Top 10 Verantwoorde Gerechten in een Restaurant

Volg je een Dieet en wil of moet je uit eten? Dankzij deze 10 verantwoorde Gerechten kun je de ‘schade’ beperken’.

Soms wordt je gevraagd voor een etentje met collega’s, familie of vrienden en je weet: er is geen ontkomen aan. Vandaag ga je veel en ongezond eten. Je kunt je in allerlei bochten wringen om niet uit eten te hoeven, maar het is toch stiekem altijd wel gezellig. Gelukkig kun je de schade wel heel erg beperken door goede keuzes te maken qua gerechten.

Soep Vooraf

Niet alle soorten soep zijn gelijk geschapen. Veel soorten soep zijn gemaakt op basis van bouillon zonder verdere toevoegingen. Dergelijke soepen bevatten weinig calorieën. Sommige soepen, zoals koninginnensoep hebben allerlei calorierijke toevoegingen zoals room. Een ongebonden soep is vaak een veilige keuze.

De Uitsmijter

Ga je ergens lunchen? De uitsmijter is een gezonde optie omdat het veel eiwitten bevat. Wil je de uitsmijter nog gezonder maken? Kies dan voor bruinbrood en neem in plaats van kaas ham of groente.

Italiaanse Vlees- of Visgerechten

Pizza en pasta zitten beide boordevol koolhydraten. Tenzij je bij een fastfood pizzaketen gaat eten is er altijd wel de mogelijkheid om een lekker vlees- of visgerecht te bestellen, zoals ossenhaas, gegrilde kip of zalmfilet.

Gekookt

Bij een stukje vlees in een restaurant mag je vaak een bijlage kiezen. Als er keuze is, kies dan voor gestoomde of gekookte aardappelen. Deze bevatten een stuk minder vetten dan gebakken aardappels of frietjes.

Probeer het eens Puur Natuur

Wil je een lekker stukje ossenhaas bestellen? Vraag dan of de pepersaus er los bij kan. Is het vlees puur natuur lekker? Dan kun je het zo opeten. Mis je wat smaak, dan kun je de hoeveelheid saus zelf bepalen. Sauzen bij vlees of vis kunnen een ware caloriebom zijn. Mocht je niet zonder kunnen, rode sauzen bevatten minder calorieën dan witte sauzen.

Vis- en Vleessalades

Een broodje eten met tonijnsalade of een huzarensalade? Lekker is het zeker, maar gezond niet. Dergelijke salades bevatten vaak veel mayonaise of andere producten met veel olie. Een beleg dat alleen uit vlees of vis bestaat, zoals gerookte zalm of fricandeau is qua gezondheid een veel betere keuze.

Ongepaneerde Gerechten

Gepaneerde gerechten als schnitzel, kroketten en kibbeling zijn heel erg in ons voedingspatroon geslopen. Veel mensen vinden het namelijk heel lekker om dit soort gerechten te eten. Gepaneerde gerechten zijn helaas heel ongezond. Het paneermeel bevat veel koolhydraten en de paneerlaag zuigt veel vet op tijdens het bakken. Kies daarom liever voor een varkenshaasje in plaats van een schnitzel.

Eet een Hamburger Zonder Broodje

Het broodje is vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten het ongezondste deel van een hamburger. Vraag of je een hamburger plus groente mag zonder brood, of haal het brood zelf weg en eet de hamburger met mes en vork op.

Toetjes

Ja, het onvermijdelijke moment is aangebroken. Na het voor- en het hoofdgerecht komt de dessertkaart. Heb je keuze uit alleen maar ongezonde gerechten? Kies dan voor de escape en bestel koffie of thee of vers fruit als dat op het menu staat. Wil je toch een beetje het dessertgevoel behouden, kies dan sorbetijs of iets anders met veel vruchten. Denk bijvoorbeeld aan een vlaai.

Sharing is Caring

Het lijkt een soort ongeschreven regel te zijn dat je in een restaurant één gerecht per persoon moet bestellen. Dat hoeft echt niet. Je wordt echt niet uit het restaurant gezet als je een dessert bestelt en deze met twee personen deelt. Ben je met z’n zessen, bestel dan bijvoorbeeld drie desserts en laat deze in porties snijden voor een lekkere dessertproeverij.

Hoe goed je je best ook doet, soms zijn de porties in restaurants gewoon te groot. Je bent dan ook niet verplicht om alles op te eten. Je beledigt niemand door een deel van je gerecht te laten staan.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in