Uitleg over ADHD

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder (in het Nederlands: aandachts- en concentratiestoornis met hyperactiviteit). Kinderen met ADHD reageren op een aantal gebieden anders dan andere kinderen. Ze hebben vaker en sterker dan gemiddeld last van:

 • Aandachts- en concentratieproblemen
  Kinderen met ADHD hebben moeite om hun aandacht blijvend op een taak te richten en zich niet door allerlei prikkels uit de omgeving te laten afleiden. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor hun concentratie.
 • Impulsiviteit
  Kinderen met ADHD doen voordat ze denken. Ze houden zich niet zoals andere kinderen onbewust bezig met de gevolgen van hun gedrag. Bij kinderen met ADHD ontbreekt het aan een innerlijke controle die de remfunctie van het gedrag regelt.
 • Hyperactiviteit
  Kinderen met ADHD zijn, vooral op jongere leeftijd, voortdurend in beweging. Ze zijn vaak snel opgewonden en gefrustreerd. Ze voelen vaak ook zelf een grote onrust van binnen. Stil zitten en rustig zijn vraagt van hen ongewoon veel energie.

Bestel deze boeken bij bol.com

Aandacht, een kopzorg?
Aandacht, een kopzorg?
Kathleen Nadeau

Opgeruimd leven met ADHD
Opgeruimd leven met ADHD
Kolberg, J. & Kathleen Nadeau

ADHD bij vrouwen / druk 1
ADHD bij vrouwen / druk 1

Sociaal onhandig
Sociaal onhandig
C.A.J.M. van der Veen & B.J. van den Hoofdakker

vandaag voor 19.00 besteld, morgen in huis

Niet altijd druk

Het verwarrende is dat kinderen met ADHD niet altijd druk of afgeleid zijn. Kinderen met ADHD kunnen zich soms wel goed concentreren op sterke prikkels zoals spannende films of computerspelletjes. Aan buitenstaanders ontlokt dit vaak de opmerking ‘ze kunnen het wel, als ze maar willen’.

Kinderen met ADHD kunnen zich inderdaad wel concentreren, maar ze hebben daar veel sterkere prikkels voor nodig. Het kost hen bovendien veel meer inspanning dan andere kinderen.

Meerdere typen

Officieel bestaan er drie typen ADHD:

 1. ADHD met voornamelijk aandachts-en concentratiestoornissen (vaak ADD genoemd)
 2. ADHD met voornamelijk hyperactiviteit en impulsiviteit
 3. ADHD met de combinatie van de hierboven genoemde typen (dit komt het meeste voor).

tip: bekijk het ADHD dieet

bron en meer informatie: balansdigitaal.nl

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in