Afslankkamp in China populair

In China waar een op de vijf kinderen overgewicht heeft, zijn afslankkampen de nieuwe rage in de grote Chinese steden. We hebben het hier niet over gewoon overgewicht maar over een body mass index (BMI) (de verhouding lichaamsgewicht en lengte) van meer dan 30.

De oorzaak van dat overgewicht is terug te vinden in de combinatie van traditie en eenkindspolitiek. Het traditionele familie-ideaal heet ‘drie generaties onder een dak’. De dagelijkse zorg voor het kind wordt grotendeels aan hen overgelaten, want de ouders hebben het door de weeks te druk op hun werk.Omdat Chinezen in de steden zich aan de eenkind maatregel houden, staan zes volwassenen klaar voor dat ene kind. De grootouders maken niet alleen overvloedige maaltijden klaar, maar grijpen ook naar cola en chips om het kind zoet te houden. Ouders verwennen ook, omdat ze zo weinig tijd met hun kind doorbrengen. Dit heet het ‘zes-zakken-systeem’: altijd haalt er wel iemand geld tevoorschijn om de ‘kleine keizer’ te trakteren.

Wagonladingen huiswerk en verplichte bijlessen kluisteren scholieren van jongs af aan aan hun bureau. Scholen laten sport liever schieten. Ze zijn bang voor rechtszaken als kinderen zich bezeren. Ouders dringen ook niet aan, want het enige dat telt bij het loodzware toelatingsexamen voor de universiteit is kennis

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in