Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken als je een paar kilo vet wil verliezen. Er zijn zoveel sportscholen en trainingsmethodes. Er zijn zoveel theorieën, onderzoeken, twijfels…

Je kunt er gewoon niet omheen. Overal worden diëten aangeboden en schieten de (helaas vaak lowbudget) sportscholen uit de grond als onkruid. Ik krijg ook heel vaak de vraag die je in de titel kunt lezen. “Wie zegt dat wat jij zegt waar is Bart?”. En daar heeft elke persoon volledig recht op om dat te zeggen en ook nog eens gelijk in. Ik heb zelf heel veel twijfels over wat werkt. Bij elke persoon die ik coach breng ik mezelf (met opzet) aan het twijfelen. Waarom? Zodat ik zeker weet dat ik niet een standaard protocol volg zoals sommige diëten en dat ik niet een voorgeschreven training voorschrijf zoals ze in elk tijdschrift staan. Elke persoon is anders en heeft zijn eigen manier van werken nodig om resultaat te boeken. Er bestaat GEEN standaard schema.

Ik wil iemand helpen door hem/haar beter te laten worden. Elke keer weer iets beter richting het doel wat die persoon heeft. En… dat zou jij ook moeten doen!

Huh? Ja, inderdaad. Ik vind dat iedereen mag twijfelen over alles. Maar wel met gezond boeren verstand handelen daarna. Maak een keuze op basis van verstand en goed advies en ga ervoor. Volg niet zomaar een dieet omdat ze op de reclame zeiden dat het zo geweldig werkte. Vraag maar eens na hoeveel mensen met modifast of cambridge na 5 jaar nog steeds op gewicht zijn, zich goed voelen en er goed uit zien? 2% om precies te zijn. Dus werkt dat dan? Niet echt naar mijn idee. Los van het feit dat mensen die een dieet volgen er 9 van de 10 keer niet goed uit gaan zien. Maar eigenlijk moeten we het er niet eens over hebben want als je dat wil doen heb je je gezonde boeren verstand al niet gebruikt.

Wij kauwen al duizenden jaren op ons voedsel, we verwerken het tot maaltijden en de reactie die ons lichaam krijgt bij het eten is dat we fit, gezond en energiek zijn en blijven. Maar dat is bij een dieet en heel veel voeding van nu niet meer het geval. Luister dus naar je lichaam en kijk naar wat het meest logisch is. Ik ga je helpen met het maken van een paar keuzes omtrent training en voeding.

Training

Duur of sprinttraining?

Als je kijkt naar het lichaam van een marathonloper of naar dat van een sprinter. Wie ziet er dan beter uit? De sprinter toch? Die is gespierd, sterk en atletisch. De marathonloper ziet er snel oud uit en is erg mager. Wat zou de betere manier zijn om een sterk lichaam te trainen? Precies! Sprint training. Ga je dat omzetten naar andere trainingsvormen dan moet je kijken naar hoe zo iemand traint en dat is kort, krachtig, intensief en explosief. En dat is ook meestal de beste manier om een paar kilo te verliezen. Niet met hardlopen of een uur op de crosstrainer dus.

Dezelfde makkelijke routine of wisselende zware training?
Maak je in de sportschool elke week hetzelfde rondje met dezelfde gewichten? Dan ben je niet heel doelgericht bezig. Als het goed is ben je na een training moe of zijn je spieren uitgeput. Daarvoor moet je dus meestal iets doen wat tegen (of op) jouw maximaal haalbare komt. Daag jezelf uit en train zwaar en doelgericht.

Voeding

Crashdieet of voeding?

Ga je shakes, sappen en smoothies naar binnen werken? Of kies je gewoon voor producten die uit de natuur komen (wat je er ook nog aan kan zien) waar je op kan kauwen en waar je lichaam gedurende de dag energie van krijgt. Ik ga het nog vaak zeggen in mijn leven vrees ik, maar een crashdieet werkt NIET! Nu niet, niet over een jaar en niet over 10 jaar. Je lichaam heeft voedsel nodig.

Blik/potgroente of vers?

Voor veel mensen is dit nog lastig te begrijpen. Maar producten uit blik of een pot zijn langer houdbaar dan normaal. En wat gebeurt er met een zak verse sperziebonen als je hem te lang laat liggen? Hij gaat rotten. Wat gebeurt er met een pot sperziebonen als je hem een jaar in de kast laat staan? Niet zo veel, misschien verstrijkt de datum, maar door alle toegevoegde stoffen kun je hem gewoon nog gebruiken.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik wil zeggen met het maken van logische keuzes. Nu heb ik een paar simpele voorbeelden genomen maar het is slim om dit te doen op elk aspect van voeding, training, doelen stellen, leefstijl, mind-set, je omgeving en stress. Elk aspect waar ik me op richt in mijn workshops.

Wil je samen met mij aan de bak dan nodig ik je van harte uit om naar de volgende workshop te komen op 9 april in Nijmegen. Aanmelden kan via deze link.

Heb je nog vragen over de blog dan hoor ik die graag hieronder. Reageer via facebook of maak gebruik van het reactieformulier.

Hopelijk tot 9 april!

Gezonde Groet,

bart

6 Reacties

 1. Beste Bart,

  Ik zou heel graag willen weten wat me te doen staat niet of toch zeer weinig aan te komen tijdens vakantie.
  En wat moet ik doen als ik thuis ben. Ik heb verschillende vragen zoals:

  * Waarom jouw lichaam geen vet verbrand. Mijn lichaam verbrand wel vet maar in de winter zitten we vaak binnen en wordt er weinig bewogen maar nu het mooie weer er aan komt fietsen wij straks 20, 30, 40 km per dag, even weer opbouwen.

  * Hoe je koolhydraatrijke voeding vervangt. Geen brood, aardappelen, pasta’s en fruit bij aanvang van de kuur.

  * Hoe je van je allergieën afkomt. Ik heb geen allergieën dus daar moet ik niets aan doen.

  * Waarom je melk beter kunt laten staan en hoe je het vervangt. Ik dacht te hebben gehoord “Met melk meer mans”.

  * Hoe goed de Paleo Lifestyle kan voelen. IK heb, even tussen ons, in de Telegraaf gelezen dat de z.g. supperfoods, fake zijn en dat ze ook nog eens barsten van de bestrijdingsmiddelen dus wat is nu eigenlijk wijsheid in deze ?

  Als u de juiste methode weet om gezond en blijvend in gewicht te verminderen, zou ik die heel graag willen vernemen.

  Bij voorbaat hartelijk dank Bart.
  Esther

  • Beste Esther,

   Je vragen zijn niet echt gericht op mijn column klopt dat? Maakt natuurlijk niet uit, ik ga ze hieronder beantwoorden.

   Ik heb toevallig gisteren nog een bericht op facebook gezet over de periode van vakantie. Deze kun je hier lezen. https://www.facebook.com/GezondMetBart/photos/a.580412498658085.1073741828.576007352431933/954526537913344/?type=1&theater
   Maar meestal gaat het niet om de vakantie zelf (tenzij hij heel lang is) maar de periode erna. Op vakantie kun je het beste niet elke dag junk eten, het liefst zoveel mogelijk laten staan, niet overal een ijsje en een glaasje fris, blijven bewegen (wandelen en zwemmen) en natuurlijk genieten.

   Waarom mijn lichaam geen vet verbrand? Ik snap niet precies wat je daarmee bedoelt. Iedereen verbrand vet als je de juiste dingen doet. Behalve bij bepaalde ziekte beelden minder of niet. Maar het weer of het seizoen is geen excuus om niet te bewegen. Je kunt thuis ook traplopen als je echt niet naar buiten of naar de sportschool wil. Maar blijven bewegen is een must. En niks zo lekker als buiten sporten als het een beetje koud is.

   Koolhydraten die jij noemt vervang je het beste door trage complexe koolhydraten. Denk hierbij aan quinoa, zoete aardappel, zilvervliesrijst en fruit met een lage Glycemische waarde. Wat bedoel je met fruit bij aanvang van een kuur? Ik ben geen voorstander van kuurtjes en zeker niet van dingen waarbij fruit centraal staan. Ben benieuwd wat je bedoeld.

   Melk maakt mans of melk voor elk of melk is de witte motor zijn ouderwetse gedateerde uitspraken. Melk is niet gemaakt voor een mens behalve in de zuigelingen periode. Ons lichaam maakt na die periode minder lactase aan. Die stof heb je nodig om lactose (wat in melk zit) af te breken. Laat maar eens een week melkproducten staan en drink dan een glas melk. De meeste mensen voelen zich in die week beter en als ze dan weer iets van zuivel nemen krijgen ze buikpijn. En dat is normaal want je lichaam kan het normaal gesproken niet goed verwerken. Maar omdat wij het zo massaal zijn gaan eten en drinken zijn we er immuun voor geworden helaas. Ik drink het niet en eet alleen zuivel waar ik geen last van heb zoals kwark of geitenkaas.

   Ik zou niet al te hard luisteren naar wat de media zegt. Ik las nu ook dat superfoods je asociaal maken. Onzin natuurlijk. Maar ik zou ook niet meegaan met de hype (van superfoods). Je moet luisteren naar je lichaam en eten en drinken waar jij je goed bij voelt en waar je resultaat mee boekt. Ik vind boerenkool, broccoli en zalm superfoods bijvoorbeeld. Jammer genoeg zien mensen chia zaadjes als superfoods. Daar is niks mis mee maar het is niet heilig of wonderbaarlijk qua voedingswaarde. En inderdaad, op quinoa zitten bestrijdingsmiddelen. Maar die zitten ook op sommige biologische groente dus ja. Kies voor wat goed voelt, wat werkt en maak dan een zo biologisch en ecologisch mogelijke keuze.

   Hopelijk heb ik je zo een beeld gegeven van hoe ik denk. Mocht je meer vragen hebben dan kunnen we ook een keer een afspraak maken voor een gratis skype sessie van 30 minuten. Ik dit altijd om kennis te maken met elkaar en je op weg te helpen. En wellicht heb ik dan een goed advies voor je om je verder te helpen.

   Succes en ik hoor graag van je!
   Bart

 2. Beste Bart,

  Sorry wat moet ik.

  net ontbeten en nu weer zoveel trek maar ik weet gewoon niet wat ik moet..mijn lichaam gaat vragen en dat is niet erg maar wat moet ik nemen qua maaltijden tussendoor en vooral bij honger
  …met de osteoporose weet ik het gewoon echt niet…zonder osteoporosehad ik gewoon van alles gepakt nu omdat ik moet aankomen maar nu weet ik het niet, ik eet al veel maar zoveel producten zijn slecht voor je botten volgens oervoeding/paleo

  want ik mag ook niet teveel eiwit maar heb het wel nodig, granen mag niet, neem ik wel maar meer mag denk ik niet, moet ik dingen gaan bakken van kokosmeel oid? moet ook aan budget denken en..pfff

  HAD ik maar eerder ingegrepen…nu durf ik eindelijk tegen de eetstoornis in te gaan en ben ik voor altijd gehandicapt en nog wel progressief!
  al mijn dromen zijn weg

  wat moet ik nou Bart?

  Maartje

  • Beste Maartje,

   Excuses voor mijn late reactie. Ik heb geen melding gekregen dat er een reactie was.

   Volgens mij zit je in een neerwaartse spiraal, hopelijk kan ik je daarmee helpen.

   Als ik zo lees over je probleem dan zit het denk ik vooral in kennis over jezelf (je lichaam) en kennis over wat werkt en wat niet. Ik wil je hier graag bij helpen.

   Mijn eerste advies is om zo natuurlijk mogelijk te gaan eten. Liever geen granen en zuivelproducten. Mijn advies om een stevig eiwitrijk ontbijt te eten. Denk aan een omelet met boerenkool gebakken in kokosvet. Als je twijfelt over de hoeveelheid eiwitten dan begin je gewoon met maximaal 1 eitje. Bouw het op naarmate het goed voelt.

   Maar dit is een advies. Ik weet je hele situatie niet dus ik ga je niet zeggen dat je dit MOET doen. Het is mijn advies voor ontbijt.

   Osteoporose kun je op 2 manieren heel goed beïnvloeden. Voeding en training. Zorgen dat je sterker wordt waardoor je spieren het op kunnen vangen. Dan worden je botten ook sterker. En qua voeding moet je zorgen dat je veel opbouwende stoffen eet zoals eiwitten en groente met calcium (bladgroente en niet melk!).

   Mocht je me een keer uitgebreid willen spreken via een skype sessie dan kan dat als je wil. Dit is geheel gratis. 30 minuten lang. Stuur mij even een mail als je hier gebruik van wil maken ([email protected]).

   Hopelijk kan ik je op die manier verder helpen!
   Bart

 3. Hallo Tineke,
  Bedankt voor je reactie! Zo te zien doe je veel aan bewegen. Tof!
  Ik vraag me af of je het hardlopen steeds verder opbouwt. Elke keer sneller, andere interval? Dan train je daar namelijk echt resultaat gericht mee. Goed dat je ook naar de sportschool gaat. Als je daar krachttraining doe dan onderhoudt je alles in je lichaam wel eigenlijk!
  Goed bezig!

 4. Ik loop ongeveer 1x per week hart een dikke 5 kilo meter. als het s avonds nog lekker weer is gaan we meestal nog wel een blokje om. en fiets 3 dagen rond de 15 kilo meter per dag. soms ga ik nog wel naar de sportschool.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in