Goed Slapen Tijdens Warme Nachten

slapen warme nachten
slapen warme nachten

Je kent het ongetwijfeld, niet of slecht in slaap kunnen komen door de hitte, of wakker worden omdat het warm is in je slaapkamer. Zoals je eerder kon lezen is een goede nachtrust erg belangrijk voor je lichaam. Tijdens warme dagen koelt het ’s avonds vaak maar langzaam af waardoor het lang warm blijft in je slaapkamer. In slaap vallen is dan voor veel mensen vaak een ramp waardoor ze niet, of onvoldoende nachtrust krijgen. In dit artikel geef ik je een aantal tips die je kan helpen om ondanks de hitte, toch goed te slapen.

slapen warme nachten
slapen warme nachten

Jouw tip tegen Hitte

Heb jij een goede tip om goed te slapen tijdens warme nachten, en staat hij niet in dit artikel? Deel jouw tip dan met andere bezoekers en maak kans op een Sweetdreams Pakket t.w.v. 99 euro!

Geen Airconditioning

Voor de tips in dit artikel heb je geen (dure) airconditioning nodig. Een airco is niet alleen duur in aanschaf, maar ook het stoomverbruik van de meeste airco’s is enorm hoog. Daarnaast krijgen veel mensen irritatie van hun luchtwegen door de lucht uit een airco.

Tip 1: Geen warm beddengoed

Veel mensen slapen tijdens de zomermaanden onder het verkeerde beddengoed. Tijdens (extreem) warme dagen is een laken meestal al voldoende. Maar vergeet ook de ondergrond niet. Ligt er bijvoorbeeld een dik dekmatras of molton op je matras? Kijk eens naar het materiaal. Wol geeft veel warmte af, probeer voor een katoenen variant te kiezen.

Tip 2: Zelfgemaakte ventilator airco

Veel mensen hebben tegenwoordig een ventilator in huis. Het plaatsen van een ventilator in je slaapkamer kan inderdaad helpen om het slapen wat aangenamer te maken. Het probleem van een ventilator is dat het uitsluitend de (warme) lucht verplaatst, en dus niet afkoelt. Met een paar eenvoudige truckjes maak je van je ventilator een echte airconditioning. Vul plastic flessen met water, vries ze in, en zet ze voor de ventilator. Zorg er wel voor dat je de flessen in een bak plaatst om het lekwater op te vangen zodra ze ontdooien. De positie van de ventilator is overigens ook belangrijk. Zet de ventilator bij voorkeur bij de deuropening en zet een raam open. Door de stroming van de lucht zal de koelere buitenlucht sneller in je slaapkamer stromen.

Tip 3: Thermische stroming

Zoals je ongetwijfeld weet stijgt warme lucht op. Als je in een huis met meerdere verdiepingen woont, dan heb je zal je merken dat het op de begane grond minder warm is als op de eerste of tweede etage. Zorg er altijd voor dat de bovenste ruimte, zoals een zolder of vliering, vrij toegankelijk is voor warme lucht die op wil stijgen. Hierdoor blijven de onderliggende etages koeler.

Tip 4: Slaap niet overdag

Het is misschien verleidelijk om op de bank, of misschien wel lekker op het strand, of bij het zwembad een middagdutje te doen. Wist je dat je hierdoor de slaapcyclus onderbreekt? Dit heeft als resultaat dat je ’s avonds moeilijker in slaap kunt komen of ’s nachts onnodig wakker wordt. Een dutje van een half uur is vaak al genoeg voor een verstoorde nachtrust.

Tip 5: Overdag ramen dicht

Is het overdag buiten warmer dan binnen? Zorg er dan voor dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Let op! De binnendeuren in je woning moeten juist allemaal open blijven om op die manier een goede luchtcirculatie te bereiken. Als het tegen de avond afkoelt en de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur, zet dan  alle ramen en deuren weer open.

Tip 6: Neem een lauwe douche

Neem voordat je gaat slapen een lauwe douche. Hierdoor koelt je lichaam af en heb je een grotere kans om snel in slaap te vallen. Is het echt extreem warm, dan kun je ook je nachtkleding voor je gaat slapen in de koelkast of vriezer (voor echte bikkels) leggen zodat het lekker koud is. Let op dat je nachtkleding niet te lang in de koelkast legt, omdat het anders te koud wordt.

Tip 7: De afkoeltruck

Deze tip is toepasbaar voor als je al in bed ligt, maar door de hitte niet in slaap kunt vallen. Ga naar de badkamer en zet de koude kaan aan. Hou je polsen gedurende enkele minuten onder het koude stromende water. Omdat je bloed door heel je lichaam stroomt, komt het ook voorbij je polsen. Door je polsen te koelen, koelt je hele lichaam af.

Tip 8: Drink voldoende

Eerder schreef mijn collega Irene een artikel over het belang van water drinken. Juist tijdens warme dagen is het erg belangrijk om voldoende te drinken. Door een goede hydratatie kun je beter in slaap vallen. Let er wel op dat je vlak voor het slapen gaan geen cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola drinkt. Dit beïnvloed je allertheid en zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt.

Bonus Tip 9: Natte Sokken

Ik geef toe, het klinkt bizar, maar het werkt! Maak een paar sokken nat, trek ze aan en ga rustig op bed liggen. Om te voorkomen dat je matras vochtig wordt leg je een handdoekje onder je koele voetjes. Omdat bloed door je hele lichaam stroomt koelt het af bij je voeten. Het is geen comfortabele manier om in slaap te vallen, maar de kans is groot dat je dankzij deze tip de slaap wel kunt vatten, ondanks de hitte.

Bonus Tip 10: Indirecte Luchtstroom

Een fout die veel mensen maken is dat ze een ventilator aan hun voeteneinde zetten. Omdat je zweet is je huid klam. De directe luchtstroom  van de ventilator zorgt voor een onaangename (en ongezonde) situatie.  Wat je nodig hebt om het hoofd koel te houden is een klein briesje nodig. Zet je ventilator in de laagste stand en richt hem niet direct op je lichaam. Je kunt hem ook op de overloop, of in een andere kamer zetten. Het gaat erom dat je luchtverplaatsing krijgt, niet dat je verkouden wordt.

Wat is jouw tip?

Heb jij nog een goede tip om in slaap te vallen, of om goed door te slapen tijdens warme nachten? Dan zou ik het leuk vinden als je deze tip met mij deelt. Laat een reactie achter, of lees de tips van andere bezoekers. De

22 Reacties

 1. Hiya, ik ben echt blij dat ik heb vonden dit info. Tegenwoordig bloggers publiceren net over roddels en net en dit is echt frustrerend. Een goede website met spannende inhoud, dit is wat ik nodig heb. Bedankt voor het houden van deze site , ik zal te bezoeken. Heeft u nieuwsbrieven doen? Cant vinden.

 2. Je kunt het beste op je rug gaan liggen! Want als je op je zij ligt dan heb je het warmer dan op je rug! En ook … als je niet in je kamer bent sluit de gordijnen! Dan kan de zon niet binnenkomen en komt er ook geen warmte binnen ! En vergeet ook niet je deur dicht te doen dat helpt ook omdat als er een andere ruimte is ( de gang, … ) met ramen dan kan het zijn dat de warmte in jouw kamer komt!❤️❤️

 3. In de ochtend al een koude douch nemen en voordat je naar bed gaat een lauwe douch nemen zodat je het zweet afdoucht.En als je naar bed gaat ga dan gewoon naakt slapen het klinkt misschien raar maar als je dat doet dan krijg je het minder snel warm en de mensen die kamergenootjes hebben:slaap gewoon met een kort broekje en een hempje meer niet.En doe ook je haar op een hoge knot of staart want anders gaat je haar ervan zweten en gebruik een dun dekentje/lakentje.En zet alle ramen en deuren open als je gaat slapen dat is eigenlijk meer toebasbaar als je op een flat woont.En zorg ook voor een geluidloze kamer en een donkere kamer.En leg een washandje in je nek of/en op je voeten.Dat waren mijn tips om jullie het makkelijker te maken hopelijk hebben jullie hier wat aan

 4. Behalve een ventilator met koude flessen ofzo ervoor, kun je ook een bevochtiger aanzetten. Door vocht te verdampen blijft de luchttemperatuur enkele graden koeler en houd je de warmte beter uit de muren. Wel ’s avonds goed luchten! De lucht zelf voelt iets kouder maar ook iets klammer aan, maar uit je muren straalt er minder warmte af.

 5. Ventilatie.
  Sta je op en voel je dat de buiten temperatuur koeler is, zet dan alle ramen en deuren open en ventileer je huis. Sta je op en voel je dat het in huis koeler is dan buiten ventileer je huis dan niet en hou ramen en deuren gesloten.

 6. vul een (paar) plastic fles(sen) met water en vries ze in. voordat jue naar bed gaat wikkel je hem in een handdoek en leg ze op je matras, af en toe verplaatsen. ga er niet tegenaan liggen, dan heb je de volgende dag spierpijn.

  • Koude kruik in je bed leggen. Eerst even in diepvries. Pas op dat het niet ijs wordt. Heerlijk slapen is het

 7. Koopt eens een airco mensen. Met die onzin. Geef dan wat meer geld uit voor een degelijk toestel. Zet dat op 20 graden en geniet van een koele aangename nachtrust. Ge gaat toch niet gelijk ne simpele beginnen met bevroren flessen voor een ventilator te zetten. frisse douche pakken, frisse lakens leggen, de airco aan en Klaar.

  En ge wordt niet verkouden van de airco als ge dat ding niet vollebak zet. Gewoon fris genoeg om de hitte te breken.

 8. Zorg dat je 1 uur voor je gaat slapen de ventilator aanzet en hou op de dag de ramen en gordijnen dicht, als het eenmaal buiten een beetje is afgekoeld, zet het raam helemaal open zodat je lekkere frisse lucht krijgt

 9. Als je naar buiten gaat, en je hebt ramen met gordijnen. Doe de gordijnen dicht!! Zo heeft de zon minder kans om je kamer een broeipot te laten zijn. Ook je voeten even in een koud waterbakje doen kan lekker zijn!

 10. het helpt !!
  een ventilator blaast warme lucht op een warm lichaam. de tip is, neem een emmertje water mee naar bed met een washandje , maak af en toe je benen nat en je armen , door de wint op je natte armen en benen koel je enorm af en dat voelt heel prettig aan.

  slaap lekker !

 11. ik drink inderdaad veel water maar om toch nog lekker te kunnen genieten van drinken met een smaakje doe ik er een scheutje citroensap of muntblaadjes in. vaak zet ik met zulk heet weer ook een aantal van zulke flesjes in de diepvries. op het heetst van de dag haal ik die dan eruit. die ontdooien snel genoeg met dit weer en je hebt toch lekker koud drinken.

 12. Ik heb nog een aantal tips:

  – Zet een ventilator op je slaapkamer
  – Zet een raam open
  – Koud douchen voordat je gaat slapen
  – Trek katoenen sokken aan
  – Stop ijsblokjes in een kruik
  – Slaap op de begane grond
  – Slaap buiten

 13. Wij hebben zelf een hordeur gemaakt van wat latten en gaas en die voor de achter/tuindeur geplaatst. Gisteren bedacht ik me, he we kunnen wel een luchtbed of de matras van boven halen en die tegen de hordeur aanleggen, rolgordijn half naar beneden en we hebben heerlijk koel geslapen. Tegelijkertijd is het nu in de woonkamer ook lekker koel. Onze slaapkamer is behoorlijk warm maar je kunt natuurlijk ook een hor voor je slaapkamerraam zetten en dat raam wijd open zetten dat scheelt ook. In de slaapkamer laat ik meestal ’s nachts een blower heerlijk over mijn benen blazen en met het geluid wat de blower maakt (monotoom) slaap ik heerlijk!!

 14. ik heb een verhoogd bed en dan kan de ventilator de warme lucht onder het bed sneller weg blazen en het raam open voor frisse lucht erbij kan komen

 15. Indien mogelijk buiten (dakterras, balkon, tuintje) gaan slapen onder klamboe…op stretcher oid. Wel opletten dat rond een uur of 4 de dauw komt opzetten en je dus nat kunt worden of koud.
  Zelf heb ik mijn binnententje in de tuin gezet, scheelt elektriciteit….

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in