10 Tips voor een Succesvol Dieet

Waarom is diëten zo moeilijk?

Velen onder ons kennen het wel, afvallen, diëten, vasten en noem de varianten maar op. Maar hoe vaak is je voornemen al niet gelukt omdat je van lijnen boos en gefrustreerd raakt en dat je gewoon opgeeft? Voordat je het zelf in de gaten hebt voel je je nerveus, opvliegend en boos want je hebt zo’n honger en wil meteen eten. De eerste die je ziet, die een groot ijs zit te eten, wil je meteen dat ijs voor zijn neus wegnemen om er vervolgens nog een achteraan te eten. En daarna voel je je zwak en je hebt gefaald voor je eigen gevoel want ook dit dieet heb je niet kunnen volhouden… op naar het volgende want dit werkte niet.

Dieet wordt veelal alleen gebruikt voor mensen die willen afvallen maar dit begrip is veel breder. Ook mensen die moeten aankomen, allergie hebben of om een andere medische reden moeten vaak hun voeding aanpassen en dus een dieet volgen. De term dieet betekent voor velen ook iets negatiefs. Voornamelijk voor degenen die moeten afvallen en veel lekkernijen moeten laten staan.

In dit artikel ga ik het hebben over het reguliere afvallen en waarom we dat niet volhouden.

Even in het kort waarom mensen aankomen in hun gewicht (de reguliere mensen dus niet die met medische problemen etc.). Overgewicht wordt veroorzaakt door de huidige manier van consumeren. Men komt aan doordat hun voedingspatroon niet bij hun levensstijl past.

Ondanks dat er veel informatie te vinden is, worden dezelfde fouten bij ieder dieet keer op keer gemaakt. Dan bedoel ik niet eens een keer een stukje taart of een stukje chocola maar de grotere fouten zoals te grote porties, niet eten etc. Om deze fouten te beheersen moet je je gedachtepatroon veranderen waardoor het wel lukt om die overtollige kilo’s op lange termijn kwijt te raken en te houden.

Als je veel moet afvallen kun je advies vragen via een voedingsconsulent. Ik vraag de mensen dan een eetdagboek bij te houden en krijg zo inzicht in het eet- en leefpatroon. Aan de hand daarvan wordt een voedingsplan gemaakt waarbij ook rekening wordt gehouden met het stukje genieten, want dat is de sleutel tot succes. Het stukje in je hoofd dat zegt “ik mag dat niet“ dat moet eruit. Daarom leer ik je ook de juiste combinaties en keuzes te maken zodat je op de lange termijn ook bewust blijft eten en leven.

Waar waar gaat het mis ?

We kennen het allemaal “morgen begin ik dus vandaag ga ik nog helemaal los“ , “ik ga sporten om af te vallen en als ik gesport heb, heb ik weer extra verbrand dus dat stuk taart kan best“ en zo zijn er nog meer gedachten van mensen die willen afvallen. Mensen die snel en veel kwijt willen kiezen vaak een moeilijk vol te houden dieet uit en beginnen fanatiek. De keuken wordt uitgeruimd en alles wat niet bij dat dieet hoort vliegt de prullenbak in (lees: vaak nog even snel opgegeten). Voorgenomen wordt het perfect te doen en veelal lukt dat de eerste paar dagen ook en de kilo’s vliegen eraf (lees: het opgeslagen vocht in je lichaam). De motivatie zit er goed in en je houdt het nog een week of 2 vol zo. Maar dan gebeurt het, je mag nu al een aantal weken al je favoriete gerechten niet meer en de trek is immens groot. Je gaat naar de winkel of je favoriete restaurantje om aan die drang toe te geven want laten we eerlijk zijn “er is toch al een aantal kilo’s af dus het kan best“….. toch? En van het een komt het ander en voor je het weet zitten de kilo’s er weer aan. Herken je jezelf hierin stel je dan zelf de volgende vraag: Wil je echt kilo’s afvallen?

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Met deze tips gaat het lukken!

Allereerst moet je het woord dieet vervangen door gezonde levensstijl want dat is wat het moet worden op de lange termijn. Het afvallen zal langzamer gaan maar de kilo’s blijven wel weg.

1. Stel een reëel streefgewicht

Dus niet 10 kilo in 2 weken maar ongeveer een kilo per week is reëel (afhankelijk van de mate van overgewicht). Let ook hier op dat je in sommige weken meer afvalt dan de andere week.

2. Geniet van je eten

Probeer creatief te denken. Probeer bijvoorbeeld eens nieuwe recepten en ontdek nieuwe smaken.

3. Blijf gemotiveerd

En als je een dipje hebt, bedenk dan wat je tot dan toe al hebt bereikt en waarom je wilt afvallen. Als je bent afgevallen denk dan eens over de volgende vragen: hoe voel je je, wat kun je nu meer etc. Hou desnoods een dagboekje bij.

4. Maak bewuste keuzes

Stel jezelf op moeilijke momenten de volgende vraag: ‘waarom heb ik nu trek’. Je zult merken als je hier bewust mee om gaat, je dan ook hier een bewuste keuze kunt maken of je neemt helemaal niets (zoek afleiding).

5. Zoek steun in je naaste omgeving

Vraag of mensen in je directe omgeving je willen steunen als je het moeilijk hebt en of ze ook rekening met je willen houden als anderen niet aan het lijnen zijn. Je kunt natuurlijk niet van anderen verwachten dat ze voor jou die lekkere dingen laten staan maar je kunt wel aangeven of ze ook verantwoorde snacks hebben zoals groentendip of dat jullie niet naar de snackbar gaan maar naar een gewoon restaurantje.

6. Begrip

Begrijpt je omgeving je niet? Dan kun je op verschillende internetforums ervaringen delen met “lotgenoten”. Hier kun je vaak je frustratie kwijt en krijg je nog heel veel extra tips.

7. Levensstijl

Zorg dat je dieet in je levensstijl past. Ga niet rigoureus alles weglaten maar pas de voeding aan. Bijvoorbeeld eet je normaal wit brood neem nu volkoren. Neem je normaal een vol bord eten bouw dit af tot ¾ bord en dan een ½ bord met een flinke extra portie rauwkost. Deze bewuste keuzes zorgen ervoor dat je je dieet gaat zien als een levensstijl en dat je het dus beter volhoudt.

8. Ben niet te streng voor jezelf

Het stemmetje in je hoofd moet eruit (dat zegt ‘ik mag dat niet “ en “ik moet afvallen“) . Laat het los want de stress die een dieet met zich meebrengt zorgt er ook voor dat je niet afvalt. Daarnaast moet je jezelf toestaan af en toe eens iets lekkers te nemen. Neem hiervoor een vaste dag in de week waarvan je weet dat je er dan ook heerlijk van kunt genieten.

9. Bewust eten

Ben je bewust van wat je eet! De meeste diëten werken niet en zijn marketing trucs. Van vele is niet bewezen dat het echt werkt op de lange termijn. Ga je verdiepen in goede voeding en ga niet zomaar uit van alle logo’s die op de verpakkingen staan, “ik kies bewust“ is vaak niet gezonder. Door jezelf te verdiepen in voeding weet je zelf ook beter waar je mee bezig bent en zo leer je automatisch wat goed voor je is. Laat je niet voor de gek houden!!

10. Iedereen is anders

Wat voor de een werkt helpt de ander helemaal niet. Realiseer je dat goed. Het resultaat zie je op de weegschaal en aan de centimeters die je afvalt. Maak ook elke maand een foto van jezelf zo zie je ook hoe je verandert. Je lichaam wordt slanker maar je gewicht kan blijven steken, dit komt doordat vetweefsel minder weegt dan spieren. Ga ook niet elke dag op de weegschaal, ik adviseer 1 keer per week op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Mocht het ondanks deze tips niet lukken om controle te krijgen over je kilo’s zoek dan hulp bij de voedingsconsulent. Zij is vaak je extra stokje en controle achter de deur. Raak niet gefrustreerd en laat het los. Je kan al heel veel winst halen door veel suikers weg te laten en je porties te verkleinen daar heb je geen dieet voor nodig.

Stop met diëten en begin met een gezond leven met gezonde voeding!!

nicole

1 reactie

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in