Afvallen na de Vakantie: 10 Tips

Afslank en gezondheidstips tijdens en na de vakantie

Als we op vakantie zijn laten we meestal alles los. We genieten, we ontspannen en we eten waar we zin in hebben. Prima als je dat 1 keer per jaar doet, dan is daar helemaal niks mis mee. Maar zodra we thuis komen moeten we echt weer gaan opletten, of je nou overgewicht hebt of niet, het is belangrijk dat je vakantie eten niet meeneemt naar huis. Als we thuiskomen is het toch wel vaak schrikken geblazen wanneer we onze weegschaal weer zien staan. Heerlijk was dat een vakantie zonder weegschaal, maar stiekem heb je al gevoeld dat je wat bent bijgekomen. Dus als je erop gaat staan is het het weer flink balen, oh nee nog meer, wat nu? Het probleem is dat wanneer je een paar weken weg bent geweest je een hele nieuwe manier van eten hebt ontwikkeld en vaak is je suikerspiegel uit balans gegaan, je lichaam is verzuurd geraakt en je hebt jezelf nieuwe vaak ongezonde dingen aangeleerd.

kersen-irene

De knop moet om

Thuis aangekomen pak je de draad weer op waar je gebleven was met helaas verschillende slechte gewoonten van de vakantie. Dus een glaasje wijn bij het eten, een lekker ijsje in de middag of een wit broodje als lunch. Dit komt gedeeltelijk omdat we allemaal wel een beetje last hebben van emotie eten. Emotie eten kan ook bij positieve dingen ontstaan en hoeft niet per definitie aan een negatieve emotie te hangen, wat vaak wel gedacht wordt. De zon schijnt ”oh lekker een ijsje” of “kom we pakken een terrasje met een pilsje”. Wil je graag een nieuwe start maken? Dan adviseer ik je mijn e-book ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start‘.

Emotie Eten

Wanneer de vakantie fijn was willen we dat gevoel dus die emotie ook thuis ervaren en zo nemen we vaak veel slechte gewoonten met ons mee naar huis. Logisch, maar niet zo goed voor je gezondheid en je lijn. Dus dan moeten we de draad weer opnieuw oppakken maar dan anders en nog beter dan daarvoor. Veel mensen hebben er ook weer de energie voor en de zin in om ertegen aan te gaan zodat ze weer aan hun gezondheid en hun lichaam kunnen gaan werken. Voordeel is dat je nu ontspannen bent en de stress is laag. Wanneer je juist nu gezond gaat eten, slaat dit veel sneller en beter aan dan voor de vakantie. Stress zorgt er namelijk voor dat je weinig of niet afvalt. Stress zorgt ervoor dat je moeite hebt gezonde keuzes te maken en stress zorgt ervoor dat je gezondheid snel achteruit gaat.

Dus maak er nu gebruik van!!! Ga nu echt aan je voeding werken.
Je kunt er natuurlijk meteen flink tegenaan gaan. Begin als je daar nu de energie voor hebt aan een detoxkuur. Een korte detox van 3 weken vind je in mijn boek ”Een gezonde eter voelt zich beter”. Maar wil je echt wat kilo’s kwijt en wil je weer echt flink aan je gezondheid werken dan is het E-book “Reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start” een echte aanrader.

Ik heb 10 tips om na de vakantie weer goed van start te gaan

Tip 1: Slimme Smoothie’s

Nu is het moment aangebroken om je blender uit de kast te halen en standaard op je aanrecht te zetten, of er één aan te schaffen. In de zomer is er heerlijk fruit te krijgen en lekkere sappige groenten die zich alle zeer goed lenen voor een smoothie. Ga eens naar de markt! Op vakantie is dit vaak een leuk uitje terwijl we thuis vergeten hoe leuk en goedkoop onze markt is. Ontdek dat ook op onze markten het fruit en de groente vaak voor een prikkie te koop zijn. En als je nog een stapje verder wilt gaan, doe je er ook nog superfoods bij om de vitamine, mineralen en enzymen nog meer te verhogen. Zo kun je de vakantie energie nog een lange tijd behouden want het werkt namelijk stressverlagend.

Tip 2: Zelf ijsjes maken

Op vakantie pakken we vaak lekkere ijsjes. Dit kan thuis ook alleen niet zoals op vakantie, dus met veel suiker en melk erin wat alleen maar negatief op onze gezondheid werkt en dikmakend is. Koop eens plastic ijsvormpjes en als je toch in je blender wat fruit klein hebt gemaakt, doe je er Stevia bij als zoetmiddel, schenk het in de vormpjes en vries ze in. Zo heb je toch nog een beetje het vakantiegevoel maar dan op een gezonde manier.

Tip 3: Verstandig Volkoren

De ochtend op vakantie is ook altijd zo heerlijk. Op campings loop je met je stokbrood terug naar je tent en in hotels ruikt het heerlijk naar vers gebakken stokbrood, vaak pakken we er nog een croissantje bij. Deze producten zijn gemaakt van witte bloem en witte bloem werkt verzurend en zorgt voor suikerspiegelschommelingen en bovendien rooft het vitaminen en mineralen weg. Voor 2 weken niet zo erg maar stop er thuis onmiddellijk mee. Neem alles standaard volkoren. Volkoren is een beschermde term dus als er volkoren brood op de verpakking staat dan is dit het beste. Dus volkoren brood, volkoren pasta, volkoren koek enzovoorts.

Tip 4: Kies het juiste beleg

Ook het beleg is vaak niet zo best hoewel dat thuis ook niet zo is. Nu je thuis bent en de kasten zijn nog leeg kun je mooi gezond beleg gaan kopen. Geen beleg meer wat eigenlijk gewoon snoep is. Want chocolade hagelslag, chocopasta, muisjes, gekleurde hagelslag zijn gewoon snoep voor op het brood. De kaas en het vlees zijn vaak veel te vet (vol verzadigde vetten) en de boter die we kopen uit de supermarkt is een chemisch bewerkt goedje geworden. Nu je terug bent ga eens op zoek naar een reformzaak of kijk eens anders rond in de supermarkt en ontdek gezond beleg zoals: dadelstroop, suikervrije jam en stroop, carobepasta, vegetarische paté, hummus, pesto , bio-kipfilet, bio-pindakaas, groentensmeersels enz.

Tip 5: Slim Shoppen

Op vakantie gaan we vaak een andere supermarkt in. Best spannend om te zien wat ze daar allemaal verkopen. Niks of weinig is herkenbaar en al onze standaard merken zien we niet terug in de schappen. Opeens staan we wel open voor andere producten. Oké misschien kijk je op vakantie niet zo wat erin zit en neem je vooral wat er lekker uitziet. Maar ga nu je terug bent van vakantie eens onze supermarkten in en neem hier eens wat tijd voor. Kom los van je standaard producten en durf anders te kopen net als dat je deed op vakantie en neem eens wat meer biologische producten, dit is een mooi begin. Ook ga je nu de ingrediënten lijsten lezen. Als je termen ziet staan op de verpakking als suiker, glucose-fructose stroop, bloem, E-621, aspartaam , sacharine, gistextract laat je het lekker staan. Je kunt hier natuurlijk nog veel verder ingaan.

Tip 6: Drink Voldoende

Ook drinken we vaak redelijk veel op vakantie, frisdranken, alcohol, sapjes of mooie lekker cocktails zijn heel gewoon. Allemaal super lekker natuurlijk maar enorm dikmakend en ongezond voor ons lichaam. Nu je terug bent stop je met deze gewoonte. Drink veel water en zet een kan neer. Doe daar lekker citroen in, die ook nog leverontgiftend is. Verder kun je in plaats van een wijntje een glaasje amé nemen, net zo gezellig maar dan zonder alcohol. En met je blender maak je je eigen cocktails maar dan met groenten en fruit. Leuk glaasje erbij, beetje aankleden en helemaal vakantieachtig

Tip 7: Thee in plaats van Koffie

Koffie drinken, daar kunnen de meesten ook wat van en niet alleen op vakantie, maar thuis vaak nog veel meer. In koffie zitten geen calorieën wordt er vaak geroepen, ja klopt als je er geen suiker en melk in doet maar het laat wel mooi je suikerspiegel stijgen. Ook werkt het verzurend en belast het de lever waardoor afvallen enorm moeilijk wordt. Laat de koffie eens staan, kick rustig af en zet jezelf eens op reinigende kruidenthee zoals brandnetelthee of koop een pepermuntplantje en citroenmelisse, pluk hier wat vanaf en stop het in een theepot, dit kun je overigens ook met brandnetels doen. Ziet er gezellig uit en het is ook nog eens lekker en gezond. Uiteraard kun je ze ook gewoon kopen in een gedoogde vorm. Wil je toch de smaak van koffie een beetje behouden maar dan in de gezonde variant, dan zijn granenkoffies of cichoreikoffie een super alternatief (Zonnatura of reformzaak).

Tip 8: Extra Vierge Olijfolie

In de meeste vakantielanden wordt volop olijfolie gebruikt, vooral in de mediterrane keuken. Bak jij nog steeds in boter of zonnebloemolie? Stop hiermee, want deze zijn echt enorm ongezond. Haal de vakantiesmaak in huis, koop een fles koudgeperste extra vierge olijfolie voor over de salade en neem een lichtere soort om in te roerbakken.

Tip 9: Gezonde Groente

Eet twee keer per dag groente, het is echt heel belangrijk voor je gezondheid om veel groente te eten, van groente wordt je niet dik en je kunt er zoveel van eten als je wilt. Doe dat dan ook! Het is echt van essentieel belang dat je 300 gram per dag eet. In de meeste landen vooral de mediterrane landen eten ze heel veel groente. Misschien heb je op vakantie ook veel groente gegeten omdat het volop aanwezig was in de hotels op de buffetten of zat je lekker in je caravan, tent of huisje een mooie salade voor de middag te maken omdat de tomaten er zo heerlijk uitzagen op de markt, blijf dit doen en ga ermee aan de slag thuis.

Tip 10: Probeer eens een visgerecht

Veel mensen vinden vis maken maar moeilijk of denken dat het niet lekker is. In veel vakantielanden is vaak veel vis te koop en in hotels staan het volop op het menu. Als je al vis eet, neem dan het liefste de vette soorten voor de omega 3 vetzuren. Als je geen vis lust, begin dan eens met een stukje kabeljauw, of koolvis. Deze bak je binnen een paar minuten klaar in een koekenpan en ze hebben totaal geen vissmaak. Na een tijdje stap je over op zalm of tonijn. Dit zijn vette soorten maar nog steeds heel mild van smaak. Ook een blikje tonijn op olijfolie is zo lekker en gezond op een volkoren boterham met wat groente erbij.

De moraal van dit verhaal? Durf te veranderen en genieten, en verleng je vakantie thuis door te eten op een andere (betere) manier.

Als je vragen hebt, stel ze dan gerust. Wil je graag een nieuwe start maken? Dan adviseer ik je mijn e-book ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start‘.

Gezonde Groetjes,

Irene

voedingstherapeut en (auto) kinesioloog

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in