ADHD PVG Pelsser Dieet

De Pelsser-Voeding en Gedrag-test (PVG-test) is gebaseerd op het ‘few foods diet’ (rijst, lam, sla, peer en water), maar is met een aantal voedingsmiddelen uitgebreid. Het is dus absoluut niet zo dat het dieet uitsluitend bestaat uit het ‘few foods diet’!

De PVG-test is uitgebreid met een ingenieus wisselschema en aangepast aan het Nederlandse voedingspatroon: het is dus redelijk normaal eten, met elke dag iets extra’s, hoewel het toch een streng dieet blijft.

Inmiddels hebben meer dan 400 gezinnen de PVG-test gevolgd. Slechts 5 % van de deelnemers is niet in staat om zich aan de dieetvoorschriften te houden. 95% van de gezinnen houdt de PVG-test tot het eind toe vol! Dit geeft aan dat de PVG-test goed vol te houden is.

De PVG-test wordt zo nodig voor elk kind apart aangepast, afhankelijk van individuele gevoeligheden, van de achtergronden en van de mogelijkheden van het gezin. Er is dus geen sprake van een standaard test.
Er wordt tijdens de PVG-test niet alleen op voeding gelet: ook andere aspecten worden in het onderzoek meegenomen. We krijgen namelijk niet alleen via de voeding allerlei stoffen binnen die van invloed zouden kunnen zijn op het gedrag, ook via de huid en de luchtwegen kunnen allerlei stoffen opgenomen worden.

De PVG-test is dus zeer weloverwogen samengesteld. Het is meer dan uitsluitend een dieet, het is een wetenschappelijk samengestelde onder-zoekstest.top

Gezien het feit dat kinderen op meerdere voedingsmiddelen tegelijk reageren en aangezien elk kind weer op een andere combinatie van voedingsmiddelen reageert, is het onmogelijk om op eigen houtje uit te zoeken waar een kind niet tegen kan. Zomaar een aantal voedingsmiddelen weglaten uit het dieet van een kind heeft dus geen enkele zin. De kans dat precies de goede combinatie voedingsmiddelen wordt weggelaten uit het dieet, is namelijk zeer klein. Daarom is het belangrijk om onderzoek naar de relatie tussen voeding en gedrag altijd te beginnen met een streng eliminatiedieet, dat onder begeleiding wordt uitgevoerd en dat wordt aangepast aan het kind en het gezin.

Boeken over ADHD

ADHD?! Wat nu?
ADHD?! Wat nu?
Goede, B. & Sonja van ’t Hof

Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
Over medicatie voor volwassenen met ADHD + DVD / druk 2
J.J.S. Kooij

Oudergids ADHD
Oudergids ADHD
M.L. Kutscher

De gave van ADHD
De gave van ADHD
Honos – Webb, L. & Honos-Webb, L.

vandaag voor 17.00 besteld, morgen in huis

Om te voorkomen dat ouders onbewust hun voedingspatroon al gaan aan-passen voor aanvang van het onderzoek, is het helaas niet mogelijk om meer informatie te geven over de samenstelling van de test.

De PVG-test wordt nooit langdurig gevolgd. Jonge kinderen volgen de test drie tot vier weken, iets oudere kinderen volgen de test 4 tot 5 weken. Wanneer een kind niet met gedragsveranderingen reageert op de test, mag het daarna weer alles eten. Als het kind wel met gedragsverbetering reageert op de test, kan het instromen in het vervolgonderzoek: langzaam maar zeker wordt het dieet dan uitgebreid.

Vervolgonderzoek

Kinderen die met gedragsverbeteringen van 50% of meer reageren op het PVG-dieet, kunnen instromen in het vervolgonderzoek. Kinderen die geen of nauwelijks gedragsverbetering vertonen ten gevolge van de dieetinterventie, worden doorverwezen voor verder onderzoek en/of medicatie.
Het is dus nooit de bedoeling om het dieet langdurig te volgen: ofwel uw kind mag weer alles eten, ofwel het gaat deelnemen aan het vervolgonderzoek.
Tijdens het vervolgonderzoek wordt onderzocht op welke voedingsmiddelen uw kind reageert, dit gebeurt door middel van een individueel provocatie- en eliminatieschema. Langzaam maar zeker wordt het dieet van uw kind uitgebreid, tot het zo normaal mogelijk kan eten en alleen nog maar een aantal voedingsmiddelen hoeft te vermijden.

Het vervolgonderzoek kan een jaar duren, dit is afhankelijk van de gevoeligheid van uw kind. De methode is dus niet snel, maar wel effectief: langzaam maar zeker wordt duidelijk op welke voedingsmiddelen uw kind reageert met gedragsveranderingen.

Helaas zijn er geen andere mogelijkheden om de invloed van voeding op gedrag te onderzoeken. Er bestaan op dit moment nog geen andere reguliere testmethodes, zoals bijvoorbeeld bloedonderzoek, om dit te onderzoeken.top

Het is belangrijk om te weten dat elk kind dat met gedragsstoornissen reageert op voeding, voor drie tot vijf verschillende voedingsmiddelen gevoelig is. De combinatie van voedingsmiddelen kan voor elk kind weer anders zijn. In principe kan het elk voedingsmiddel zijn: ook al hebben kleurstoffen en suiker de reputatie dat kinderen daar druk van worden, toch blijkt uit onderzoek dat het heel vaak niet deze stoffen zijn, maar doodgewone voedingsmiddelen.

Het is niet verstandig wanneer ouders op eigen houtje voedingsmiddelen weglaten uit het dieet van hun kind. Wanneer u dit doet, belast u uw kind langdurig, terwijl de kans erg klein is dat de juiste combinatie aan voedings-middelen wordt weggelaten. Het is beter om gedurende korte tijd deel te nemen aan goed onderzoek, en daarna ook te weten waar u aan toe bent.

Het is gelukkig zelden zo dat een kind voor een bepaald voedingsmiddel zo gevoelig is dat het er helemaal niets meer van mag eten. Het gaat bijna altijd om een intolerantie, niet om een allergie. Dat betekent dat er een bepaalde drempelwaarde is. Wanneer je minder eet van een bepaald product dan de drempelwaarde, dan heeft het voedingsmiddel geen effect op het gedrag van het kind. Pas wanneer er meer van een bepaald product gegeten wordt dan de drempelwaarde voor dat product, ontstaan er problemen. Tijdens het vervolgonderzoek wordt ook zoveel mogelijk die drempelwaarde bepaald. Dit betekent vaak dat, wanneer men zich thuis redelijk goed aan het uiteindelijke dieet houdt, dat er dan buiten de deur best wel eens gezondigd kan worden.

Tijdens het vervolgonderzoek is intensieve begeleiding en ondersteuning nodig. Om de vier weken zijn er begeleidingsgesprekken. Ook moeten ouders tijdens het gehele vervolgonderzoek een dagboek bijhouden, waarin niet alleen het gedrag van het kind genoteerd wordt, maar ook alle overige klachten, zoals bijvoorbeeld buikpijn, slaapproblemen en bedplassen. Het goed bijhouden van het dagboek is tijdens het vervolgonderzoek van groot belang. Om de 4 weken wordt de voortgang van het onderzoek besproken en wordt in overleg een nieuw schema gemaakt van te testen voedingsmiddelen. Voorafgaande aan dit consult wordt het dagboek opgestuurd, zodat dit uitgebreid bestudeerd kan worden.

De werkelijke kosten van de vervolgconsulten bedragen € 145,-. Dankzij sponsoring van het onderzoek zijn de ke kosten voor de ouders op dit moment € 90,00 per vervolgconsult.

bron en meer informatie via de website van Pelsser

Jouw mening telt!

Wat is jouw ervaring met ADHD en het ADHD dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

24 Reacties

 1. Aan de ouders van ADHD kinderen

  Op het allergieplein-forum kan men de verhalen lezen van kinderen die agressief of hyperactief worden van suiker, kleurstoffen, E nummers of chocolade.

  Bezoek eens het forum. Ik hoop dat jullie daar de boosdoeners vinden.

  Vriendelijke groeten

  Jeanine

 2. Hoi allemaal,

  Door de berichtgeving in verschillende media zijn wij ook bij het PVG dieet uitgekomen. Dit omdat ons kindje nog te jong is voor pillen en dat ook eigenlijk helemaal niet onze oplossing is. Na wat onderzoek blijkt het PVG dieet een uitgebreid eliminatie dieet te zijn. Dat dieet kost ruim 2000 euro maar een gewoon consult van een diëtist aanzienlijk minder. Wij hebben gekozen voor een eliminatie dieet via de huisarst en diëtist. We houden een blog bij over de voortgang en hoe het gedrag zich vordert over de tijd. Lees hier met ons mee.

  Ilona en Patrick

 3. Mijn zoon (13) en mijn man hebben beide adhd. Ik zou best het dieet uit willen proberen. Ben bereid daar veel energie in te steken. Ik heb mijn baan inmiddels al opgezegd om mijn zoon optimaal te begeleiden en hem zo goed mogelijk door zijn puberteit te loodsen. Ik begrijp dat het onmogelijk is om op eigen houtje voedingsmiddelen weg te laten en maar wat te gokken. Wat ik niet begrijp is waarom ik nergens het dieet kan vinden. Zodat ik met het juiste voedingsschema dit wel kan gaan uitproberen. Immers, ieder kind begint met een basis dieet daarna wordt het uitgebreid om te kijken hoe het kind daarop reageert. In het hele onderzoek is men afhankelijk van de ouder(s) en het kind. Alleen zij kunnen signaleren of er verbetering optreed. Wat heeft het voor zin om dit allemaal met begeleiders (psychiaters, voedingsdeskundige) te gaan bespreken. Hoe moeilijk kan het zijn om het dieet vrij te geven met een goede uitleg en lijsten van voedingsmiddelen die gebruikt worden en dan vooral waar te koop. Voor wat betreft de medische controle, dat kan mijn huisarts ook.
  NB. 1,7 miljoen Nederlanders volgen het Sonja Bakker dieet zonder intensieve begeleiding.

  • Hallo Von,
   Ik heb het er helemaal mee eens. Het basisdieet is een prima start. Als dat helpt kun je altijd nog besluiten de rest bij Pelser te volgen. Helaas heb ik het tot op heden niet kunnen vinden. U wel?

 4. Heleen,

  Info over dieet staat op website lidy pelsser. Niet op eigen houtje gaan experimenteren, heeft toch geen zin.

  succes met alles
  J.

 5. Hallo,

  Ik heb alles gelezen op deze site en zit een beetje met mijn handen in het haar.
  Ik heb een zoontje van nog maar 6 jaar en hij is zo ongelukkig en hij wil alle aandacht in huis.
  Hij moet en zal dat voor elkaar krijgen wat er in zijn hoofdje zit en als dat niet gaat dan gaat hij verschrikkelijk te keer.
  Zo erg dat je gewoon wel boos moet worden, negeren (advies van velen) werkt voor hem gewoon niet.
  Ik werk zelf in de kinderopvang en merk gewoon dat er iets is maar wat.
  De symptomen van adhd zijn erg aanwezig.
  concentratie problemen, motoriek die hier en daar hapert en structuur is hij ook echt nodig.
  Hij is heel vaak boos en ik heb de indruk dat hij niet weet waar het weg komt en dat hij niet eens doorheeft hoe boos hij is geweest.
  Het is erg moeilijk vooral voor de rest van mijn gezin heb nog twee zoontjes.
  Het valt niet altijd mee en je doet zo je best want als moeder zijnde wil je gewoon het beste voor je kind en dat je kind gelukkig is.
  Dat gun je ze zo.

  Groetjes
  Janet

 6. ha hallo,wij hebben een zoon van 10 jaar,hij heeft adhd en gebruikt al een aantal jaren ritalin.we zijn overgestapt op de concerta,dit werkt heel erg goed alleen na een jaar kreeg hij elke dag een bloedneus.we zijn gestopt en overgeggan op de strattera,maar dit werkte averechts,hij werd er agressief van,we zijn nu al een half jaar aan het tobben,hij krijgt nu dexafetamine maar daar zijn we niet tevreden over.hij werkt maar 8 uuur en dan heeft hij de rebaund weer.vind het heel erg jammer voor hem,hij heeft er veel last van.maar zou graag meer willen weten over het dieet.het gezin lijd eronder,zijn zusje van 6 heeft sinds kort ook de diagnose gekregen.gr heleen

  • Hallo Heleen,

   Ik las dat je meer wil weten over het dieet. Bedoel je het dieet waar mijn zoon aan meedoet? Ik kan je er al van alles over vertellen als je zou willen. Op de website van voeding en gedrag van Drs. Pelsser kun je al heel veel informatie vinden.

   Ik wens je in ieder geval veel succes en sterkte, ik weet inmiddels hoe het is om met een kind met ADHD te leven.

   Vriendelijke groeten van,
   Simone.

 7. onze dochter is zowel met concerta als rintalin kilo’s afgevallen ,vaak misselijk ,geen eetlust en voelde zich zelf of ze onder een stolp zat (drukkend gevoel in haar hoofd en dovig gevoel of ze net van een popconcert af kwam)en werd erg paranoïde .diverse doseringen geprobeerd maar klachten bleven.
  Na stoppen medicatie alle klachten na een weel weg

 8. Hallo,

  Onze zoon van 9 jaar heeft ADHD. Wij doen met hem het voeding en gedrag dieet van Drs. Pelsser
  Het is heel erg zwaar, kost veel geld en heel veel energie, maar onze inzet wordt beloond met rustig gedrag!
  Na 5 weken zeer streng dieet, zagen we een ander kind tevoorschijn komen. Toen wisten we, ja, dit zochen we.
  Helaas werkt het bij onze zoon niet voor zijn concentratie probleem en hij blijft chaotisch, maar hij is rustig, niet meer impulsief en agressief, verveeld zich minder en claimd niet meer. Minder ruzie in huis. Dat is echt een verademing.
  Inmiddels zijn we gestart met het vervolg onderzoek. Om uit te zoeken welke voeding voor hem op zijn gedrag werkt. Dat is dus heel persoonlijk.
  Hoe ouder het kind hoe zwaarder het dieet is. Dus hoe eerder je kunt starten hoe beter.
  Wij willen (nog) niet met hem aan de medicijnen beginnen, we gaan eerst evt nog andere therapiën proberen. Neurofeedback en homeopathie, zijn ook nog opties.

  Groeten,
  Simone.

 9. Bij mijn zoon is ook ADHD geconstateerd. Voordat wij hem pillen willen gaan geven, willen we eerst andere mogelijk heden uitproberen, zoals homeopathie en het aanpassen van zijn voeding.
  Mocht dit niet helpen, dan zullen we pas overgaan op de medicijnen.
  Maar waar en bij wie kan ik me laten begeleiden met het dieet. Ik zie alleen maar informatie over een onderzoek die op dit moment in volle gang is. Betekent dit, dat er eerst afgewacht moet worden op het resultaat van dit onderzoek?
  Ik wil er graag er al mee gaan beginnen om geen tijd verliezen.
  Wie kan mij hier informatie overgeven?

  Gr Inge

  • Hi Inge,

   Wat goed van jullie dat jullie verder kijken dan je neus lang is.
   ADHD heeft veel meer nodig dan alleen een pilletje, regelmaat, voeding, beweging en onderwijs spelen daarin ook een grote rol.
   Dit is voor elk kind anders en het is een lange weg om de juiste aanpak te vinden die bij jouw kind past.
   Mijn zoon krijgt b.v. prikkels van “fout” textiel. Moet altijd zijn eigen kussen en dekens hebben en kan geen hard aanvoelende stoffen verdragen.
   Het heeft even geduurd voordat we daar achter waren maar na een half jaar samen stofjes voelen wist ik wat hij bedoelde en nu kan ik feilloos vertellen wat wel en niet goed voelt voor hem. Hij slaapt nu een stuk beter omdat hij zich prettig en geborgen voelt in zijn bed.

   Ik kon mij destijds niet vinden in de aanpak van jeugdzorg, zij boden medicatie en therapie. Omdat mijn zoon op de vrije school zit ben ik ook eens ten rade gegaan bij een antroposofische arts en dat is geweldig uitgepakt!
   De school en de arts hebben regelmatig contact met ons en elkaar over de vorderingen en wat we nog meer kunnen doen.
   Zo bleek het ineens mogelijk op school o.a. eurithmietherapie te krijgen en daar heeft hij erg goed op gereageerd.
   Zo’n goede samenwerking had ik met jeugdzorg niet kunnen bereiken.
   Misschien is een antroposofische aanpak voor jouw zoon ook een optie als je niet direct naar de ritalin of concerta wil grijpen.
   Homeopathie hebben wij ook geprobeerd voordat we uiteindelijk op medicatie over gingen. Het hielp niet afdoende en ik vond het persoonlijk een nadeel dat alle druppels op alcoholbasis zijn en wat mij betreft is iedere druppel teveel voor een kind. Alles bij elkaar opgeteld was het toch een dessertlepel vol per dag. Wel maken we nog dagelijks gebruik van aromatherapie.

   Mijn zoon is nu 12 (bijna 13) en zit inmiddels op de bovenbouw van de vrije school.
   Hij gebruikt 27 mg concerta (is begonnen met 18 mg en 1x verhoogd in 4 jaar tijd) en onze dag hangt van rituelen aan elkaar maar hij gaat fantastisch!
   Ik heb mijn kind nooit eerder zo gelukkig gezien.

   Ik zou niet wachten op die uitslagen van de onderzoeken, wellicht werkt het niet eens voor jouw kind. Mijn zoon eet b.v. zonder probleem onze eigen gemaakte vruchtenjam. Jam van de supermarkt is weer geen optie maar daar kom je alleen achter als je het probeert en opschrijft. Na een half jaar heb je een schriftje vol met etenswaren die wel en niet goed gaan. Datzelfde kun je doen met stofjes, dagelijkse taken, sporten, enz.

   Mijn zoon komt zojuist naast mij zitten en leest dit stukje.
   “Mam je moet er ook bij zetten dat je niet direct boos wordt als ik druk ben, jij begrijpt mij altijd omdat we erover praten”
   Probeer geduldig te blijven ook al is dat soms moeilijk en vertel eerlijk dat je het moeilijk vind.
   Ik heb natuurlijk ook wel veel geluk gehad met de medewerking van school en arts, ben me er ook van bewust dat niet iedereen dat geluk heeft.

   Inge, ik wens je alle kracht en wijsheid bij jullie zoektocht.
   O’ ja, het boekje “alle honden hebben adhd” van Kathy Hoopmann, isbn 9789077671344

   Alle honden hebben ADHD
   Alle honden hebben ADHD
   Kathy Hoopmann

   Heeft ons een hoop inzichten gegeven en mijn zoon grijpt het altijd om uit te leggen wat adhd is.

   Groetjes, Daniela

 10. hoi mijn zoon is 12 jaar en heeft adhd in een zwaare vorm
  hij is al 2 keer van school ge haald en is nu thuis hij kreeg concerta en straterra hij werd erg agresief van straterra en kreeg hooft pijn, buik pijn
  en jeuk we zijn nu met de straterra ge stop en hij heeft de simtommen
  nu niet meer hij kan zelfs weer lachen ik zou iedreen af raaden het middel te geven
  ik hoop nu op het dieet wie kan mij zijn ervaringen deelen
  groedjes rebel

 11. Beste Kim,

  Niet om het een of ander maar de “Drugs” die in concerta of ritalin zitten zijn wel het stofje dat jouw dochter niet natuurlijk aanmaakt en waardoor zij zich niet kan concentreren. Als je op 11 jarige leeftijd al ritalin en concerta hebt geprobeerd (en alweer gestopt) en je nu pas druk gaat maken over de voeding die je kind binnen krijgt, ben je in mijn optiek in de verkeerde volgorde bezig.
  Bovendien begin en stop je niet zomaar met dit soort medicijnen, dat maakt je kind behoorlijk labiel.
  Je hebt je, denk ik, vooraf niet erg verdiept in de werking van de medicatie, als je dan al vindt dat het drugs zijn, begin er dan niet aan.

  Misschien kun je denken aan spel- of euritmie-therapie. Euritmie therapie krijg je meestal vergoed door je verzekering.
  Het leert kinderen bewust omgaan met beweging en hun eigen lichaam, dit in combi met medicatie kan hele goed resultaten opleveren.

  Met euritmie, concerta, geen chocola, geen cola en vruchtensappen en heel veel regelmaat hebben wij de gouden combi voor ons kind gevonden. Hij mag zelfs een klas overslaan omdat hij de leerstof nu zo snel en geconcentreerd verwerkt. Dat is wel even een verschil met hoe het vroeger ging, maar het was het lange zoeken en volhouden meer dan waard.
  Mijn kind is weer helemaal gelukkig op school en thuis en daar gaat het toch uiteindelijk om. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij met de hoge cijfers hoor maar ik zie hem op de eerste plaat het liefst gelukkig en blij met zichzelf.

  Misschien heeft jouw dochter een andere combi nodig maar blijf alsjeblieft zoeken, het is vaak een lange weg en soms ook erg ontmoedigend als je kind weer niet kan slapen, eten of weer een opdracht niet kan uitvoeren vanwege een gebrek aan concentratie, maar geef niet te snel op, je vindt heus je weg samen met je dochter.

  Ik wens je heel veel sterkte en wijsheid met jullie zoektocht.
  Groetjes, Daan

 12. Mijn dochtertje is 11 jaar en heeft Adhd.
  We hebben ooit Ritalin en Concerta geprobeerd maar ik ben gestopt om het feit dat er Drugs in verwerkt zit en weinig hielp.
  Ik persoonlijk denk dat ik het haar al veel makkelijker kan maken als ik eens wist over de voeding, wat is wel goed/wat is niet goed……
  Hebben jullie tips voor me, zouden jullie mij dan alsjeblieft willen mailen?
  Dank jullie wel!

 13. hoi,
  wij hebben een zoontje van 9 j met adhd ,auti spectrum en iq van 67.
  tim nam eerst rilatin,dan overgegaan naar concerta wegens pieken.
  Tim heeft het heel moeilijk in de ochtend voor de werking van concerta en s avonds na de concerta…nu hoorden we van straterra 24u werking.Heeft iemand er al ervaring mee gehad,,?
  gr iphy

 14. Hoi carolien,

  Wij hebben 2 kinderen die concerta slikken. met de oudste hebben wij sleche ervaring met het slikken van ritalin. daarom zijn wij toen overgeschakeld naar concerta. In het begin liep dit slecht omdat hij nog ingesteld moest worden op de goede hoeveelheid. Hij werd toen oa behhorlijk agressief. nu slikt hij 72mg per dag en gaat het goed gelukkig!
  Onze dochter heeft add en slikt ook concerta. Zij kan zich nu veel beter concentreren. gezien ze beiden ook nog een aandemong hebben in he autistisch spectrum, slikken ze beiden ook nog risperdal. Wat eetlust betreft hebben we niets te klagen, ze eten ons de oren van het hoofd. dit komt vooral op conto van het slikken van de riperdal. In de tijd dat onze zoon geen riserdal slikte, viel hij wel af, hij at wel minder, maar niet slechter.Groetjes.

 15. Hoi,

  Mijn zoontje van 8 jaar is van concerta over gestapt naar rithalin.
  Hij werd met concerta heel mager, omdat hij overdag bijna niet at omdat zijn honger gevoel er niet was. Als deze medicatie uitgewerkt was begon hij alles weg tesnaaien wat hij aan kon. Ook werden zijn klachten zoals angst en het niet kunnen slapen erger. Dit wil niet zeggen dat iedereen hier zo op reageert, maar ik heb het al van veel ouders met adhd kinderen gehoord. Met zijn rithalin werkt het ook nog niet echt fantastisch, vandaar dat ik graag met hem het dieet wil gaan testen, zodat ik weet voor welke voedingstoffen hij gevoelig is. groetjes

 16. Beste Linda,
  Misschien is het voor jouw patiente een optie om geen ritalin maar concerta te proberen, daarin zit dezelfde werkzame stof alleen hoef je maar 1 dosis (pil) per dag in te nemen. De afgifte van deze stof (methylfenidaat hydrochloride) is constanter doordat concerta gebruik maakt van de z.g.n “time released” capsule.
  Omdat ritalin invloed kan hebben op het hongergevoel is het misschien een oplossing als ze minder pieken heeft in haar dosering.

  Ook kan het gebruik van Yacon de aanmaak en werking van insuline bevorderen.
  Natuurlijk is de werking wel afhankelijk van het type diabetes.
  Yacon is een plant uit de Andes waarvan men de knollen en het blad gebruikt voor dit doeleinde. Ook in Nederland is deze plant goed te telen.
  Misschien zijn de knollen door hun heilzame werking en lage calorieen ook wel nuttig bij het afvallen maar daarin heb ik me nooit verdiept.

  Groetjes, Danielle

 17. Beste Erika,

  Er bestaat geen standaard ADHD dieet. Wel zijn er bepaalde stoffen waar bekend van is dat ze hyperactiviteit opwekken. Hieronder een lijst:

  E110 – Zonnegeel
  E104 – Chinolinegeel – stond al bekend als histamine vrijmaker
  E122 – Azorubine
  E129 – Allura rood
  E102 – Tartrazine (een van de meest omstreden azokleurstoffen)
  E124 – Ponceau 4 Rood
  E211 – Natriumbenzoaat

  Daarnaast is bekend dat vruchtensappen niet bevorderlijk zijn voor ADHD.

  Voor meer informatie verwijzen we je door naar de website van de stichting ADHD, Pelser of de patiëntenvereniging ADHD. De adressen kun je in het bovenstaande artikel vinden.

 18. even een vraagje over het adhd dieet kan hem op deze site nergens vinden of is dat ook zo
  dat er alleen informatie op staat

  bij voorbaat dank

  Erika

 19. Geachte heer, mevrouw,

  Ik ben werkzaam bij de Thuiszorg en ondersteun een oudere vrouw van rond de 75 jaar. Is op latere leeftijd ADHD geconstateerd. Ze heeft ook suikerziekte. Nu gebruikt ze medicatie voor haar suiker en ook Ritalin voor ADHD, maar suiker neemt toe. Heeft moeite met de structuur kwa haar eetpatroon. Ik lees veel over kinderen maar kan dit en heeft dit ook werking voor iemand zoals hierboven beschreven situatie??
  Graag ontvang ik een ontvangstbevestiging en informatie over het boevengenoemde.
  Alvast bedankt voor de genomen moeite.
  Met vriendelijke groeten,
  Linda

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in