren depressief daar wil ik graag vanaf kunnen jullie mij helpen met een cd tje te sturen om mij weer normaal te worden want alles wat u hier boven schrijft help niet echt groetjes lenie Verhage

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in