Home Dieet en Afvallen Dr. Phill 20/20 Voel je Goed in je Lijf Dieet

Dr. Phill 20/20 Voel je Goed in je Lijf Dieet

Review Het 20/20 dieet van Dr. Phil McGraw

Dr Phill, wie kent hem niet. Hij is recht voor zijn raap en eerlijk en dat zien we terug in zijn boek: The 20/20 Diet: Turn Your Weight Loss Vision into Reality. Hij heeft in 2003 al eerder een boek geschreven over gewichtsverlies. Zijn nieuwe boek gaat over een dieet dat is gebaseerd op de laatste onderzoeken en theorieën die stellen dat er voedingsmiddelen bestaan die de energieverbranding verhogen en voor een sterk gevoel van verzadiging zorgen. Het boek helpt lezers om met behulp van deze onderzoeken hun eet- en beweeggewoonten te verbeteren. Uiteindelijk willen we maar 1 ding, (buik)vet verliezen.

Voel je Goed in je Lijf

De Nederlandse vertaling van Het 20/20 Dieet heeft de titel ‘Voel je goed in je lijf‘. Zelf zegt Dr. Phil het volgende over zijn boek:

‘Mijn boek Voel je goed in je lijf is het product van dertig jaar werken met patiënten met overgewicht en vertelt je wat echt helpt. Door je de ware strategieën aan te reiken om overgewicht aan te pakken verandert je leven en de kwaliteit ervan. Ik ben vastbesloten om jou directe resultaten te geven op zo’n manier dat ze een leven lang zullen kunnen standhouden. Blijvende gewichtscontrole heeft te maken met het veranderen van veel dingen in je leven, en Voel je goed in je lijf zal je helpen om precies dat te doen: jezelf veranderen, de manier waarop je over diëten denkt te veranderen, waarop je over voedsel en je gezondheid denkt te veranderen. De zeven sleutels in dit boek zullen voor jou de deuren openen naar een nieuw leven.’

Naast het basisboek heeft Dr. Phil McGraw ook een kookboek laten vertalen naar het Nederlands. Het Voel je goed in je lijf Kookboek is het praktische vervolg op Dr. Phils succesvolle boek Voel je goed in je lijf. Je kunt de theorie van Dr. Phil op een eenvoudige en lekkere manier in praktijk brengen. De zoon van Dr. Phill, Jay McGraw heeft een uitgave geschreven die speciaal is gericht op kinderen en jongeren. Hij legt hier op een duidelijke en no-nonsense manier uit wat je kunt doen om die extra kilo’s kwijt te raken. Geen hongerdiëten, maar heldere en makkelijk uit te voeren adviezen.

Het boek beschrijft 20 belangrijke voedingsmiddelen, de 20/20 voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen zouden de energieverbranding verhogen en het gevoel geven dat je vol zit. Maar dat is slechts het begin. In het boek wordt ook uitgelegd waarom het sommige mensen maar niet wilde lukken om gewicht kwijt te raken. Hier zouden zeven redenen voor zijn: honger, verlangen, gevoelens van beperking, onpraktisch en de kosten, verveling, verleidingen en tegenvallende resultaten. Dr. Phill behandeld al deze redenen en geeft belangrijke instrumenten om wel je doel te bereiken.

Zo werkt het 20/20 Dieet

Het 20/20 dieet bestaat uit drie fases (vier met het ‘after diet plan’ meegerekend). De eerste twee fases bestaan beide uit vijf dagen. De derde fase bestaat uit twintig dagen. De cyclus bestaat in totaal uit dertig dagen. De cyclus wordt alleen herhaald als het streefgewicht na de eerste dertig dagen niet is bereikt. Is het streefgewicht wel bereikt dan ga je door naar fase vier.

De belangrijke 20/20 voedingsmiddelen die in het boek genoemd worden verhogen de thermogenese. De thermogenese is de hoeveelheid warmte die het lichaam dagelijks produceert. De warmte uitstoot is een handige meter voor het calorieverbruik. Met een verhoogde thermogenese wordt dus een verhoogde energieverbranding bedoeld. Tevens wordt er meer vet verbrand.

Met de 20/20 voedingsmiddelen alleen zijn we er nog niet. Het boek beschrijft dat het over het gehele plaatje gaat. Kijk naar de fouten die je voorheen hebt gemaakt op het gebied van diëten, de mislukte pogingen en geleerde lessen. Het doel van het 20/20 dieet is het goed maken van alle mislukte pogingen tot diëten in het verleden.

Het dieet geeft geen richtlijnen met betrekking tot hoeveel gewicht men ermee kwijt zal raken.

De 20/20 voedingsmiddelen

De volgende 20/20 voedingsmiddelen staan genoemd in het boek: kokosolie, groene thee, mosterd, walnoten, olijfolie, amandelen, appels, kikkererwten, groene bladgroenten, gedroogde pruimen, linzen pindakaas, ongezouten en geroosterde pistachenoten, rozijnen, eieren, kabeljauw, tofu, wei-eiwit en rogge.

Dit zijn niet de enige 20/20 voedingsmiddelen, maar dit zijn wel degene die in elke fase voorkomen. Het boek bevat recepten met deze voedingsmiddelen. De recepten zijn zo gemaakt dat ze de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwit en gezonde vetten bevatten, waardoor ze voor een vol gevoel zorgen.

Naast deze voedingsmiddelen mag er water en groene thee gedronken worden. Als je het echt nodig hebt mag er ook een kopje koffie worden gedronken. Het liefst zwart, maar eventueel met een beetje melk en/of suiker. Geen zoetje.

De Eerste Fase

Fase 1 duurt dus vijf dagen. Elke dag mogen er vier maaltijden gegeten worden. Tussen de maaltijden zit steeds vier uur. Elke maaltijd mag alleen maar 20/20 voedingsmiddelen bevatten.

De Tweede Fase

Ook fase 2 duurt vijf dagen. Er mogen wederom vier maaltijden, vier uur uit elkaar, gegeten worden.

Naast alle voedingsmiddelen uit fase 1 mag er nu meer gegeten worden. Voorbeelden zijn: kipfilet, tonijn, bruine rijst, haver, maïs, wortelen en cashewnoten.

De Derde Fase

Fase 3 duurt twintig dagen. De regel van vier maaltijden, elke vier uur, blijft ook nu gelden. Wel is er in deze fase nog meer keuze uit voedingsmiddelen. Het boek bevat voor deze fase wel tachtig recepten waar uit gekozen kan worden. De voedingsmiddelen die nu bijvoorbeeld ook toegevoegd mogen worden zijn: avocado, aardbeien, sinaasappelen, bananen, bloemkool, champignons, ui, yoghurt, aardappelen en quinoa.20/20

De Vierde Fase

Deze vierde fase vindt pas plaats na het dieet. Tijdens deze fase is het belangrijk de veranderingen in levensstijl te behouden in het dagelijkse leven. Je blijft eten zoals je in fase drie deed. In het boek van Dr. Phill staat een lijst met voedingsmiddelen die gegeten mogen worden. Ook geeft het boek voorbeelden van restaurants en maaltijden in restaurants die gegeten kunnen worden. Het liefst bevatten deze maaltijden natuurlijk 20/20 voedingsmiddelen.

Vanaf fase twee mag er één à twee keer per week een uitzondering plaatsvinden, maar naast die uitzondering mogen er geen verwerkte voedingsmiddelen, niet-volle granen, suiker, kunstmatige zoetstoffen, rood vlees, volvette zuivelproducten en alcohol gebruikt worden.

20/20 Recepten

Speciaal voor het 20/20 dieet is er een receptenboek dat uitsluitend recepten bevat dit geschikt zijn voor de afzonderlijke fases die hierboven staat beschreven. Klik op het boek aan de rechterkant van het scherm en download een aantal 20/20 voorbeeldrecepten .

Sporten

Dr. Phill vind bewegen en sporten ook belangrijk. Het boek bevat een trainingsplan met daarin verschillende oefeningen die een hoge intensiteit hebben. Het idee is om ‘normaal’ sporten af te wisselen met 30 seconden gevuld met deze power-oefeningen. Als deze manier van trainen niet mogelijk is, raad Dr. Phill aan om meer te wandelen en rennen. Ook dit rennen kan in 30-seconden-explosies afgewisseld worden met wandelen. Het idee is om meer te bewegen dan stil te zitten. Kleine dingen als tandenpoetsen en lopen zorgen al voor een hoger energieverbruik.

20/20 App

In Amerika is de 20/20 App enorm populair. Dankzij deze app krijg je niet alleen informatie en recepten maar ook instructievideo’s die je op weg helpen met het trainingsplan. De meeste oefeningen kun je eenvoudig thuis volgen. Als je met het 20/20 dieet start dan is deze app een absolute must!

Voordelen

De eerste vijf dagen zijn even moeilijk, maar daarna wordt het steeds flexibeler.
Koolhydraten zijn niet verboden. Dit maakt het dieet goed vol te houden.
Het dieet duurt in principe maar 30 dagen.
Er zijn veel onderzoeken gebruikt voor het boek, dit maakt het geloofwaardig.
Het boek gaat niet alleen over voeding en beweging, maar bevat ook emotionele steun.
Het boek leert je te luisteren naar je eigen lichaamssignalen.
Dr. Phill geeft richtlijnen voor portiegrootte, uit eten gaan en af en toe snoepen.

Nadelen

Dr. Phill gebruikt in het boek vaak het woord ‘may’, oftewel ‘kan’. Op deze manier klink hij niet heel zeker van zijn zaak.
De opzet van het dieet kan vervelend gevonden worden.
Het dieet vergt veel tijd wat betreft voedselbereiding en planning van de maaltijden.
Er zijn weinig recepten die in fase 1 gebruikt kunnen worden.
Het taalgebruik van het boek kan te wetenschappelijk overkomen en daardoor tegen gaan staan.
Het is niet duidelijk hoeveel men afvalt met dit dieet.

Conclusie

Dr. Phill heeft veel aandacht gestoken in zijn boek. Het is goed dat hij in gaat op waarom we eten. Eten om een emotie te onderdrukken of om iets te vieren is niet te bedoeling. Het hele idee van de 20/20 voedingsmiddelen klinkt zeer interessant. De vraag is echter of het haalbaar is om ook na het dieet op deze manier te blijven eten, ook al is er veel keuze uit voedingsmiddelen. Als het lastig is deze manier van eten vol te houden, zal het resultaat alsnog tegenvallen. Wanneer de levensstijl echter volledig wordt aangepast aan het dieet, moet het haalbaar zijn om de manier van eten voort te zetten. Het boek staat vol tips en richtlijnen die het doel wat betreft gewichtsverlies absoluut haalbaar maken. Al met al is het 20/20 dieet een interessante nieuwe aanpak!

Gezonde Groeten,

gerlinde

REVIEW OVERVIEW
ALgehele Waardering
Previous articleEnergiebalans en Overgewicht
Next articleLineshaper Afslankpillen Review
2020-dieetDr. Phill heeft veel aandacht gestoken in zijn boek. Het is goed dat hij in gaat op waarom we eten. Eten om een emotie te onderdrukken of om iets te vieren is niet te bedoeling. Het hele idee van de 20/20 voedingsmiddelen klinkt zeer interessant. De vraag is echter of het haalbaar is om ook na het dieet op deze manier te blijven eten, ook al is er veel keuze uit voedingsmiddele

30 Reacties

 1. Mijn ervaringen uit het verleden zijn dat het één voor de ander werkt en andersom. Er zijn mensen die zich perfect voelen zonder of weinig koolhydraten en de ander suiker- en vet-arm. In Theorie werkt alles natuurlijk maar de praktijk vertelt wat anders. Ik kan me voorstellen dat het dieet van Dr. Phill werkt als je je er precies aan houdt.
  Persoonlijk ( na 30 jaar ervaring) dat ik veel eet, maar anders ( gezond dus) veel tussendoortjes in de vorm van droge nootjes ( walnoten, hazelnoten en amandelen) worteltjes, (rauwkost altijd goed) een mandarijntje. pure chocolade, rijstewafel met gezond veel thee en water drinken natuurlijk. Én heel belangrijk ZOEK VEEL AFLEIDING , m.a.w. blijf actief! Zodat je niet te veel aan eten gaat denken. Het meest simpele en goedkoop; wandelen. voor velen goed te doen!! Dus kies voor jezelf de beste methode en eet wat jij lekker vind. Hiermee bedoel ik de gezonde keuzes die jezelf kunt maken. Én kunt volhouden. Zondigen doe je gewoon als uitzondering! ( wel doen af en toe) SUCCES !!

 2. Het heb het boek 20/20 van DHR. Phil gekocht en de app gedownload. Ik was in eerste instantie blij met de recepten totdat ik zag dat de meeste recepten voor ontbijt en lunch Yoghurt bevatten. Vanilla Greek yoghurt. Ik ben lactose intolerant en reageer slecht op zuivel.
  Ik kan lactose vrije yoghurt gebruiken de smaak van het ontbijt of lunch wordt helemaal anders. Hebben jullie tips voor mij?

 3. Het 20/20 Dieet doet me veel denken aan het dieet om je insuline pijl naar beneden te krijgen veel groente volkoren produkten zo min mogelijk geen aardappels geen pasta het is een manier om anders te eten bloedzuiker gaat echt naar beneden maar val er niks mee af en je gebruikt eiwit chakes maar na een paar weken voel je je erg slap en sporten wil haast niet vanwege reuma heel veel dingen zijn tegenstrijdig heb zelf insuline resistentie is erg lastig je spuit steeds meer en insuline is een hormoon dus je groeit van de insuline

 4. Phil is psycholoog, geen psychiater….

  Het boek gaat ook in op problemen met hormonen en andere problemen die het afvallen kunnen bemoedigen, zoals medicijngebruik of slaapproblemen. Hij noemt dit weightloss resistant. Geeft daar ook adviezen over.

 5. Ik wil heel graag weten wanneer het boek in het Nederlands uit komt. En zou heel graag het gratis receptenboekjes willen downloaden.

 6. Wanneer wordt dit boek uitgegeven in het nedelands?? Wil het graag lezen vandaag zijn programma gezien. Heb er zin in en gemotiveerd.

  • is de boek in nederlands te verkrijgen ??? een vraag die hier vaak gesteld word…voel je goed in je vel …is geen boek van dr phil toch ??

 7. Veel plezier met eten ? en beweging positief denken goedde keuzes en Mindfulness sterkte ermee op naar het voor iedereen zijn ideale gewicht en mogelijkheden naar vermogen succes ? Helena

 8. Alles wat Phil doet is “geld maken”!!!
  Hij doet het allemaal ” om en voor geld”…
  EN hij denkt dat hij van alles iets weet….
  Hij is psychiater, leraar, verkoper, zogenoemde top-vader, hij doet alles goed in zijn huwelijk, hij weet alles….

  Hij schrijft zelfs nu een boek met daarin brieven aan zijn overleden moeder, zijn kinderen weer aan zijn vrouw… En zo is er weer een ” boekje”
  Wat moeten wij er allemaal mee?!
  De zakken vullen van ” commercie Phil”!

  • Je hebt gelijk ! Hij is een goede psychiater , maar daar zou hij het bij moeten laten.
   Zijn leven ( gezinsleven ) is zo perfect dat het ongeloofwaardig overkomt .
   Echt Amerikaans ook.
   ( ik heb een tijd Herbalife dieetshakes verkocht … Ik dacht dat ik bij de meetings in een sekte terecht was gekomen )
   Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg

 9. Wat als je gewichts toename te maken heeft met hormonen waarschijnlijk geaardheid in de familie wat moet je dan. ?????????

 10. Ik heb het
  Hetdieet is goed vol te houden. En echt lekkere recepten. Ook hef boek geeft je stof tot nadenken: waarom eet ik eigenlijk.? Dit werkt motiverend
  Ik ben enthousiast wel kost het omrekenen van cups en ounces wat tijd. Maar ik heb het er voor over!!

  • Hoi Karin! Ik wil begin volgend jaar beginnen met dit dieet, maar ik loop ook een beetje vast met de cups. Heb jij misschien nog tips en recepten die je nog hebt liggen? En ben je er nog steeds mee bezig? Ben heel benieuwd en zoek een buddy! Gr Doreen

  • Het dieet lijkt heel veel op dr Dukan.
   Door deze boeken krijg je veel inzicht op gezond en anders eten. Het kan heel motiverend zijn en werkt echt. Mijn persoonlijke ervaring is veel groente, weinig brood, geen varkensvlees en 30 minuten bewegen per dag bv crosstrainer is heel effectief. Ook ik 45 heb jaren met onnodig overgewicht (20 a 25 kg) rondgelopen jammer de maatschappij verleid je tot allerlei rommel. Gelukkig begint kijk op gezond voedsel te veranderen net als bv Pascal Naessens ook een bestseller. Dus radicaal veranderen eetgewoonten en beweging. SUCCES

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987