Home Gezondheid Dieet voor kinderen

Dieet voor kinderen

Is een dieet voor kinderen goed? Het is een feit dat 1 op de 7 kinderen in Nederland in meer of mindere maten overgewicht heeft. Toch kun je een kind niet ‘zo maar’ een dieet laten volgen. Als kinderen overgewicht hebben is de kans groot dat ze hier ook last van zullen hebben als ze volwassen zijn. Daarbij komt dat de kans vele malen groter is dat een kind met een gezond gewicht, ook een gezond gewicht heeft als het volwassen is. Maar welke richtlijnen kun je nu aanhouden bij een kind met overgewicht?

Gezond gewicht Jongens en Meisjes

Wat is een gezond gewicht voor kinderen? Een gezond gewicht is belangrijk voor kinderen. Er is echter een verschil tussen jongens en meisjes:

Maar wat moet ik doen als mijn kind overgewicht heeft?

Er zijn twee vuistregels voor kinderen met overgewicht:

 • Bewuster eten
 • Meer bewegen

We zullen nu deze vuistregels nader toelichten.

Ontbijten

Elke dag ontbijten is heel belangrijk. Kinderen die niet ontbijten, krijgen in de loop van de ochtend flinke trek. Die trek wordt vaak gestild met calorie-rijke tussendoortjes, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Verder is het ontbijt onmisbaar om lichaam en geest na een nacht rust aan de gang te krijgen. Het is brandstof voor een nieuwe dag. Laat je kind elke dag ontbijten met brood of graanproducten. Heb je weinig tijd? Zet dan alles wat je nodig hebt voor het ontbijt de avond ervoor klaar. Je kunt zelfs de boterhammen dan al smeren en ze zolang in de koelkast leggen. Heeft je kind weinig trek? Geef je kind dan wat fruit, yoghurt of muesli. Ook kun je de boterham als tienuurtje meegeven.

Meer Bewegen

Kinderen bewegen steeds minder, terwijl beweging zo goed voor ze is. Door te bewegen verbruiken ze energie, neemt hun spierweefsel toe en neemt de kans op het krijgen van chronische ziektes af. Ook ontwikkelen kinderen hun motoriek tijdens het spelen én leren ze, als ze samen met andere kinderen spelen,
rekening te houden met elkaar. Stimuleer je kind om elke dag één tot anderhalf uur te bewegen, vooral door buiten spelen. Probeer je kind verder te stimuleren meer te bewegen door vaker de fiets te pakken of te gaan lopen als jullie samen boodschappen gaan doen of als je je kind naar school brengt. Kijk ook eens of je kind lid wil worden van een sportclub en of je wat vaker samen sportieve activiteiten kunt ondernemen, zoals naar het zwembad gaan of een fietstocht maken.

Snel en Eenvoudig Afvallen?

Heb je al van alles geprobeerd? Lukt het je niet om jouw dieet vol te houden of zit je binnen no-time weer op je oude gewicht wanneer je stopt met je dieet? Afvallen is eenvoudiger dan je denkt! Verbrand snel overtollige kilo’s en buikvet met eenvoudig te bereiden afslank recepten voor het hele gezin.

Uit recent onderzoek blijkt dat 2 of de 3 mensen juist aankomt van een dieet in plaats van afvalt. Om die reden is er een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect compleet vermijdt. Naast heldere uitleg krijg je heerlijke recepten die garant staan voor een snelle vetverbranding met blijvend resultaat.

Je kunt het volgende verwachten:

 • Heerlijke en eenvoudig te bereiken recepten
 • Geschikt voor het hele gezin
 • Je hebt geen honger
 • Bevat ook vegetarische gerechten
 • Je hoeft niet te sporten (mag natuurlijk wel)
 • Zonder moeite meerdere kilo’s per week afvallen

Wil jij: Eenvoudig Afvallen? Zonder Honger? Blijvend Resultaat?

Ontdek ook hoe je meerdere kilo’s per week kunt afvallen met lekkere en eenvoudig te bereiden recepten:

Het Recepten Afslankplan Risicovrij Uitproberen

Minder frisdrank

Het drinken van frisdrank leidt tot overgewicht. Frisdrank bevat veel calorieën, maar verder geen voedingsstoffen en het geeft ook geen voldaan gevoel. Daarnaast is het slecht voor het gebit. Onder frisdrank worden alle gezoete drankjes verstaan, dus ook limonade-drankjes zonder prik, melk-drankjes met een smaakje of sinaasappelsap en appelsap. Geef je kind water als hij dorst heeft. Beperk frisdrank, limonade of vruchtensap tot één glas op een dag. Spreek met je kind af op welk moment van de dag hij dit krijgt zodat je kind niet de hele dag door blijft zeuren. Nog beter is het om met je kind af te spreken dat er alleen nog frisdrank wordt gedronken op speciale momenten, zoals een verjaardag. Op de andere momenten drinkt hij water of thee.

Minder internetten, gamen en televisie kijken

Ook veel internetten, gamen en televisiekijken leidt tot overgewicht. Dat komt omdat er tijdens het televisiekijken – maar ook tijdens het computeren of gamen- niet bewogen wordt. Bovendien gaat veel televisiekijken ten koste van de buiten speeltijd. Bepaal van te voren hoe lang uw kind TV mag kijken. Tot slot wordt er bij het televisiekijken vaak ook gesnoept of gesnackt. Er gaat dus meer energie in de vorm van snacks in dan eruit gaat in de vorm van beweging.

Hoeveel voeding heeft een kind nodig?

Dit is per kind verschillend, de tabel hieronder geeft in grote lijnen aan hoeveel voeding een kind nodig heeft. Voor meer informatie verwijzen we je naar het Nederlandse Voedingscentrum.

Voedings-tabel

1 tot 4 jaar 4 tot 12 jaar 12 tot 20 jr Volwassenen
Brood 1-3 sneetjes 3-5 sneetjes 5-7 sneetjes 5-7 sneetjes
Aardappel (of rijst, pasta, peul-vruchten) 1,5 aardappel of opscheplepel 2-3 aardappels of opscheplepels 4-5 aardappels of opscheplepels 3-5 aardappels of opscheplepels
Groente 75 gram (1-2 groentelepels) 150 gram (3 groentelepels) 200 gram (4 groentelepels) 200 gram (4 groentelepels)
Fruit 1,5 vrucht 2 vruchten 2 vruchten 2 vruchten
Zuivel 300 ml melk (producten) en ½ plak kaas 300-450/600 ml*) melk (producten) en ½-1 plak kaas 500 ml melk (producten) en 1 plak kaas 400 ml melk (producten) en 1 plak kaas
Vlees (waren), vis, kip, ei of vlees-vervangers 50 gram**) 50-100 gram**) 100-120 gram **) 100-120 gram**)
Halvarine, margarine, bak- en braad-producten 15 gram 15-35 gram 20-30 gram 20-35 gram
Dranken 0,8 liter 1-1,5 liter 1,5 liter 1,5 liter

 

*) De kleinste hoeveelheden gelden voor de jongste kinderen. Voor de oudere kinderen in deze groep geldt 450 ml voor de meisjes en 600 ml voor de jongens

**) Het gaat hier om het gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld vleeswaren en bereid vlees samen

Laat een kind niet diëten

Kinderen hebben veel voedingsstoffen nodig waardoor het niet verstandig is om een dieet te gaan volgen. Minder of éénzijdig eten is absoluut geen oplossing voor een kind met overgewicht. Het is belangrijk om goed te eten. Stimuleer het kind dus om brood, groente en fruit te blijven eten en zorg voor regelmaat.

166 Reacties

 1. Hey allemaal ik ben een meisje van 12 jaar ik weeg 66 kilo en ik ben 157 lang en mijn heupen zijn heel breed en me buik is erg dik ik ga proberen komkommerwater mee te nemen naar school minders snacks na school en elke dag een workout of wandelen of hardlopen ik ga proberen gezonder te eten en gezonde smooties te maken maar heeft iemand nog tips voor mij wat ook helpt me ouders vinden het niet leuk dat ik dik ben dus moet ik daar wat aan doen met eten enzo ik wil net zo als de meisjes uit me klas zij n dud heeft iemand meschien tips voor mij zou fijn zijn?

  • Hey, ik ben zelf 16 en zit op de middelbareschool. ik zeg vooral zelf doen wat je wilt, laat je ouders lekker kletsen wat ze willen je moet er geen druk opzetten want dan gaat het sws niet werken.
   Ik zou gewoon minder ongezond eten gaan eten en meer fruit en minder eten uberhaupt en daarbij nog gaan sporten ( op een sport gaan als het kan of 2x in de week hardlopen of fietsen)
   dan kom je zelf wel van die kilo’s af geloof me
   Groeten van een guy die vroeger zware overgewicht gehad

 2. Even een reactie in het algemeen van een oud mens (35jr). Zie hier heel erg veel in mijn ogen kinderen schrijven dat ze onzeker zijn over hun lichaam en ook het gewicht. Laat bij een huisarts of sportschool je lichaam door meten om te kijken hoeveel vet of spiermassa je hebt. Daarbij komt dat voor de pubers hier je lichaam van meisje naar vrouw gaat veranderen, bredere heupen, wat meer vet op billen, buik enzo.

  En dit is gewoon heel normaal! Sommige meisen hebben nou eenmaal dikkere bovenbenen, volle billen etc.

  Wil je toch graag afvallen, bespreek het dan met je ouders/huisarts, misschien kan de laatste je misschien door verwijzen naar een diëtiste, bloedproef nemen etc.

  En vooral: rustig aan, hou vooral van jezelf om wie je bent. Is niet makkelijk, weet het, pas op jullie zelf

  Groetjes van deze ouwe tak ;)

 3. Hee, ik ben 12, ben 1,70cm en weeg 63 kilo. Ik zit op atletiek, tennis en dansen. Maar wil toch nog wel afvallen (iets dunnere bovenbenen) voor de zomer. Iemand tips? :)

 4. Heee, ik ben 12, ben 1,70cm en weeg 63 kilo. Ik zit op atletiek, tennis en dansen. Maar wil toch nog wel afvallen (iets dunnere bovenbenen) voor de zomer. Iemand tips? :)

 5. Hallo ik ben 11 jaar en mijn lengte is ongeveer 1.56 en ik weeg 50 kilo ik zit al een half jaar op (dieet) ik deed elke dag een workout en at bijna niks maar dat hielp niet en ik ging een week op vakantie en toen was ik alweer heel veel aangekomen. Ik deed steeds meer en lasterige workouts maar daar kreeg ik alleen maar spierballen van en beenspieren maar ik wil gewoon net zoals een meisje uit mijn klas dun zijn ( ik ben ook suuupperrr onzeker over mezelf) nu eet ik meer en ik doe nogsteeds workouts maar dan 3 keer in de week en ik ben nogsteeds 50 kilo ik heb nu wel het gevoel dat ik steeds dunner word

 6. Hoi ik ben een meisje van 13, ik ben 1,80 lang en ben 76 kilo. Ik zou graag wat kilo willen afvallen voor de zomer! Graag tips!

 7. Hey ik ben een meisje van 13 jaar 1.64 en ongeveer 45 kilo en ik hardloop 2x in de week. Maar ik wil graag voor de zomer iets dunnere bovenbenen heeft iemand nog tips want tot nu toe wat ik ook doe het helpt niet!!

 8. Hoi ik ben een meisje van 12 en ik heb een beetje flinke boven benen en een beetje buikvet weg halen zou ook helemaal het erg zijn. Ik doe al haast elke dag 10.000 stappen en 3 workouts per week, maar het helpt me niet echt. Heeft iemand tips of ervaring er mee?? Ik wil dit eigenlijk voor de zomer hebben behaald

  • Ik heb wel een tip!
   Je moet elke dag sit-ups doen ongv. 20-30!
   en niet te veel chocolade eten
   Dit help echt.

  • Meiden kun jullie me tips geven ik kom te veel aan ik ben een meisje 12 jaar 158 cm maar ik weeg 68 kilo! Ik ben al overgewicht geweest sinds ik drie jaar was ik moet tips nodig!!

 9. Hoi, ik ben een meisje van 12 (in augustus 13) en ben 1.64. Ik weeg 58 kilo. Straks is het zomer en dan zou ik graag dunnere boven benen hebben en een beetje buikvet weg kan ook geen kwaad. Heeft iemand tips? Oh ja ik zit op school en daarom is het niet altijd makkelijk om te gaan sporten.

 10. Hoi, ik ben een meisje van 12 (in augustus 13) en ben 1.64. Ik weeg 58 kilo. Straks is het zomer en dan zou ik graag dunnere boven benen hebben en een beetje buikvet weg kan ook geen kwaad. Heeft iemand tips?

 11. Tegenwoordig heb je in de supermarkt lactose vrije producten.
  Arla heeft bijvoorbeeld lactofree smeerkaas, yoghurt, kaas etc. en ook anderen merken. Albert Heijn XL heeft groot assortiment daarvan, maar ook de normale AH.

  Volgende merken bieden ook lactosevrij producten: Arla, Wasa, Melkan, Blue Band, Alpro, Damhert, Dream, Minus L, Ehrman

  Ook de Plus verkoopt zulke producten. Ik heb zelf ook lactose intolerantie(en andere intoleranties), maar ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen.
  Veel succes!

 12. Hallo,
  Ik ben een meisje van 12 ik weeg 45 en ik heb dikke bovenbenen (billen) hierdoor voel ik me onzeker ik heb ook wel iets van buikvet dat vind ik niet zo erg het zijn gewoon mijn billen ik heb in de zomer workouts gedaan van 10 min 2 weken lang en dat hielp maar ik kon het niet volhouden in de winter en ik had ook iets van conditie maar dat is zo goed als weg dit is echt niet gemakkelijk als je op school zit en je onzeker bent over jezelf Heeft er iemand tips om slankere billen te hebben ?

 13. Hallo

  Ik ben 16 jaar en weeg nu 79,7 kg. De laatste keer dat ik mijn lengte heb gemeten was het 173,5. Ik wil graag vermagen en weet niet hoe het moet ik heb veel moeite gedaan met het goede info te zoeken maar ben niets tegengekomen. Heeft er iemand tips zoals wat ik kan ontbijten en eten ?

  • Meestal helpt het om yoghurt met fruit te eten of een boterham met gezond beleg erop (een boterham met avocado is superlekker!!)

 14. Hoi, ik ben 12 jaar 160 cm en ongeveer 57 kg ik vind mezelf te dik maar ik ben ook wat steviger en heb ook heupen en dat soort dingen dat vind ik wel prima maar alsnog heb ik veel buik vet en ik probeer af te vallen maar het lukt niet ik zie geen verschil heb je tips?

  • Ik heb echt het zelfde ik doe of ja probeer elke dag een week out te doen en het grappige is ik heb de zelfde jaar lengte en gewicht maar waar door ik toch iets ben af gevallen is door chocolade te vermijden en elke dag minstens 30 sit ups te doen

 15. Hallo ik ben 14 ik ben 1,67 meter en met 58 kilo ik wil graag afvallen ik heb buikvet en best dikke bene wil heel graag van me dikke benen en buik af hoe doe ik dag

 16. Hallo, ik ben 13 jaar en weeg denk ik 69/68 kilo en ben 1,65 ik vind me zelf echt dik k heb wel heupen enzo maar soms zeggen ze wel tegen me dikzak ik vind me zelf ook echt dik ik wil afvallen maar weet nogsteeds niet hoe eig

  • Als je wilt afvallen kan je dat door te gaan sporten, ik doe zelf hockey en kickboksen, hardlopen en sportschool. Ga gewoon een keertje met een vriendin mee!

  • Ga vooral heel veel hardlopen (bouw het wel rustig op) ik was eerst ook best wel ‘stevig’ en door het hardlopen ben ik superveel afgevallen!

 17. Hallo, ik ben 14 jaar, 1 meter 75 en weeg 75 kilo. Ik vind mezelf er veel te zwaar uit zien. Ik zit elke dag minimaal 1 uur op de fiets vanwege school en ik train thuis ook nog met sit-ups en push ups. Toch val ik niet af. Ik zweet wel en ik eet ook gezond (in de ochtend volkorenbrood met 30+ kaas en thee zonder suiker. ‘S middags 2 volkoren pistoletjes waarvan beide als beleg pindakaas zonder zout en suiker zijn met dunne plakjes komkommer. ‘S avonds eet ik wat mijn ouders mij voorbereiden ( dus niet iets specifieks ofzo). Toch op een of andere manier kan ik niet afvallen.

  • Je gewicht is iets aan de hoge kant van het gezonde gebied, maar nog steeds gewoon een gezond gewicht. Hoe je nu sport lijkt me goed, al is een sport doen die je echt leuk vindt, ookal is die misschien iets minder intensief en lijkt het daardoor minder effectief, ook belangrijk. Sporten moet je doen omdat het leuk is, niet omdat het moet. Ook is het belangrijk om genoeg groente en fruit te eten, en als je tussendoor vaak honger hebt en daardoor ongezond gaat snacken, is mijn tip om bij je maaltijden veel eiwitten (eieren, yoghurt, melk, vlees(vervangers), kaas, noten en peulvruchten) en vezels (volkorenpasta, volkorenbrood, zilvervliesrijst, havermout, peulvruchten, groente, fruit, noten en aardappelen) te eten, daardoor blijf je langer vol. Als je dan tussendoor toch nog wat wilt eten, doe dat dan met een goede balans tussen gezond en ongezond. Bijvoorbeeld: een stuk fruit met een blokje chocolade erbij, stukjes groente met een dip, een bakje fruit met een beetje slagroom erop in plaats van ijs, een rijstwafel met smaak(van snack a jack zijn het lekkerst) in plaats van chips of koekjes. Ik hoop dat je hier iets aan hebt, als je meer tips wilt van mij (geen professional, maar heb hier wel veel ervaring mee) mail me dan.

  • Als je tips van mij wilt hebben, stuur me dan een mailtje. Ik ben geen professional, maar ik heb hiermee wel veel ervaring.

 18. Hallo! Ik ben een meisje van 13 jaar en mijn moeder blijft maar zeuren dat ik naar huiten moet of anders krijg ik er spijt van. En nu snap ik het eindelijk! Dit artikel was erg nuttig en nu hoef ik me niet druk te maken dat ik moet sporten, maar dat ik ook gewoon naar buiten kan op m’n skeelers, of op de fiets. Erg bedankt voor het helpen met een beetje afvallen :)

 19. Ik ben 12 jaar en weeg 46 kg en ben 1.62 m. Ik heb erg dunne benen (niet super dun) en heb best wel wat vet op mn buik. Ik vind het heel naar dat het vet bij mij op mn buik komt. Heeft iemand tips om buikvet weg te krijgen en dikkere benen??

 20. Hoi iedereen ik ben een meisje van 13 en ik ben 67,6 kilo ik vindt mezelf echt veel te dik maar ik mag dus volgens dit niet echt op een dieet. Mijn BMI zegt dat ik gewoon gezond ben en daarop moet blijven(BMI test was voor kinderen) ik zit te denken aan afslankpillen. Ik heb eerder een dieet gevolgd en elke dag 3 uur gespord en ben na 3 weken 1 kilo afgevallen. Ik weet echt niet wat ik moet doen… Iemand tips?

  • Toch een dieet proberen. Als het voelt of je echt geen vooruitgang hebt moet je contact opnemen met je huisarts/doctor.

  • Je hebt een goed gewicht voor je leeftijd en hoogte, Ik ben zelf ook een meisje van 14 en heb al veel onderzoek gedaan omdat ik mezelf ook wat dikker vond maar blijkbaar heb ik een normaal gewicht voor mijn 1m 73 zelf

 21. Hey, ik vind het zoooo fijn om dit te kunnen delen op een website met kinderen die de zelfde mening hebben als ik. ik vind mezelf echt veel te dik en ben bang om op de weegschaal te gaan staan dus weet ik niet hoe zwaar ik ben maar wel boven de 40 kilo. wie wil chatten met mij. ik ben niet alleen maar mijn broer en zus snappen niet dat ik het zwaar heb. verder werd ik gepest maar is nu gestopt. mijn vriendinnen zijn zo perfect. ik heb wel is geprobeerd om over te geven maar dat is mislukt Groetjes Flora

  • Tegenwoordig heb je in de supermarkt lactose vrije producten.
   Arla heeft bijvoorbeeld lactofree smeerkaas, yoghurt, kaas etc. en ook anderen merken. Albert Heijn XL heeft groot assortiment daarvan, maar ook de normale AH.

   Volgende merken bieden ook lactosevrij producten: Arla, Wasa, Melkan, Blue Band, Alpro, Damhert, Dream, Minus L, Ehrman

   Ook de Plus verkoopt zulke producten. Ik heb zelf ook lactose intolerantie(en andere intoleranties), maar ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen.
   Veel succes!

 22. hey Ik ben een meisje van 12,5 jaar, 155 cm en ik weeg 49,5 – 50 kilo. Ik zeg niet dat ik mezelf te dik vind, ik vind zelf dat ik een slank bovenlichaam heb maar mijn bovenbenen vind ik best dik! weet iemand wat ik kan doen om slankere benen te krijgen? ik heb zelf het hele youtube doorgezocht maar alles is met shakes drinken en naar de sportschool gaan! Ik wil het liefst zo eenvoudig mogelijk kunnen afvallen en vooral bij mijn bovenbenen

 23. Hey, ik ben een meisje van 13.5 ik ben 1.56 en ik weeg 56 kilo. Ik ben niet tevreden met mezelf en zou er graag gewicht af hebben. Ik fiets zo’n 10km per dag, 5 dagen in de week, let op mijn eten, snoep niet tussendoor en drink alleen maar water. Ik zie geen resultaten, heeft iemand tips? Ookal zegt mijn bmi dat ik ruim gezond ben, zou ik toch liever wat gewicht eraf willen hebben.

  • ik had ook zo’n probleem. Probeer het met iemand samen te doen en dan is het veelemalen leuker.
   Probeer dit plan hierboven te volgen, Het helpt wel een beetje!

  • Volgens je BMI ben je niet ‘ruim gezond’. Volgens je BMI heb je net een paar kilo overgewicht voor je lengte. Je hebt waarschijnlijk een volwassenen-BMI-meter bekeken, maar het BMI-getal moet voor kinderen en jongeren anders geïnterpreteerd worden. Daardoor zijn de meeste BMI-meters voor kinderen en jongeren op internet ook compleet waardeloos. De BMI-meter van bijv. het voedingscentrum (voedingscentrum.nl), houdt wél rekening met de andere interpretatie van het BMI-getal voor kinderen en jongeren.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in