Je bent wat je eet, maar welke producten kun je beter laten staan? Er wordt veel geschreven over “goede” en “slechte” voeding. In dit artikel beschrijf ik 7 producten die je volgens mij beter niet kunt eten of drinken.

Bewerkte Voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen zitten boordevol schadelijke stoffen zoals kleur en smaakstoffen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stoffen bijdragen aan uiteenlopende chronische zieketen. Bewerkte voedingsmiddelen hebben ook een keur aan toegevoegde suikers die ons immuunsysteem kunnen verzwakken en ziekte bevorderen. Je kunt beter kiezen voor puur en onbewerkt voedsel.

Suiker

De gemiddelde Nederlander eet en drinkt ongeveer vijftig kilo suiker per persoon per jaar. Kinderen krijgen in verhouding nog veel meer binnen. Suiker verzwakt je immuunsysteem, veroorzaakt ontsteking, en geeft je insulinespiegel een boost. Het vervelende is dat suiker verslavend is en je dus steeds meer gaat eten. Heb je behoefte aan zoet? Kies dan niet voor zoetstoffen zoals aspartaam maar bij voorkeur voor verantwoorde alternatieven zoals stevia.

Aspartaam

Je kunt dus beter voor stevia kiezen in plaats van aspartaam, maar waarom? Er zijn meer dan 10.000 bekende bijwerkingen van aspartaam. Een aantal van deze bijwerkingen zijn:

 • migraine
 • epileptische aanvallen
 • depressies

Gluten

Er wordt veel geschreven over het gevaar van gluten Naar schatting 30 tot 35% van de mensen heeft last van gluten intolerantie. Gelukkig hebben veel mensen hebben baat bij een glutenvrij dieet. Door een verhoogde blootstelling aan chemicaliën, medicijnen, stress en slechte voeding veranderd de darm microben.  Mensen die gevoelig zijn voor gluten en gluten blijven eten lopen het risico om auto-immuunziekten zoals psoriasis, de ziekte van Hashimoto, lupus en reumatoïde artritis te ontwikkelen.

Water in Plastic Flessen

Water uit plastic flessen en flesjes lijkt misschien makkelijk. Zachte plastic flessen kunnen echter een aantal schadelijke stoffen zoals carcinogeen di-2-ethylhexyl-adipaat (DEHA) en bisfenol-A (BPA) bevatten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dan water uit een plastic fles sporen van deze stoffen kan bevatten. Dit is met name het geval als de flessen warmer worden. Je kunt overigens het beste een glazen of stalen fles vullen met kraanwater.

Genetisch Gemanipuleerde Voeding

Recent Frans onderzoek bevestigde de gevaren van genetisch gemodificeerd voedse. Ratten werden gevoed met genetisch gemodificeerde maïs en ontwikkelde een exponentiële toename van borsttumoren, nierfalen en leverafwijkingen.

Transvetten

We kennen het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet. Daarnaast zijn er ook transvetten, deze zijn twee keer zo gevaarlijk voor je hart als verzadigd vet en veroorzaken tienduizenden premature hart-en vaatziekten en sterfgevallen per jaar. Wil je weten of een product transvetten bevat? Controleer de lijst van ingrediënten dan voor aankoop op de volgende woorden:

 • gedeeltelijk gehard
 • gefractioneerde
 • gehydrogeneerd

Alternatieven zijn er gelukkig ruim voldoende! Kies bijvoorbeeld voor kokosolie of olijfolie.

Gezonde Groeten,

sanne

2 Reacties

 1. Ik las dat plastic flessen beter niet gebruikt kunnen worden voor kraan water.
  wat is jullie visie over de Dopper flessen?

  met vriendelijke groet,
  Els

 2. ik zou willen weten of bij de transvetten, waarbij je op de etiketten op de jouw genoemde woorden moet.
  maar kik kom er niet achter of die juist slecht of juist goed dus moet ik met deze woorden erop het juist niet of wel nemen. wellicht een domme vraag maar ik weet het gewoon niet. vr.dank voor het antwoord en groet anna

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in