Mike Moreno 17 Dagen Dieet Voordelen en Nadelen

De opkomst van het ’17 day diet’ is mede dankzij dr. Phil niet meer te stoppen. Na Amerika is ook Europa helemaal in de ban van het dieet van dr. Mike Moreno. De Arts uit San Diego begon enkele jaren geleden met een klein clubje mensen die genoeg hadden van hun overgewicht. Mede door dr. Phil en de bewezen werking van het dieet zijn veel mensen enthousiast over de filosofie van dr. Mike. Zoals je eerder op deze website kon lezen is het 17 dagen dieet opgesplitst in vier verschillende delen van 17 dagen. In totaal duurt het dieet dus geen 17, maar 68 dagen. De eerste cyclus omvat een strikt caloriearm dieet, vanaf fase 2 wordt er gewisseld tussen koolhydraten, eiwitten, fruit en groenten. Meer over de samenstelling kun je lezen in dit het artikel ‘The 17 Day Diet‘.

Ieder dieet heeft voor en nadelen. Nu in Nederland en België steeds meer mensen met deze 17 daagse methode starten druppelen ook de ervaringen binnen bij onze redactie. Ook sommige voedingen deskundigen hebben hun bedenkingen bij het dieetplan van dr. Mike. In het onderstaande overzicht hebben we de voor en nadelen op een rij gezet. Wil je weten of jij klaar bent voor het 17 Day Diet? Door antwoord te geven op een paar eenvoudige vragen kom je er achter. Doe gratis de ‘dr. Phil 17 Day Diet Challenge‘.

Voordelen ’17 day diet’Mike moreno 17 dagen dieet voordelen en nadelen dagenboek

Geen Crashdieet – Alhoewel de naam anders doet vermoeden is het geen kortstondig crashdieet. De eerste cyclus van 17 dagen zijn weliswaar behoorlijk extreem, maar vanaf de tweede cyclus worden het aantal calorieën alweer opgebouwd. Tijdens de derde en vierde cyclus wordt een verantwoord en gezond eetpatroon aangeleerd met de bedoeling om een goed resultaat op de langere termijn te bereiken. Hiermee wordt het bekende jojo-effect tegen gegaan. Afvallen zit voor het grootste gedeelte tussen je oren, wat dacht je bijvoorbeeld van mosterd in plaats van mayonaise?

Niet Eentonig – Het dieet is zeker niet eentonig te noemen. Tijdens het 68 daagse programma zul je merken dat je gelijkmatig overgewicht gaat verliezen. Ook het toepassen van verschillende kruiden behoort tot de basisprincipes van dr. Mike. Hij leert je welke dingen goed voor je lichaam zijn zoals eiwitten, vis en groenten.

Snel Resultaat – Een ding is zeker, je ziet snel resultaat. Tijdens de eerste fase van 17 dagen is een gewichtsverlies van gemiddeld 7 kilo goed haalbaar. Door dit snelle resultaat zul je gemotiveerd zijn om door te gaan en de complete cyclus van 68 dagen te volbrengen.

Gevarieerde Recepten – In tegenstelling tot veel andere dieten beperkt Moreno’s plan zich niet tot een beperkt aantal ingrediënten. Fruit, groenten, eiwitrijk vlees en gezonde koolhydraten zijn allemaal toegestaan in de gevarieerde maaltijd schema’s van dr. Mike. Je lichaam krijgt dus voldoende gevarieerde producten te verwerken waardoor een optimaal resultaat wordt berijkt. Ook met het oog op gezondheid en reiniging.

Nadelen ’17 day diet’

Pas op met de eerste cyclus – Tijdens de eerste 17 dagen kan het zwaar zijn. Per dag krijgt je lichaam dan gemiddeld 1200 calorieën te verwerken. De bedoeling van deze cyclus is om je lichaam te reinigen van de ongezonde stoffen die je tot de start van het 17 dagen programma hebt gegeten. Een risico van weinig calorieen is dat je metabolisme verstoort kan worden. Hierdoor bestaat de kans dat je lichaam in een ‘ honger-modus’ komt en je stofwisseling vertraagd.

Niet wetenschappelijk bewezen – Moreno beweert dat het verschuiven van de samenstelling van het programma om de 17 dagen de stofwisseling van je lichaam versnelt. Niet iedereen is echter overtuigd van deze theorie. Er is zelfs geen wetenschappelijk bewijs dat je op deze manier je stofwisseling in een ‘ hoge versnelling’ kunt houden.

Het is commercieel – Met alleen het dieetboek ben je er nog niet. Het programma zal je aanmoedigen om speciale Dr. Mike maaltijd producten en supplementen aan te schaffen. Dit principe kennen we onder andere van Dokter Frank. Het voordeel is dat je niet verplicht bent om deze producten te gebruiken.

Het is ingewikkeld – Er zijn mensen die het programma een beetje verwarrend vinden. De verschillende cycli verschuiven en je moet goed in de gaten houden wat je wel en niet mag eten. De basisprincipes zijn gelukkig vrij eenvoudig en oefening baart kunst. Als je de regels strikt volgt krijg je gegarandeerd het beloofde resultaat.

Meer voor en nadelen en een uitgebreide conclusie kun je lezen in het artikel ‘Het 17 Dagen Dieet

Jouw ervaring met het 17 dagen dieet

Wat is jouw ervaring? Laat hier jouw reactie achter, lees hier ervaringen van anderen of bezoek het 17 dagen dieet forum

11 Reacties

 1. Hallo mensen,

  Ben al een tijdje geleden begonnen met het lezen van dit boek.
  Ik heb nu een maand geleden een knieoperatie gehad dus mocht nog niet beginnen. Maar zodra ik weer volledig kan lopen begin ik.
  Ik had eigenlijk 2 vragen,
  Moet je kefir perse gebruiken? (dat moet anders via internet en is niet zo goedkoop ;sw)
  Ik ga nog naar school en kan niet alles (zoals soep) meenemen naar school, iemand tips?

  Groetjes,

 2. Hey allemaal,

  17 dagen dieet is een aanrader ben in 55 dagen 14 kg afgevallen van 86 kg naar 71,4… Het enige wat ik naast de dieet nog extra doe is zumba 2x per week ( ook een aanrader)!!!
  Eerste 2 weken waren zwaar en je moet gewoon doorbijten en daarna gaat het super zorg voor variatie en niet altijd zelfde maaltijden maken..
  Nu als ik iets lekkers pak hmmmmm smullen je proeft alles zo veel beter!
  Je hebt veel meer plezier aan een burger en je hoeft geen 2 te nemen omdat je gewoon vol zit!

  Voor beginners zeker volhouden succes
  Sabine

 3. Hallo medelijners. Ik heb nog wel een practishe vraag. We moeten 2x fruit en 2x probiotia. Fruit moet gegeten worden voor 2 uur s’middags. Maar fruit staat ook als tussendoortje vermeld. Mag dit dan ook om 4 of 20 uur gegeten worden. Ik ben pas sinds gisteren bezig en had trek rond 2.00 uur. Wat had ik dan bijvoorbeeld mogen eten zonder te zondigen? Ik hoor graag de goudent tip. Groetjes Truth

 4. Hallo allemaal,

  Ook ik ben sinds 7 januari met dit dieet bezig. Maandag weeg ik me weer, dan heb ik dag 17 bereikt. Na één week was er al 4,5 kg af! Ongelofelijk! Ik voel me goed, heb geen honger en meer energie dan normaal. Ik probeer de dagmenu’s wel zoveel mogelijk naar mijn eigen “koelkast” aan de passen. Dus geen Kefir en acidophilusmelk voor mij, maar gewoon magere yoghurt/zuurkool.

  Heb na dag 3 wel stevige hoofdpijn gehad en ik heb de afgelopen 2 dagen te weinig gedronken. Dat merk ik wel. Ik kom ook niet helemaal aan die 17 minuten beweging, maar ik probeer toch te voet naar mijn werk te gaan ipv op de fiets. En die ene keer in de week dat ik in de sportschool ben, ren ik een extra kilometertje.

  Succes allemaal, ik ga ervoor; nog 10 eraf.

  Maartje

 5. de eerste twee dagen had ik veel honger.
  Nu begin ik eraan te wennen (dag 4) en is de honger weg.
  Je beseft je wel goed wat je per dag allemaal naar binnen schrokt zonder dat je ervan geniet of doorhebt wat het met je lichaam doet.
  Met dit dieet krijg je wel die bewustwording terug.
  Ik hoef niet zoveel af te vallen(5kg) maar ben benieuwd wat het zal opleveren!

  als ik het goed begrijp mag ik na cyclus 1 door met cyclus 4 en hoef ik twee en drie niet te doorlopen mits ik nog meer wil afvallen. iemand een idee?

 6. ik ben vandaag begonnen met dit dieet ,,,,,,,,ik hoop dat het goed gaat helpen en dat ik de 15 kilio snel kwijt ben ,,,,

 7. Ik vind dat het principe van het dieet heel goed wordt uitgelegd en realistisch omdat het geen gouden bergen belooft en je begrijpt dat je eigenlijk altijd bewust moet blijven van wat, wanneer en hoe je eet.

  De menuvoorbeelden zijn zodanig dat je ze kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren zodra je het principe begrijpt en er worden ook adviezen voor verschillende culturen en leefomstandigheden gegeven zoals mensen die nachtdiensten draaien of last van PMS hebben.Tussendoor veel weetjes en medische feitjes zodat je begrijpt waarom de 4 fasen werken zoals ze doen en je lichaam reageert zoals het doet.

  Ik heb nooit een dieet gevolgd, maar ben wel altijd geïnteresseerd in voeding en gezondheid en kan best wat kilootjes missen, ik heb alleen nooit heil gezien in crashdieten of jezelf uithongeren maar met deze adviezen kan je ervoor kiezen om meteen met de fasen te beginnen of goed nadenken wat je tot nu toe altijd hebt gedaan en het nu op een andere manier of volgorde te doen en daarbij zelf het tempo te bepalen.

  • Hallo,
   Ik heb dit dieet gedaan en het prettige is dat je best veel vrijheid hebt.
   Als je bijv. alleen de diners pakt en de adviezen voor tussendoortjes dan val je al af. Ik ben in totaal een dikke 7 kilo kwijt en ben nu al een half jaar op gewicht gebleven.
   Voor tussendoor helpt bij mij om 16:00 uur een handje elitehaver (dat zijn noten). Ikzelf vond de probiotica minder want ik kreeg last van mijn darmen. Voor vragen kan je me mailen!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in