Tips om niet aan te komen tijdens de Zomervakantie

De (zomer)vakantie is een tijd van genieten, luieren, op vakantie gaan, leuke dingen doen en natuurlijk lekker eten en drinken. Het hele jaar en vooral in het voorjaar ben je bezig met je ideale bikini figuur en ben je bewust bezig met je gezondheid. Maar als eenmaal de vakantie begint lijkt het wel of bij velen alle grenzen ineens verdwijnen. Er wordt royaal genoten van drank, ijs, barbecue en sporten … “zei iemand iets over sporten?” . Na de vakantie is je weegschaal genadeloos en helaas zitten de hard eraf gewerkte kilos er weer aan.

Jammer!

Voorkom aankomen tijdens je vakantie

Gemiddeld komen we 2-3 kilo aan tijdens de vakantie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je eet vaak grotere porties en ander voedsel. Meer tussendoortjes, meer alcoholische dranken en eet meer ongezonde producten. Daarnaast beweeg je vaak minder, natuurlijk afhankelijk van het soort vakantie. Het eten is vaak zouter, zeker als je buiten de deur eet. Door zout houd je vocht vast, dit zie je  terug op de weegschaal. Tenslotte spelen ook de weersomstandigheden mee, bij warm weer houden veel mensen ook wat meer vocht vast, waardoor je ook zwaarder wordt.

In deze column wil ik je een aantal tips geven zodat al het harde werken niet voor niets is geweest.

Je dagelijkse ritme

Nu je vakantie hebt hoef je niet meer vroeg op te staan. Lekker uitslapen en alles lekker rustig aan. Gelijk heb je, maar pak na een paar dagen toch je vertrouwde ritme weer op. Hierdoor blijft ook je voedingspatroon in balans want vaak is het zo dat als je bijvoorbeeld langer slaapt, het ontbijt al wordt overgeslagen waardoor je s’avonds weer trek krijgt in zoetigheden.

Plan je dag

Klinkt voor een vakantie niet echt relaxt, maar maak een planning. Ga je een dagje uit en weet je al van te voren dat je ongezonde verleidingen tegen komt, maak dan van te voren je keuze wat je neemt. Nu je vakantie hebt, heb je ongetwijfeld meer tijd om eten voor te bereiden. Zodoende kun je wel gezonde tussendoortjes klaar maken en meenemen. Heb je een barbecue gepland, hou dan overdag je gezonde patroon aan. Bij een barbecue is over het algemeen keuze genoeg. Neem rauwkost, salades, fruit en kies voor de magere vleessoorten. Let ook op met de sausjes, met mate. Lees in deze column meer over gezond barbecueën.

Blijf bewegen

In de zomermaanden is het heerlijk buiten sporten. De zon roept je letterlijk naar buiten. Ik kan me voorstellen dat je gewoon even geen zin hebt om te sporten maar ga nu toch maar. Pas je trainingen aan en doe ze desnoods minder intensief maar blijf bewegen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Ga je vroeg in de ochtend sporten begin je de dag lekker fris en heb je energie voor de rest van de dag.Plan actieve uitstapjes zodat je ook zo extra beweging krijgt.

Desnoods schrijf je je in voor een wedstrijdje in de buurt zodat je toch lekker blijft door trainen. Ben je op vakantie ga dan lekker de omgeving verkennen.  Er is zoveel te zien in en buiten Nederland. Uiteraard zwemmen niet te vergeten. Veel baden zijn vroeg open zodat je al een paar baantjes kunt trekken.

All-inclusive vakantie

De cliché luier vakantie en eten waar we zin in hebben de hele dag..Het voordeel is dat je er van alles kunt krijgen, maar dat is óók het nadeel.Er is volop keuze is in groente, fruit, rauwkost en andere gezonde producten.

Als je dit alleen maar eet zal je vrijwel niet aankomen. Maar vaak heb je, behalve gezonde dingen, ook de verleidelijke toetjesbuffetten met alle soorten koek, pudding, ijs en taart en alle gefrituurde producten, pasta’s

Dat moet toch ook eens geproefd worden want het is tenslotte vakantie. Plan van te voren vaste eetmomenten om te voorkomen dat je de hele dag loopt te snaaien en te graaien. Eet ook totdat je genoeg hebt en ga niet door totdat er niets meer bij past. Het lekkere is er dan snel vanaf en je voelt je al snel duf en opgeblazen.

Drink voldoende

Drink genoeg door de dag. Vooral water. Laat je niet foppen door je hersenen want vaak zijn honger en dorst hetzelfde. Dit komt doordat de prikkel afgegeven wordt door dezelfde zenuw. Als je dus niet voldoende hebt gedronken, kun je een honger gevoel krijgen! Drink 2 liter per dag, op warme dagen of als je sport zelfs meer! Wees matig met alcohol en de cocktail drankjes. Varieer ook hier goed met water tussendoor.

Gun je af en toe iets lekkers

Om streng te blijven tussen alle verleidingen moet je wel heel erg sterk in je schoenen staan. Als je constant de focus legt op dingen die je níet mag hebben, ga je er juist naar verlangen. Geef hier af en toe aan toe, zo voorkom je dat je uiteindelijke een “vreetbui” krijgt. Neem dus gerust af en toe iets ongezonds, bijvoorbeeld in het weekend. Als je basisvoeding goed is, kun je dit echt wel hebben zonder aan te komen.

Toch aangekomen?

Na de vakantie blijk je toch te zijn aangekomen. Maak er niet een te groot probleem van. Het gaat waarschijnlijk hooguit om 2-3kg, waarvan misschien zelfs een gedeelte vocht is. Je zult merken dat als je niets speciaals doet, maar gewoon je normale patroon weer op pakt, het grootste gedeelte er binnen twee weken alweer af is! Ik zie vaak dat mensen die er een ontzettend probleem van maken,  weer streng op dieet gaan en zo weer de neiging te hebben te gaan jojoën. Je hebt een heerlijke vakantie gehad, dus geniet lekker na!

Fijne Vakantie!

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in