Aangekomen Tijdens Vakantie

Help, vakantie!!

Ik ben zojuist terug van vakantie. Turkije! Wat was het heerlijk! 1 week zon, zee en strand en Ultra All Inclusive. De heerlijkste gerechten kent dat land. Het aanbod was werkelijk overweldigend. Overdadig!

Het Ontbijt

Het begon al met het ontbijt. Vele soorten broodjes, hartig en zoet, beleg, diverse soorten yoghurt, eieren in alle vormen, zelfs al rijst en warme gerechten, desserts, koekjes enz. Wel even iets anders dan mijn dagelijkse kom Brinta of magere yoghurt met muesli. Toch kan al die zoetigheid mij niet echt bekoren. Ooit volgende ik het South Beach Dieet (een koolhydraatarm dieet) en sindsdien ben ik meer van de hartige trek. Ik vind iets al snel te zoet. In dit soort landen voor mij dan een meevaller met de keur aan zoete broodjes en koekjes. Al kan ik mijzelf dan in Turkije of Griekenland heel makkelijk te buiten gaan aan Baklava.

vakantie

Mijn dagelijks ontbijt bestond uit 2 grof gesneden stukken bruin brood, lekker besmeerd met roomboter en één van de verschillende soorten jam, 1 of soms wel 2 gebakken eieren (ik liet ze nog even omdraaien, want vaak is het eiwit niet gaar – Salmonella!) en een schaaltje yoghurt met een klein beetje muesli. Daarbij een heerlijke verse jus d’orange en koffie. Hier hield ik het bij. Ik wist dat al die lekker uitziende broodjes en koekjes er alleen maar lekker uitzagen, maar niet zo smaakten. Vaak zijn ze juist smaakloos of veel te zoet of te droog. En daarbij .. de hele dag was er hier aanbod van eten en drinken, dus als ik honger kreeg hoefde ik niet op zoek, want het werd ons op een presenteerblaadje aangeboden.

Het Strand

Na een volledige insmeersessie (jaja ook denken aan de schadelijke zonnestralen) toog ik dus naar het strand. Naast de verkoelende doekjes die uitgedeeld werden, was er natuurlijk ook daar weer een aanbod van kebab, pizza, bier, wijn, champagne, mierzoete limonade en gelukkig ook water. Natuurlijk nam ik de eerste dag een stuk kebab, een biertje, wat mierzoete limonade. Je wilt toch immers je ultra all inclusive flink benutten en een mens is nieuwsgierig naar het aanbod, maar mijn motto is ook ‘alles mag, maar niet elke dag’ en dus zei ik ook wel eens NEE, BEDANKT!

Als ik eens om me heen keek deed niet iedereen dat. Mensen, wat zijn er veel mensen te zwaar. Dikke harde buiken bij de mannen, volumineuze vrouwen. Zelfs de jeugd was zo op het oog al te zwaar. Met die warmte zwel ik op de een of andere manier ook altijd wat op. ’s Avonds dikke voeten van het vocht vasthouden. De volgende dag dronk ik om te testen eens geen alcohol en warempel, ik hield veel minder vocht vast. Ooit had ik een cliënte in mijn praktijk die vond dat als ze met vakantie was ze zichzelf niets mocht ontzeggen. Nu had deze vrouw van zichzelf al veel voetklachten en harde dikke benen van het vocht, maar als ze All inclusive met vakantie ging vloog ze met driedubbeldikke benen terug naar Nederland. Na wat doorvragen bleek ze dus dagelijks veel alcoholhoudende cocktails te drinken die al met al goed waren voor een paar duizend calorieën per dag extra! In die warmte dus veel alcohol drinken werkt niet echt mee. En wat moet je het nadien bezuren! Wellicht goed om in je achterhoofd te houden .. bezint eer ge begint!

Maar even weer terug naar het strand …. Wat weerhoudt mij verder van al dat drink- en eetgelag.

Ten eerste .. ik ben een vrouw! Ook ik vergelijk mij met al die jonge meidenlichamen. Dat helpt. Niet voor mijn zelfbeeld, maar wel tegen de inname van teveel eten en drank.

Ten tweede .. ik ben snel aangeschoten! Na 2 wijntjes voel ik het al zitten. Als moeder (en dat is gelijk ten derde) moet ik het goede voorbeeld geven en kan ik niet laveloos rondlopen.

Ten vierde .. ik ben gewichtsconsulente. Ik weet dus het onnut van al die loze calorieën. Trouwens .. je voelt je er echt niet beter door.

Kortom .. mijn basis is goed en dan kan je je op vakantie best eens iets veroorloven.

Lekker en vrij verantwoord ontbijten.

Vakantie Lunch

Als lunch de heerlijkste groenten en groene salades waar ik zeer ruim van opschep (veel op je bord, weinig calorieën, veel vezels en vitaminen en mineralen). Friet enz. laat ik links liggen. ’s Avonds opnieuw de heerlijkste groenten op mijn bord. Daarbij wel 2-3 heerlijke wijntjes. Ik heb tenslotte vakantie en thuis drink ik nagenoeg nooit.

Maar eerlijk is eerlijk .. de afgelopen week nam ik echt wel een hamburger of stuk kebab tussendoor en wel 7 x een verrukkelijke Turkse oliebol. Als tegenwicht zwom ik wat vaker, las een paar mooie boeken (ontspanning) en deed vitamine D op in de zon!

Het resultaat op de weegschaal bij thuiskomst? +4 ons, maar wel extra spierweefsel en minder vetweefsel. Gewoon stabiel gebleven.

Toch ga ik de komende week extra gezond eten en iets meer bewegen. Waarom? Gewoon, omdat ik ijdel ben en dat rolletje boven mijn broek nog steeds kwijt wil. Balansen heet dat. Niet lijnen, geen dieet, maar gewoon even opletten!

Ik noemde al eerder dat mijn basis goed is, althans ik blijf er stabiel bij. Wat is dan mijn basis?

Basisregels

 • Ontbijten met magere zuivel en wat muesli
 • Lunch met volkoren brood, mager beleg
 • Diner met volop groenten, stukjes vlees of vis, beetje jus en 2 scheppen aardappelen (of rijst of pasta)
 • Fruit, groenten, magere zuivel als tussendoor
 • Zeker 2 liter water drinken
 • Geen frisdrank
 • Nauwelijks alcohol
 • Bewegen (lunchwandelen, paar keer per week sporten)
 • OF OF en niet EN EN, keuzes maken dus.
 • Op tijd naar bed en last but not least ..
 • Stel jezelf een limiet qua gewicht en grijp op tijd in!

Tips Tijdens Vakantie

Op vakantie wat aankomen is geen ramp, maar voorkom teveel schade door:

 • Je alcoholinname te beperken
 • Veel groenten te eten
 • Meer vis te eten
 • Je dessert te beperken (neem waterijs ipv roomijs, neem koffie of thee)
 • Kies of een vooraf (salades, vis, soep) en een hoofdgerecht (ipv de friet een gepofte aardappel en bestel wat extra groente) of een hoofdgerecht en dessert of nog beter: één hoofdgerecht.
 • Wat meer te bewegen door te wandelen, zwemmen en actief mee te doen met de animatie.

Ik wens je een fijne vakantie toe!

carola

4 Reacties

  • Hoi Pauline. Bedankt voor je reactie. De maximale dosis light limonade voor volwassenen is 3 glazen per dag. Light in limonade betekent vaak wel (kunstmatige) zoetstoffen. Als je dagelijks veel limonade drinkt is light een mooi alternatief om de suikerinname te beteugelen. Zelfs drink ik geen frisdrank. Ik vind water heerlijk en water is ook de beste dorstlesser. Eerst water en de rest komt later! Bedenk waarom je frisdrank drinkt. Heb je echt dorst dan is water het beste. Frisdrank is niet zo gezond, maar mijn motto is ook ” alles mag, maar niet elke dag”. Maak afspraken met jezelf vwb de maximale hoeveelheid frisdrank. Succes!

 1. Heerlijk om je verhaal te lezen. ik mag gelukkig nog een weekje naar Marmaris. Fijn om je tips te lezen. Heb je nog tips specifiek vor kids? Ik heb twee kinderen van 8 en 10 jaar en weet tijdens de vakantie eigenlijk geen maat te houden. help!

  • Hoi Yvonne,
   Leuk te horen dat je met plezier de column hebt gelezen. Ik probeer altijd zo natuurlijk mogelijk te schrijven. Vbw je vraag. Hoe is normaal gesproken je eetpatroon thuis? Hebben je kinderen overgewicht? Dat je de teugels laat vieren tijdens een vakantie is herkenbaar. Daar heb je ook immers vakantie voor. Je zou vantevoren je dilemma aan je man en kids kunnen voorleggen. Misschien komen je kinderen zelf al met mooie oplossingen. Als je kinderen normaal gesproken goede en gezonde eters zijn zou ik er tijdens je vakantie niet teveel aandacht aan besteden. Voor je kinderen zijn bijv. Buffetten ook luilekkerland. Probeer ze eerst wat groente te laten eten en pas daarna hun eigen keuze. Ik ken je kinderen niet, maar jij wel en je kent ze goed genoeg om te kijken wat voor hen van toepassing is. Geniet en na de vakantie weer terug naar de basis!! Fijne vakantie!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in