10 Verborgen Dikmakers

Diëten is niet simpel, wanneer dan ook nog blijkt dat je bent aangekomen in plaats van afgevallen, dan is de moed vaak wel erg ver te zoeken. Mijn collega Nicole schreef een artikel over dikmakers zonder calorieen, en ook ik verzamelden 10 verborgen, ongekende dikmakers.

Laag vitamineniveau

Vrouwen die een hoog vitaminegehalte hebben, voelen zich meer verzadigd en zullen dus minder snel naar een snack teruggrijpen. Diëtende vrouwen hebben daarentegen een vaak erg laag vitaminegehalte waardoor ze voortdurend rondlopen met een hongergevoel. Onderzoekers van de Laval Universiteit in Canada raden vrouwen op dieet daarom aan hun dagelijkse maaltijden aan te vullen met een vitaminetablet.

Dikke vrienden

Dat dikke vrienden niet goed voor je dieet zijn kan misschien raar in de oren klinken. Onderzoekers hebben echter aangetoond dat beste vrienden met overgewicht je kansen op een succesvol dieet met 57% verkleinen. Volgens professoren aan de universiteit van Harvard kijken we namelijk naar onze vrienden om te bepalen wat aanvaardbaar is. Als je vrienden dus enkele kilootjes te zwaar zijn, zul je je zelfbeeld al snel bijstellen.

Calorie verwardheid

We hebben vaak een vertekend beeld over de hoeveelheid calorieën in onze maaltijden. Een calorietabel kan daarom wonderen doen. Zo weet je meteen of een paprika inderdaad minder vet is dan een zuurkool, en of je nu best een appel of sinaasappel eet. Ben je een fan van voorverpakte etenswaren? Bekijk dan goed de ingrediënten- en calorielijst in de winkel, en kies de minst vette er tussen uit.

Kraanwater

In sommige landen is het water uit de kraan gefluorideerd, goed nieuws voor je tanden, minder goed voor je gewicht. Fluoride zorgt er namelijk voor dat je lichaam geen jodium kan opnemen, waardoor de werking van de schildklier vermindert. Als je schildklier het laat afweten, kan je snel veel gewicht bijkomen.

Je GSM

Wanneer je vaak je GSM gebruikt, kan dat leiden tot slapeloosheid. Dat is slecht nieuws voor je buikomvang, want, zo blijkt uit Brits onderzoek, vrouwen die 5 uur of minder per nacht slapen hebben 32% meer kans om dikker te worden dan vrouwen die minstens 7 uur slapen.

Dieetdrankjes

Elke dag één dieetdrankje drinken, verhoogt de kans op obesitas met 31%. Een studie uitgevoerd door de Purduc University in West Lafayette, Indiana, toonde namelijk aan dat artificiële zoetmiddelen, zoals sacharine en aspartaam, je lichaam laten voorbereiden op een grote maaltijd. Als deze er niet komt, zul je achterblijven met een enorm hongergevoel, en zal je lichaam op besparingsmodus overschakelen, en zo weinig mogelijk vetten verbranden.

Slechte lever

Je lever is een van de belangrijkste vetverbrandende organen. Wanneer je je lever echter ‘vergiftigd’ met alcohol, zal hij zoveel werk hebben aan het afbreken van de gifstoffen dat hij niet langer tijd heeft om de ingenomen vetten te verbranden. Resultaat: je wordt dikker.

Verkeerde porties

Onze porties zijn op tien jaar tijd enorm vergroot. Een bord in 1998 was gemiddeld 23 cm groot, terwijl een bord nu meestal voor 33 cm gevuld is. Toch merken we zelf niets van deze hoeveelheidtoename, en willen we steeds meer.

Darmbacteriën

In onze darmen zijn er heel wat goede bacteriën aanwezig. Peter Turnbaugh, onderzoeker aan de Universiteit van Washington onderscheidt 2 verschillende soorten bacteriën: de bacteroidetes en de firmicutes. Hij ontdekte dat obese mensen een hoger gehalte firmicutes in hun lichaam hadden. Wanneer de proefpersonen gewicht verloren, was er echter een machtswisseling en waren er plots meer bacteroidetes aanwezig in de darmen. Turnbaugh raadt zijn patiënten daarom aan veel probiotica producten te eten zoals een ui, look, bananen, of een dagelijkse Danone Actimel.

Je brein

Je brein kan je dieet volledig om zeep helpen zonder dat je het zelf beseft. Wanneer je opkijkt tegen het begin van een dieet, aanschouwen je hersenen dat als iets negatiefs. Telkens als je aan je dieet denkt, zullen je hersenen alles doen om dat negativisme te elimineren. Zo zal je plotseling elke slagroomtaart opmerken, en krijg je tijdens de film constant zin om alles te eten waarvan de acteurs aan het smullen zijn.

Een positieve ingesteldheid is met andere woorden het begin van een succesvolle afvalrace!

Gezonde Groeten,

sanne

1 reactie

  1. Sinds 5 maanden ben ik gestopt met roken, ik ben 50 jaar zit in de overgang. Dus je snapt wel ik ben 3 kilo aangekomen. Ik woog altijd 65 kilo en nu 68 kilo. Ik vind eten nu heel lekker, toen ik rookte kon ik mijn avond maaltijd overslaan. Ik rookte alleen s’avonds. Ik eet bewust en zeer gezond vind ik. Wat kan ik doen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in