Veel van ons onderschatten het belang van het drinken van voldoende water. Vooral met (extreem) warme dagen is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Ik begin met 7 weetjes over water:

 • Wist je dat als je niet genoeg drinkt je daardoor 1 kilo per jaar kunt aankomen?
 • Wist je dat honger vaak geen honger is maar dorst?
 • Water is het meest aanwezig in ons lichaam, sterker nog: op het glazuur en onze botten (heel weinig) na, zit het in elke cel. Alle cellen en moleculen baden als het ware in water.
 • De mens bestaat voor ongeveer 70% uit water en voor 25% uit eiwit en 5% uit calcium.
 • We zonder water maar een een paar dagen in leven blijven.
 • Water heeft ontzettend veel functies en voor een gezond lichaam is het noodzakelijk dat je voldoende water drinkt.
 • Koffie, alcohol, zwarte thee en frisdranken bevatten ook water maar doordat er wat bij zit, heeft het niet meer de positieve effecten van zuiver fris water, sterker nog het onttrekt vocht.

Je Lichaam in Balans

Zijn je lichaam en hormoonhuishouding uit balans zijn geraakt? Mijn boek: “Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start” is in veel gevallen de ideale uitweg naar een gezonde toekomst.

Afvalstoffen

Ons bloed bestaat voornamelijk uit water en ook de lichaamstemperatuur en de bloeddruk worden stabiel gehouden door onder andere water. Wanneer het lichaam vocht tekort heeft, dan zullen de cellen in je lichaam het vocht loslaten om in ieder geval het bloed stabiel te houden. Maar uitgedroogde cellen veroorzaken veel klachten. Het lichaam heeft ontzettend veel vocht nodig voor alles en ook het niet zweten is een gevolg van te weinig drinken. Het nadeel van niet zweten is dat er dan meer afvalstoffen in het lichaam komen en dat veroorzaakt weer huidklachten en gezondheidsproblemen.

Hoeveel moet ik drinken?

Moet je je eens voorstellen dat alleen al de spijsvertering dagelijks meer dan 4 liter water gebruikt. In de dikke darm wordt zoveel mogelijk water weer door het lichaam terug opgenomen.

Er wordt altijd verteld dat je 2 liter water nodig hebt per dag, meer drinken is ongezond en belast de nieren onnodig en je spoelt een boel mineralen weg. Als je fruit en groenten eet, krijg je heel wat water binnen, want ook dit bestaat voor meer dan 70% uit water. Eet je een halve kilo groenten en fruit, dan heb je al heel wat vocht binnen. Het is echt heel belangrijk dat je de hele dag water drinkt om je lichaam te voeden. Je urine is een mooie graadmeter om te zien of je voldoende drinkt.

Symptomen van teveel of te weinig drinken

1) Lichte zeer doorschijnende plas = teveel gedronken. Dit kan negatief voor de nieren zijn als je dit te lang achter elkaar doet. Bovendien spoel je veel mineralen weg.

2) Een donkere plas = te weinig gedronken. Ook dit is erg slecht voor je hele lichaam maar vooral voor de lever, want dit betekent dat er teveel afvalstoffen in het lichaam verblijven.

3) Lichtgele plas = prima. Als elke plas deze kleur heeft, weet je dat je voldoende hebt gedronken. Dat is bij iedereen anders. Sommige mensen hebben echt minder water nodig dan anderen.

Ook de geur van urine verklapt veel. Sterk vies ruikende plas is een teken van teveel afvalstoffen in het lichaam en dat er te weinig water is gedronken.

Gezuiverd Water

Er zijn echter mensen die weinig of nooit water drinken omdat ze het niet lusten. Hoor jij bij die groep en heb je gezondheidsklachten, dan is dit toch echt de eerste stap die je moet nemen voor verbetering. Zet het liefst ‘s morgens een liter water neer (kan gezuiverd water uit de Brita-kan zijn) of neem mineraalwater uit flesjes (deze niet opnieuw vullen want het plastic geeft giftige stoffen af). Drink gedurende dag steeds van dit water. Sommige mensen leggen in de Brita-kan drie edelstenen: rozenkwarts, amethist en bergkristal.  Dit zou het water van meer energie voorzien omdat ons kraanwater helaas energieloos is geworden. Ook zijn er tegenwoordig magneten te koop om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dit zijn allemaal tips die niet noodzakelijk zijn maar wat wel een positief effect kan geven. In principe volstaat kraanwater maar houdt er rekening mee dat hierin veel anorganische zouten en giftige chemicaliën kunnen zitten en een Brita-kan hiervan veel tegenhoudt.

Verder kun je ook kiezen om mineraal water te drinken en als je er zelf perse een smaakje bij wilt doen om het zo beter drinkbaar te maken is dat een optie maar nooit ranja of andere ongezonde suikergoedjes.

Doe er een klein scheutje dik sap in, of 100% fruitsap, maar liever niet. Een schijfje citroen en citroensap is zelfs erg gezond om dit bij het water te doen want op deze manier zul je ook nog de lever ontgiften.

Drink meer als het erg warm is buiten of als je sport!

Onthoud dat water de enige vloeistof is die ons lichaam nodig heeft, al het andere is onnodig en kan zelfs schade aanrichten in het lichaam. Ook kruidenthee wat heel gezond kan zijn, kan ook schadelijk worden als je niet de goede kruiden gebruikt of te vaak en te lang dezelfde thee neemt. Specerijenthee zijn alleen geschikt voor de winter en voor mensen die het erg koud hebben.

Fruitsappen doen de suikerspiegel laten stijgen wat ook weer overgewicht teweegbrengt en niet aan te raden is. Koffie en zwarte thee drogen het lichaam uit en groene thee met mate drinken want ook hierin zit theïne en looizuur wat een negatief effect kan hebben.

Omega 3 vetzuren

Naast je urine check kun je ook op andere plekken zien of je genoeg drinkt. Is je huid erg droog dan is meer drinken en extra omega 3 vetzuren de beste optie. Steek je tong eens uit! Zie je een soort droge woestijnachtige ondergrond die allemaal barsten vertoond? Ook dan moet je meer drinken en dit duidt zelfs op uitdroging. Is je tong erg rood? Of juist bleek? Als hij erg rood is dan heb je teveel hitte in je lichaam en is meer drinken raadzaam maar dan vooral frisse dranken en geen specerijenthee. Is hij erg bleek dan kun je juist wel specerijenthee nemen. Ligt er een moesje op wat je met je nagels weg kan raspen? Dan is citroenwater het beste om te drinken en mariadistelthee of andere detox theetjes.

Ook als je lippen erg droog zijn moet je meer drinken, onderlip staat volgens de Chinese gezichtsdiagnose  in contact met de dikke darm en vaak zie je dat mensen een gebarste droge onderlip hebben.

Dan heb je nog een huidtest, trek je huid eens op verschillende plekjes op het lichaam omhoog, blijft het even staan voor het wegzakt dan  is dat ook een teken van tekort maar dan is het al heel erg als je dat ziet en heb je chronisch vocht te kort.

Gezonde Groeten,

irene

2 Reacties

 1. Leuk die waterfles, maar aan dat advies heb ik helemaal niets.
  In tegendeel zelfs, ik heb een vochtbeperking en mag slechts 1,75 liter vocht per dag, dat is inclusief koffie, thee, soep, toetje en fruit.
  Verder is het lippen bevochtigen.
  Helaas ben ik niet de enige, er zijn velen zoals ik.
  Dus een advies van veel water drinken is niet altijd het juiste advies.
  Met vr gr.

 2. Beste Irene,

  hoeveel water moet ik normaal per dag drinken. In het begin gaat dit altijd gemakkelijk om 2l per dag te drinken maar nu begint water mij echt tegen te steken en zou ik er zelfs op walgen.

  Ik drinkt dan ook wel thee maar mag pampelmoessap ook omdat ik onlangs met een verstopping zat .

  Ik hoop dat je mij kunt helpen.

  Groetjes,

  Jeannine

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in