Afvallen door de telefoon

Mensen met overgewicht vallen het meest af als zij telefonische begeleiding krijgen, concluderen onderzoekers van VU medisch telefoonhoorn centrum. Zij verdeelden bijna 1.400 te dikke, werkende mensen in drie groepen: één die alleen zelfhulpbrochures ontving, één die telefonische hulp bij het afvallen kreeg en één die werd begeleid via internet/e-mail. Vooraf en na zes maanden werden de deelnemers gewogen.

Alle deelnemers kregen vooraf en achteraf een vragenlijst waarop ze konden invullen wat ze aten, wat ze aan lichaamsbeweging deden en wat hun middelomtrek was. Na een half jaar was in alle groepen sprake van duidelijke gewichtsafname en van beperking van de vetinname, maar de telefoongroep raakte de meeste kilo’s kwijt, had de sterkste verbetering in het voedingspatroon en was het meeste aan lichaamsbeweging gaan doen. Ook de deelnemers die via internet waren begeleid raakten meer gewicht kwijt dan de deelnemers uit de groep zonder begeleiding.

Wereldwijd neemt het aantal mensen met overgewicht en obesitas snel toe. Maar weinigen krijgen professionele begeleiding bij het afvallen. Waarom is onbekend. Vermoedelijk speelt mee dat het voor mensen met een druk leven niet erg aantrekkelijk is om regelmatig naar een behandelaar toe te gaan. Dit onderzoek onder werkende mensen met een BMI van ten minste 25 – het niveau dat wordt beschouwd als overgewicht – toont aan dat begeleiding via de telefoon of via internet een effectief alternatief kan zijn. De studie werd financieel ondersteund door ZonMw, de Nederlandse Hartstichting en [email protected] TNO-VUmc.

bron: vumc.nl

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in