Een gezond en slank lijf met minder moeite? De 80/20 regel helpt!

Doe jij ook alles het liefst zo perfect mogelijk en ga je altijd voor de volle 100%? Dan steek je vast veel energie in de details voor het ultieme resultaat. Als perfectionist herken je vast ook wel die momenten dat je al moe en gestrest bent voordat je einddoel is bereikt en vaak is het plezier in wat je doet ook ver te zoeken. Alles altijd helemaal goed willen doen, kost nou eenmaal veel energie.

Het kan ook anders en misschien heb je er al eens van gehoord: het Pareto-principe, beter bekend als de 80/20 regel. Kort gezegd komt het erop neer dat je 80% van de resultaten haalt met 20% van je tijd, energie en moeite. En dus ook: het kost je 80% van je energie om de laatste 20% van je resultaten te bereiken.

In dit artikel krijg je twee manieren waarop je de 80/20 regel kan inzetten. Wanneer jij ook meer resultaat met minder moeite wilt, lees dan vooral verder.

1. 80% gezond en 20% doen wat jij wilt

In de wereld van diëten en gezond eten wordt de 80/20 regel vaak als volgt uitgelegd: als 80% van je eten gezond en licht is, dan kan je met de rest best smokkelen. Je lievelingseten hoef je dus niet te laten staan omdat het toevallig niet zo gezond is. Het krijgen van een gezond gewicht zit ‘m namelijk in de grote lijnen en niet in de details.

Dat je veel groentes eet, is bijvoorbeeld belangrijker dan welke groentes je precies eet. Welke groente je kiest, is een detail, de grote winst zit ‘m in het meer groentes eten. Voor een lijstje met meer mooie eetregels.

Voldoende slapen is ook belangrijk voor je gewicht, maar of dat voor jou 6.5 of 9.5 uur is, of iets daar tussen in, dat bepaal jij zelf. Net als dat jij zelf het beste weet of je beter slaapt op een hard, of zacht matras en met je raam open of dicht. Genoeg slaap is de grote lijn, de rest is jouw individuele voorkeur en zijn de details.
Regelmatig bewegen is nodig voor een gezond gewicht, maar of jij nu lid wordt van een sportschool, of dat je in je eentje voor de tv een workout doet, of dat je naar buiten gaat om te fietsen, wandelen, rennen, of om te skaten, dat zijn de details en die bepaal jij zelf. Houd je helemaal niet van bewegen? Lees dan deze column.

2. Met 20% van je tijd en aandacht krijg je 80% resultaat

Voor bijna alles in het leven geldt dat je er tijd en aandacht aan moet besteden om het goed te houden. Ook voor een gezond en slank lijf zul je dingen moeten doen (en laten).
Wanneer je veel problemen hebt met je gewicht, dan kan je soms het gevoel hebben dat je 24 uur per dag met eten en je gewicht bezig bent. Vaak met frustratie en vermoeidheid als je belangrijkste resultaat.
Maar misschien geldt voor jou ook regelmatig de andere kant: dat je helemaal geen tijd en aandacht besteed aan je gezondheid en gewoon maar doet waar je zin in hebt. Tot het moment dat je lichaam en de weegschaal aangeven dat het zo echt niet langer gaat, dan ga je keihard aan de slag gaat met een dieet, vastenkuur, of streng sportregime. Je stapt van het ene uiterste in het andere. Niet alleen kosten diëten veel tijd en energie, maar behaalde resultaten verdwijnen als sneeuw voor de zon op het moment dat je weer terugvalt in je oude gewoontes. Alles of niets, dat klinkt wel stoer, maar het werkt niet op de lange termijn.

Alles of niets werkt niet voor een gezond gewicht, een beetje regelmaat wel.

Wat zou er gebeuren als je elke dag 20% van je tijd op je gezondheid en je gewicht ging letten? Concreet betekent dit je van je 16 wakkere uren elke dag zo’n 3 a 3.5 uur besteed aan je goed en fit voelen, dat is inclusief al je maaltijden (voorbereiden), je beweging en al je bewuste ontspanning. Dat lijkt haalbaar toch?
Ontwikkel voor jezelf gezonde gewoontes die jij elke dag met gemak kan doen en die bij jou passen. Niet alleen zorg je op die manier elke dag goed voor je lijf, er blijft ook nog heel veel tijd over voor andere belangrijke dingen: je werk, je vrienden en je gezin bijvoorbeeld. En met zo’n gezonde regelmaat zijn die strenge diëten ook nog eens voorgoed verleden tijd.

De twee voordelen van de twee 80/20 regels

Het eerste voordeel van de 80/20 regel is dat je weet dat wanneer je in de grote lijnen goed voor jezelf zorgt en dan is het niet erg om een beetje te zondigen met een extra stuk chocola, of om af en toe los te gaan op een feestje. Ook een nachtje weinig slaap, of een week wat minder beweging, kan weinig kwaad. Je lijf en je gewicht kunnen dit prima opvangen: de basis doe je immers goed.

Het tweede voordeel is natuurlijk dat je meer tijd en energie overhoudt voor andere dingen in je leven: je hoeft niet meer elk nieuw dieet te volgen en alle trends en regels over gezond eten bij te houden. Wanneer jij elke dag 3 uur besteed aan goed voor jezelf zorgen, dan zorgt die aandacht en regelmaat voor jouw gezonde lijf en gewicht.

Gezonde groet, Isabelle

Isabelle Blaes

Aan de zijkant (met mijn foto) de tekst: In mijn volgende artikel op vetvrij.com krijg je een voorbeeld van hoe een dag vol goede gewoontes eruit kan zien. Nu al meer lezen? Kijk ook op www.iblaes.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in