Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Word je Dik van Aardappelen?

Word je Dik van Aardappelen?

Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse keuken. Het wordt hier al eeuwen gebruikt als basisvoedsel dankzij de veelzijdigheid, het gemak en de lage prijs. Een goede combinatie en genoeg redenen om aardappelen lekker vaak te gebruiken. Toch lijkt het erop dat ze steeds minder worden gegeten. Maar Waarom? Aardappelen staan nu bekend als dikmakers. In hoeverre dit waar is zullen we in dit artikel bekijken.

Word je dik van aardappelen?

De hardnekkige geruchten dat aardappelen dikmakers zijn kent zijn oorsprong in de trend om steeds minder koolhydraten te gebruiken. Koolhydraatarme dieetplannen zijn helemaal in, omdat men gelooft dat koolhydraten als vet in het lichaam worden opgeslagen. Wat men doorgaans vergeet is dat dit pas gebeurt wanneer je teveel koolhydraten eet. Slechts de overtollige koolhydraten worden omgezet in lichaamsvet. Dus koolhydraten maken je pas dik als je meer van eet dan het lichaam kan verwerken.

Koolhydraten hebben zomaar een slechte naam gehad. Ze zijn de primaire bron van energie voor het lichaam en een geweldige leverancier van belangrijke vitamines, mineralen en voedingsvezels. Tevens heeft je lichaam ze nodig om te kunnen sporten om zo spiermassa op te bouwen. Toch blijven koolhydraatarme diëten populair, omdat ze snelle resultaten geven. Gelukkig ook, want zo een dieet is niet iets dat je voor een langere periode kunt volhouden. Uiteindelijk zal het je gezondheid schaden.

Calorieën maken dik?

Koolhydraten zijn dus geen dikmakers en slecht zijn ze niet. Maken aardappelen je dan dik? Lijkt van niet. Aardappelen kunnen je zelf slank houden. Bij het afslanken dien je je te richten op de kcal die je eet en welke je daadwerkelijk verbruikt. Ze hebben relatief weinig kcal. Veel minder dan men denkt. In 200 gram gekookte aardappelen zit ongeveer 150-160 kcal.

Bovendien houden ze je langer verzadigd. Je eet dus relatief weinig kcal, maar voelt je voor een langere periode voldaan. Dit is wat je nodig hebt om af te vallen en om je gewicht op een gezond niveau te houden. We kunnen dus concluderen dat aardappelen geen dikmakers zijn. Integendeel kunnen ze je helpen afvallen. Je wordt pas dik als je teveel van eet.

Voedingsstoffen

Los van de weinig kcal hebben aardappelen ook andere voordelen. Dat ze energie geven doordat ze koolhydraten bevatten is al benoemd. Waarom is dit positief? Deze koolhydraten zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Vooral sporters hebben deze energie nodig. Tevens gebruiken de hersenen glucose om goed te kunnen functioneren.

Een ander voordeel is dat het een goede bron is van vezels. Vezels houden je verzadigd voor langere periodes en zijn goed voor de darmen. Daarnaast haal je belangrijke vitamines en mineralen uit aardappelen. Denk aan vitamine B6 en andere B vitamines. Deze vitamines geven je energie en zorgen voor een goede darmwerking. Ook vitamine C haal je uit aardappelen.

Wat is gezonder: zoete aardappel of gewone aardappel?

Vaak stelt men zoete aardappelen voor als gezonde vervanger van gewone aardappelen. Zijn deze zoete aardappelen daadwerkelijk gezonder? In bepaalde opzichten is dit wel het geval. In zoete aardappelen vind je meer calcium, vitamine c en beta-caroteen. Gewone aardappelen bevatten wel meer zink, vitamine b6 en magnesium. Los hiervan bevatten ze dezelfde voedingsstoffen.

Waar zoete aardappel het wint van normale aardappel is met de lage glycemische index. Toch is dit geen grote overwinning, want het verschil is niet groot. Daarnaast is zoete aardappel geen lid van de nachtschadefamilie. Heb je last van allergie, dan zul je wel zoete aardappel kunnen eten. Anders heeft zoete aardappel een heerlijke smaak. Geniet dus gerust van beide soorten. Vervang de gewone aardappel met de zoete wanneer je zin hebt in een ander smaakje.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleSlapeloosheid door de Overgang
Next articleVijf Tips om Rimpels te Voorkomen en Verminderen
aardappelen-dikmakersVaak stelt men zoete aardappelen voor als gezonde vervanger van gewone aardappelen. Zijn deze zoete aardappelen daadwerkelijk gezonder? In bepaalde opzichten is dit wel het geval. In zoete aardappelen vind je meer calcium, vitamine c en beta-caroteen. Gewone aardappelen bevatten wel meer zink, vitamine b6 en magnesium. Los hiervan bevatten ze dezelfde voedingsstoffen.

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987