5 Tips om Mindful te Eten

Zin en Onzin van Mindful Eten (+ 5 Effectieve tips om Bewust te Eten)

Bij de vraag: “wat heb je gisteren avond gegeten”moeten velen onder ons eerst nadenken wat dat ook alweer was. We nemen steeds minder de tijd om “echt” te eten. Zelfs in een restaurant zie ik vaak dat mensen ook hier snel eten terwijl uit eten toch eigenlijk een gezellig avond vullend programma is.  Het begint eigenlijk al in de ochtend. Gehaast prop je je brood naar binnen of lepel je snel je yoghurt op. Met de lunch gaat dit vaak hetzelfde, of je eet je lunch achter je laptop of tussen de afspraken door.

Je moet snel de kinderen uit school halen, die moeten snel eten om ze vervolgens weer snel naar school te brengen.  s’avonds heb je geen zin om te koken , gooi je kant en klaar of een heleboel pakjes en zakjes bijeen om erna met een bord op schoot gedachteloos je eten voor de tv op te eten. Door deze manier van eten heeft je lichaam niet de kans om de juiste signalen af te geven, bijvoorbeeld als je geen honger meer hebt.

Door mindful te eten ga je weer bewust genieten van je eten en zet je voeding terug op de plaats waar het hoort, jezelf gezond en fit houden en niet eten uit gewoonte of emoties. Je gaat minder eten , je eet rustiger, je proeft meer, je eet al snel gezonder .

Ga eens bij jezelf na hoe lang je bezig bent met eten bereiden en met het opeten ervan. Ik weet bijna zeker dat je schrikt

Nu wil ik hiermee natuurlijk niet zeggen dat wanneer je een uur aan het koken bent ook een uur moet eten maar hoe vaak komt het voor als je je best hebt gedaan iets lekkers te maken het allemaal binnen 10 minuten op is?

Ik geef je 5 handige tips om weer mindful aan tafel te zitten

Eet langzaam en proef wat je eet

Kauw elke hap goed en geniet van wat je proeft. Je zult merken dat je veel dingen beter proeft dan wanneer je alles snel op eet. Rustig eten zorgt ervoor dat je echt even de tijd neemt om te eten. En dat is fijn, want je lichaam heeft tijd nodig om de binnenkomende voeding te verwerken. Pas na zo’n twintig minuten krijgen je hersenen een signaaltje dat er eten binnenkomt en komt de spijsvertering op gang.

Eet in een stille of rustige omgeving Mindful Eten 5 Tips om Mindful te Eten Mindefull eten

Helemaal in stilte zal vaak lastig zijn bijvoorbeeld als je een gezin hebt. Probeer evengoed een rustige omgeving te creëren.  Leg telefoons weg en zet de tv uit.

Vermijd afleiding

Hou je aandacht bij het eten en leg alle andere zaken aan de kant zoals tablets,kranten, telefoons, huiswerk etc. Dek de tafel gezellig , ook als je alleen bent er is altijd een leuk plekje waar je even lekker op je gemak kunt zitten.

Stop met eten wanneer je bijna vol zit

Omdat je rustig hebt gegeten, en bewust hebt gegeten ben je sneller verzadigd. Dit ga je dus ook voelen. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook qua smaak. Je bent verzadigd, en kunt zonder al te veel moeite stoppen met eten. Zo voorkom je ook dat je je na het eten opgeblazen en duf voelt.

Vergroot je kennis over voeding

Mindful eten begint bij de boodschappen. Let eens op wat je koopt , wat zit erin ,begrijp je alles wat op de verpakking staat ? Vraag jezelf eens af of het eten met gewone ingrediënten niet net zo snel klaar is dan met al die pakjes en zakjes. Maak een boodschappen lijstje en neem de tijd voor je inkopen. Ook als je gaat koken plan je wat meer tijd in. Want zeg nou zelf , een verse maaltijd smaakt toch veel beter dan al die bewerkte maaltijden?

Leef, Eet en Geniet,

nicole

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in