Overgewicht is de moderne epidemie! Elke dag staat er ergens ter wereld wel een nieuwe goeroe op die beweert dat het probleem van overgewicht met een paar eenvoudige ingrepen kan worden verholpen. Met hun boeken die als zoete broodjes over de toonbank gaan, kun je intussen hele bibliotheken vullen, maar het mag duidelijk zijn dat tot nu toe geen van hen het wondermiddel ontdekte.
Inhoud van dit artikel
Een multidisciplinaire benadering voor gewichtsverlies
Verschillende disciplines legden hun bevindingen naast elkaar en beslisten dat een combinatie van gezond eten, gedragsveranderingen, meer bewegen en ondersteuning door de omgeving de sleutel tot succes is om gezond en blijvend gewicht te verliezen. Die multidisciplinaire benadering wordt al jaren ondersteund door Weight Watchers. Geen wonder dus dat een onderzoek van de Amerikaanse Drexel Universiteit aantoonde dat mensen die vermageren met het Weight Watchers programma, een veel grotere kans hebben om vijf jaar later nog altijd een gezond gewicht te hebben.
Waarom worden we allemaal zwaarder?
Wetenschappers buigen zich intussen al jaren over de vraag waarom we collectief steeds zwaarder worden. Een eensluidende verklaring werd nog niet gevonden, maar het is duidelijk dat er niet één oorzaak aan de basis ligt.
Oorzaken van overgewicht
De belangrijkste oorzaak is het onevenwicht in onze energiebalans. We krijgen meer calorieën binnen dan we verbranden. Bewerkte producten met veel vet en suiker dragen daar zeker aan bij.
Daarnaast verbruiken we minder dan we binnenkrijgen omdat we veel te weinig bewegen. Wetenschappers wijzen er in deze context op dat het niet betekent dat je elke dag intensief moet gaan sporten. Matig intensieve activiteiten zijn belangrijker omdat je ze lang kunt uitvoeren en ze meer bijdragen aan je totale energieverbruik dan intensieve activiteiten.
Ook de maatschappij waarin we momenteel leven, draagt bij aan de problematiek. We worden constant uitgenodigd om meer te eten, maar krijgen tegelijkertijd geen prikkels om te bewegen. We leven helemaal anders dan pakweg vijftig jaar geleden. Vroeger stond de thermostaat bijvoorbeeld op 18 °C, nu op 21 °C. Ons lichaam moet dus veel minder moeite doen om warm te blijven en verbruikt minder calorieën. We slapen bovendien veel minder. Dat geeft ons in de eerste plaats meer tijd om te (over)eten en bovendien zijn we vaker moe, waardoor we minder controle hebben over ons eetgedrag. Onze kinderen zitten steeds vaker achter een scherm in plaats van buiten te spelen.
Ten slotte is je gewicht deels genetisch bepaald. Overgewicht en obesitas worden in dat geval versterkt door de omgeving waarin iemand opgroeit. Als je genen hebt die het honger- en verzadigingsgevoel minder goed regelen, moet je er dus voor zorgen dat ze geen ‘vruchtbare bodem’ krijgen waarin ze goed gedijen.
Zijn lightproducten de oplossing?
Veel afvallers proberen hun overgewicht aan te pakken met lightproducten. Deze producten bevatten minder calorieën. Maar is dit de juiste methode? Kun je overgewichte aanpakken emt lightproducten? Dat beweren de fabrikanten. Daarom bestaat er voor bijna ieder product wel een lightvariant. Veel afvallers laten zich verleiden tot het kopen van deze producten met minder calorieën. Maar klopt het wel? Zijn lightproducten echt voordeliger voor de lijn? Of zit er toch een addertje onder het gras?
Wat zijn lightproducten?
Sinds 2007 geldt er een Europese regelgeving over de claim ‘light’. Fabrikanten mogen het pas op hun verpakking vermelden als het product ten minste 30% minder calorieën, vet of suiker bevat dan de volle variant.
Hier zit wel een addertje onder het gras, want fabrikanten zijn niet verplicht om de calorieën én vet én suiker te verlagen. Als ze minimaal één categorie aanpassen mogen ze het product al light noemen. Om de smaak in balans te brengen verhogen ze vaak de hoeveelheid van een andere categorie, waardoor het product toch niet meer zo ‘afvalproof’ is als eerst gedacht.
De supermarkten staan boordevol lightproducten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een drietal lightproducten enorm populair zijn.
Boter en margarine
Er zit een groot verschil tussen boter en margarine: om het simpel te houden is boter gemaakt van dierlijk vet en margarine van plantaardig vet. Plantaardig vet is gunstiger voor hart- en bloedvaten. Zowel boter als margarine bestaan voor 82% uit vet. Halvarine is margarine vermengd met water en een emulgator. Daardoor daalt het vetpercentage naar 40%. Vaak wordt ‘vet’ als eerste uit een afvalplan geschrapt, toch heeft je lichaam vet nodig. Weight Watchers raadt dan ook aan om dagelijks in ieder geval twee tot drie koffielepels plantaardige vetten te nuttigen.
Yoghurt
Soms staat er ‘light’ op de verpakking, maar soms ook ‘0% vet’. Het laatste is ook een voedingsclaim die de fabrikant op de verpakking mag zetten wanneer het product maximaal 0,5 gram vet per 100 ml bevat. Omgerekend komt dit neer op 0,5% waarna het afgerond wordt naar 0%. Dat het product dan ook 0% vet bevat klopt dus eigenlijk niet. Wil je toch graag een zuivelproduct nuttigen? Ga dan bijvoorbeeld voor magere yoghurt.
Frisdrank
Frisdrank is in de meeste gevallen de eerste keus als dorstlesser. Voor afslankers is er daarom een light variant op de markt gebracht. In dit variant wordt de suiker vervangen door onnatuurlijke zoetstoffen zoals aspartaam en cyclamaat. Deze zoetstoffen zullen je zin in zoet bevorderen. Daar zit het gevaar. Zoek een goede dorstlesser? Ga dan voor water. Een betere optie bestaat er niet.
Het gevaar van light?
Er zit ook een psychologische ondertoon in het lightverhaal: veel mensen eten meer van een lightproduct, omdat ze in de veronderstelling zijn dat het geen kwaad kan. De verontwaardiging is dan vaak groot wanneer de weegschaal aangeeft dat ze aangekomen zijn. Houd dus steeds rekening met de juiste portiegroottes, ook al eet je lightproducten.
Tot slot wil ik je nog enkele afslanktips geven.
Enkele Afslanktips
Lightproducten zijn dus geen wondermiddelen wanneer het gaat om afslanken. Hieronder enkele tips om je gewicht onder controle te krijgen:
- Wees niet bang om fouten te maken. Iets doen en constateren dat het misschien niet werkt, is beter dan het helemaal niet te proberen.
Je motto: Succes betekent één keer meer opstaan dan dat je gevallen bent.
- Toon inzet. Iets nieuws betekent altijd dat je moeite moet doen en uit je comfortzone moet stappen. En dat kost zelfoverwinning.
Je motto: Willen is kunnen.
- Neem een risico. Vooruitgang betekent ook een keer risico’s nemen. Ga bijvoorbeeld weer eens naar het zwembad.
Je motto: Als ik niets verander, verandert er niets!
- Vertrouw op jezelf. Maak je niet druk over wat anderen beter kunnen dan jij. Concentreer je op jezelf en probeer je eigen resultaten te overtreffen.
Je motto: Ik kan alles, als ik maar wil.
- Herhaal wat goed ging. Veranderingen die je gemakkelijk afgaan, hou je beter vol.
Je motto: Just do it!
Gezonde Groet,