Afvallen is Ongezond

Column Jolanda Abma van der Zwaag

Ja, je leest het goed! Afvallen is ongezond! Overgewicht is natuurlijk ongezond, hiermee vertel ik je niets nieuws. De helft van de Nederlandse bevolking is te dik. Bij de mannen geldt dit voor zestig procent, bij de vrouwen is dit 44 procent. Redelijk schrikbarend als je het mij vraagt. “Ja, leuk hoor ik je denken” Afvallen is ongezond en we zijn veel te zwaar, en nu?

Combinatie van Onwetendheid

Het klopt “afvallen is ongezond”. Snel afvallen is erg ongezond voor lichaam en geest. Afvallen is gezond, wanneer je het op de juiste manier doet. “En die is?” Al die vele dieetgoeroes hebben een troef. Of veel minder koolhydraten, of veel minder vet, een strenge calorie beperking. Noem het op of er is een dieet mee bedacht. Vooral goed voor de commercie! Waarom laten mensen zich toch steeds weer foppen? Vaak door een combinatie van onwetendheid en onwil om echt inspanning te leveren voor het beoogde doel? Wil je gezond afvallen, zul je gezond moeten eten en een goed eetpatroon moeten ontwikkelen. Dit is de enige juiste manier om op gewicht te komen en te blijven!

gezondmetpit

Geen Calorieën Tellen

Het in de gaten houden van hoeveel energie je dagelijks opeet heeft de afgelopen decennia flink wat kritiek gekregen. Schrik niet, ik ga je niet vermoeien met allerlei onderzoeken en cijfers. Een kleine conclusie geef ik je wel even mee: ‘Een calorie verbranden en een calorie eten met een simpele rekensom gaat niet op’. Het tellen van calorieën helpt je niet naar een Goede lijn. Het tellen van calorieën is erg ongezond voor lichaam en geest. Er wordt alleen maar gerekend en niet gekeken naar de praktijk van het eten zelf. Wees niet bang om te eten en juist meer aandacht besteden aan het (samen) eten en het zelf bereiden van een (puur) gezonde maaltijd.

Conclusie

Conclusie, niet tellen maar weer leren eten. Ja, je hebt gelijk, het opschrijven helpt, niet het tellen. Het opschrijven geeft je een goed inzicht in je eetpatroon. Door alles op te schrijven wat je eet én drinkt aan calorieën, raak je bewust van wat je per dag eet. Kies voor het ontwikkelen van een goed eetpatroon! Geen frustraties met punten en calorieën tellen. In een gezonde leefstijl is alles in balans, en volgt als vanzelf een Goede lijn.

Gezonde voeding is de basis voor een Goede lijn

@Jolanda

Heb je een vraag of wil je advies van Jolanda? Klik dan hier.

1 reactie

  1. Mooie column Jolanda. Je geeft een totaal andere kijk op afvallen. bestaat er ook een mogelijkheid om jouw programma schriftelijk te volgen? Heb je ook boeken geschreven over dit thema?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in