Afvallen tijdens de Overgang

Voorkom Stress tijdens de Overgang Header dame
Header dame Voorkom Stress tijdens de Overgang

Afvallen tijdens de overgang is eenvoudiger dan je denkt.

Als je in de overgang komt, dan verandert je lichaam in rap tempo. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonspiegel. De hormonen gieren namelijk door je lijf tijdens je overgang en dit raakt allerlei dingen. Ook overgewicht tijdens de overgang komt regelmatig voor. Ondanks dat de veranderingen in je lichaam worden veroorzaakt door hormonen kun je ook gewoon afvallen tijdens de overgang.

Overgewicht tijdens de Overgang

Sommige vrouwen hebben last van gewichtstoename als ze in de overgang komen. Dit heeft er mee te maken dat het vet anders verdeeld wordt over je lichaam. Doordat er veel veranderingen gaande zijn, heeft het vet de neiging om zich te concentreren op de buik en op de borsten, met name dus het bovenste deel van het lichaam. Bewegen is altijd goed, ook in de overgang. Veel Vrouwen hebben het zwaar tijdens de overgang. Je hebt al zoveel klachten, je bent moe en hebt last van opvliegers en dan krijg je ook nog last van gewichtstoename. Daar zit je vaak niet op te wachten, maar helaas kun je er niet altijd wat aan doen. Je lichaam is namelijk aan het veranderen en daar heb je geen invloed op.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen en zorgen dat je gezond en gevarieerd blijft eten. Eigenlijk is dat altijd van belang, of je nu in de overgang bent of niet. Maar als je de gewichtstoename aan wil pakken of wil voorkomen, dan is het goed om te kijken naar je huidige eetpatroon en leefpatroon. Iedere dag heb je een vaste routine, wanneer eet je en wat eet je? Heb je tussendoor honger en wat eet je dan? Door dit goed in kaart te brengen kun je misschien wel in kaart brengen waarom je last hebt van gewichtstoename. Vanaf dat moment ga je het aanpakken en zorgen dat je de gewichtstoename af gaat laten nemen.

Uiteraard zit je er niet op te wachten dat je zwaarder. Je lichaam heeft het zwaar genoeg als gevolg van de hormonale veranderingen en je hebt last van opvliegers, moeheid en tal van andere overgangsklachten. Ondanks dat er een hormonale oorzaak is voor al deze veranderingen is het gelukkig niet zo dat afvallen tijdens de overgang onmogelijk is.

Afvallen tijdens de Overgang Afvallen tijdens de Overgang Slank door de overgang review In dit artikel gaan we dan ook in op de vraag hoe je kunt afvallen tijdens de overgang. We doen dat daar in te gaan op de gaan op de vraag wat er in je lichaam verandert als je in de overgang komt. Vervolgens kijken we naar de rol van voeding in dit proces. Als laatste kijken we naar de voordelen van voldoende beweging.

Hormonen

Tijdens de overgang verandert je lichaam nog al. Dit komt doordat je hormoonbalans een paar flinke opdoffers krijgt. Voordat je in de overgang geraakt, maakt je lichaam veel oestrogeen aan. Deze verhoogde oestrogeenwaarden leiden ertoe dat je vet gaat opslaan in de billen, bovenbenen en kuiten.

Vlak voordat de overgang daadwerkelijk begint, daalt de oestrogeenproductie ineens sterk. Hoewel je misschien zou verwachten dat je lichaam dan minder vet opslaat, is dat helaas niet zo. Je lichaam vraagt juist om meer eten en de kans is groot dat je ook, al is het ongemerkt, iets minder gaat bewegen. Het resultaat is een verdere gewichtstoename.

Als de menopauze begint, dan daalt de oestrogeenproductie nog verder en ontstaat er een nog grotere onbalans in je hormonen. Als gevolg hiervan ga je nog iets meer kilo’s opslaan. Dit heeft voor een deel ook te maken met stressreacties die veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen.

Voeding en de overgang

Tijdens de overgang kun je in plaats van geraffineerde producten zoals witte suiker en wit meel, beter volkorenproducten eten. Ook kun je het beste de consumptie van eiwitrijke en vette maaltijden beperken. Iedere dag verse groenten en fruit eten wordt dan weer wel aangeraden. Als je naar de Oosterse landen kijkt, dan zie je dat de vrouwen daar gemakkelijker de overgang doorkomen dan vrouwen in Nederland en andere landen in het westen. Vaak wordt er gezegd dat het te maken heeft met het eten. In deze landen worden dagelijks sojaproducten gegeten. In soja zitten stoffen met een hormoonachtige invloed, wat vergeleken kan worden met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Dit noemen ze ook wel fyto-oestrogenen.

gezond fruit

Een andere belangrijke aanbeveling is om tijdens de overgang zoveel mogelijk groenten en fruit te eten. Op deze manier krijg je veel voedingstoffen binnen die je lichaam op dat extra nodig heeft, zoals magnesium, kalium en vitamine E. Overigens is het ook verstandig om veel water te drinken, omdat je als gevolg van opvliegers en nachtzweten veel vocht kunt verliezen.

Vraag steun

De klachten tijdens de overgang vergen nogal wat van je lichaam. De kans is groot dat je vermoeider bent en daardoor ook wat minder mentale kracht hebt. Met name als gezond eten moeilijk voor je is, is de kans groter dat je kant en klaarmaaltijden gaat gebruiken of dat je een maaltijd laat thuis bezorgen. Het is dan ook extra belangrijk om hier op te letten. Je kunt bijvoorbeeld de hulp inschakelen van je omgeving (partner, kinderen, vriendinnen). Daarnaast kun je er voor kiezen om alvast lekkere en gezonde snacks klaar te maken of te kopen voor de momenten waarop je honger hebt.

Soja

Er wordt wel gezegd dat vrouwen uit Aziatische landen gemakkelijker door de overgang komen als Europese vrouwen. Een van de theorieën hierover is dat dit te maken heeft met de voeding die gebruikelijk is in deze landen. In Azië worden veel producten gegeten met soja hierin. In soja zitten stoffen die lijken op vrouwelijke het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fyto-oestrogenen kunnen de gevolgen van de overgang dempen. Dit zorgt er dan ook voor dat het makkelijker wordt om af te vallen tijdens de overgang. Overigens is het misschien niet zo’n goed idee om je partner mee te laten doen aan een dieet dat rijk is aan deze fyto-oestrogenen, omdat zijn testosteronspiegel kan veranderen.

Bewegen tijdens de overgang

Als je wilt afvallen tijdens de overgang, dan is het van groot belang dat je voldoende beweegt. Voldoende beweging biedt veel voordelen als het gaat om het afvallen tijdens de overgang. Allereerst heeft de beweging een gunstige uitwerking op je hormoonbalans. Als je gaat sporten maakt je lichaam meer testosteron aan. Dit wordt in je lichaam omgezet in een vorm van estradiol, een hormoon waaraan je lichaam tijdens de overgang juist een tekort heeft.

Van bewegen en sporten krijg je meer energie van en je zal je ook fitter voelen. Oestrogeen wordt door vrouwen opgeslagen in het vetweefsel. Het zou kunnen dat dit teveel wordt gedaan in verhouding tot progesteron. Wanneer dat zo is, dan kan dat voor ongemakken zorgen. Je kunt gewichtstoename niet altijd voorkomen, sommige mensen hebben er meer aanleg voor. Maar je kunt er wel op letten en proberen om het risico in ieder geval te verkleinen. Als je ervoor zorgt dat je op het juiste gewicht blijft, regelmatig gaat bewegen, dan kun je er al veel mee voorkomen. Iedere dag een half uur wandelen is daarbij zeker aan te raden en zal je zeker beter doen voelen.

sporten hardlopen en afvallen

Spieren

Tijdens de overgang verlies je meestal wat spiermassa door de veranderingen in je hormonen. Spieren verbranden in ruste veel meer calorieën dan vet. Sport je iets meer, dan kun je het verlies aan spiermassa stoppen of misschien wel omkeren. Dit zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt, ook als je niet sport. Dit is ideaal om het afvallen tijdens de overgang te stimuleren.

Als je gaat sporten is het wellicht handig om een sport te kiezen die je buiten uit kunt oefenen. Op deze manier maakt je lichaam ook nog wat vitamine D aan, zeker als de zon schijnt. Een half uur per dag bewegen is overigens meer dan genoeg om er voor te zorgen dat je genoeg beweging krijgt.

Overige voordelen

Overigens heeft bewegen nog veel andere voordelen. Zo helpt voldoende beweging om je cholesterolwaarden op peil te houden. Daarnaast vergroot je de belasting die je botten en spieren aan kunnen. Verder helpt beweging bij het tegengaan van botontkalking, een veel voorkomende klacht bij vrouwen na de overgang. Daarnaast heeft beweging ook psychische voordelen, wat er voor zorgt dat je beter om kunt gaan met de vermoeidheid en de klachten die de overgang met zich mee brengen.

Afvallen tijdens de Overgang, Zo doe je dat

Je bent in de overgang en je hebt last van gewichtstoename, dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan zijn dat het te maken heeft met de veranderingen in je lichaam. Maar het kan ook zijn dat je anders bent gaat eten of leven. Misschien heb je geen zin meer om te koken of wat te doen, en haal je vaker kant en klare maaltijden. Dat is niet goed, maar het kan wel de gewichtstoename verklaren. Sta eens stil bij jezelf waarom je last hebt van gewichtstoename en pak dit aan, tips nodig?

 • Vermijd producten die veel suiker bevatten. Zoals frisdrank, snoep, gebak etc. Suiker zorgt ervoor dat je hormoonhuishouding gaat schommelen. Hierdoor wordt je gevoeliger voor vetopslag. Dit verklaart voor veel vrouwen buikvet.
 • Bekijk je huidige eetpatroon. Eet je gevarieerd? Eet je gezond? Heb je vaak honger? Eet je dan tussendoortjes?
 • Probeer een broodbuik te vermijden. Gebruik liever een groene smoothie of een ander ontbijt.
 • Wat eet je zoal op een dag? Sta daar eens bij stil.
 • Vervang ongezonde snacks door gezonde snacks.
 • Snoepen tussendoor? Neem een stuk fruit!

Wil je afvallen tijdens de overgang?

Dan raad ik je aan om eens te kijken naar het programma: Overwin je Overgang. Hier staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je overgewicht te verminderen. Je ontvangt als extra een receptenboek met vetverbrandende recepten die ook nog eens fyto-oestrogenen bevatten. Ideaal om je overgangsklachten te verminderen én om af te vallen tijdens de overgang.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

Update 2023 Afvallen Overgang

Wanneer je als vrouw in de menopauze komt begint er fysiek een nieuwe fase in je leven. Sommige vrouwen komen tijdens de overgang aan in gewicht en vinden afvallen lastig. Sommige vrouwen merken ook dat ze vanaf de overgang een dikkere buik krijgen. Dat heeft deels ook te maken met het ouder worden. Als je ouder wordt neemt namelijk de hoeveelheid vet toe en de spiermassa neemt weer af. Velen ook minder bewegen als ze ouder worden waardoor er minder calorieën verbrand worden.

Afvallen in de overgang, de eeuwige struggle

Ook het energieverbruik lijkt in rust af te nemen na de overgang. Je verbrandt tijdens de slaap minder calorieën dan dat je deed voor de overgang. Daarnaast kunnen ook hormonale veranderingen tijdens de menopauze invloed hebben op je lichaamssamenstelling en je vetverdeling.

Vrouwen in de overgang hebben een grotere kans op een toename van het vet rond de organen in de buik dan vrouwen die niet in de overgang zijn. Dit merk je aan het toenemen van je middelomtrek. Als je hetzelfde blijft eten als je altijd al deed, kun je dus aankomen in gewicht en wordt afvallen in de overgang meer en meer een ver van je bed show.

Moet ik anders gaan eten tijdens de overgang?

Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan beide. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je ook voldoende blijft bewegen, blijft je lichaam in balans. Om op hetzelfde gewicht te blijven heb je na je 50ste wel wat minder eten nodig. Neem eens een kijkje bij de Schijf van Vijf voor de aanbevolen hoeveelheden voor jouw leeftijd.

Risico’s van de overgang

Door hormonale veranderingen heb je na de overgang meer kans op botontkalking en osteoporose. Osteoporose is botontkalking in een gevorderd stadium. Om osteoporose te voorkomen na de menopauze kun je overwegen hiervoor supplementen te gaan nemen. Op deze pagina vind je alle supplementen geschikt om Osteoporose te voorkomen.

Opvliegers voorkomen door een ander eetpatroon?

Sommige vrouwen ervaren dat ze sneller last hebben van een opvlieger als ze bijvoorbeeld koffie, thee, alcohol of gekruid eten nemen. Hier is weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Maar heb je de ervaring dat deze dranken of gekruid eten opvliegers uitlokken? Dan kun je zelf kijken of je deze voedingsmiddelen niet of minder wilt gebruiken. Soms wordt er gezegd dat iso-flavonen helpen tegen opvliegers.

Iso-flavonen zijn stoffen die onder andere in sojaproducten voorkomen, zoals in sojadrink en tofu. De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft geconcludeerd dat deze bewering niet voldoende is bewezen.

Overgang en afvallen wat kun je eraan doen?

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je kunt afvallen in de overgang zonder het jojo effect? Bij vrouwen die (veel) te zwaar zijn spelen er vaak meerdere factoren mee, niet alleen een verkeerd voedingspatroon (de verkeerde dingen en te veel eten) maar ook een verkeerd eetpatroon (dingen eten om de verkeerde redenen, om jezelf te troosten of te belonen of om nare dingen te verstoppen).

Bovendien is er nog steeds een taboe op de overgang waardoor er nog onvoldoende bekend is over alle aspecten, en met name het afvallen, van de overgang. En ook overgewicht is een onderwerp dat nog lang niet uit de taboe sfeer is. De combinatie overgang en afvallen is helaas geen hot topic in de medische wereld.

Tips naar een gezond en goed voedingspatroon
Stop met strenge diëten (crash-diëten). Je lijf moet afleren dat het moet hamsteren. Daarvoor moet je echt stoppen met crashdiëten, diëten met rare ongezonde shake’s en dieetpillen en geleidelijk moeten overschakelen naar een gezond voedingspatroon waarbij je lichaam voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Herken de signalen van je lichaam, dorst is geen honger. Vrouwen die al langer bezig zijn met diëten verliezen het vermogen om de signalen van hun lichaam goed te herkennen. Vaak wordt het signaal dat je dorst hebt door je hersenen geïnterpreteerd als een hongersignaal. Heb je honger drink dan eerst een glas water en check na een kwartiertje nog eens of je nog steeds echt honger hebt.

Eet bewust. Hoe vaak eten we niet even tussendoor aan ons bureau, checken we even Facebook of eten we tijdens een favoriete tv-serie ongemerkt een hele zak chips leeg? Daardoor negeer je de signalen die je lichaam afgeeft dat je genoeg gegeten hebt. Uiteindelijk verdwijnen die signalen helemaal en ga je over-eten: ga je door met eten ook al heb je al lang een portie van normale grootte op.

Probeer bij elk eetmoment enkele momenten in te bouwen dat je niets anders doet dan eten en letten op de signalen van je lichaam. kauw daarnaast ook bewust, bij het proeven ervaar het verschil tussen de eerste en de laatste hap. Breidt dit soort momenten uit, zodat eten weer een bewuste ervaring wordt.

Stop daarnaast ook met het eten van snelle koolhydraten zoals witte suiker en wit meel. Deze activeren namelijk het buikvet. Eet ook veel groente en fruit! Je zorgt dan voor een stabiele suikerspiegel en je lichaam minder verzuurt. Eet ook zo natuurlijk mogelijk! Dus veel groenten, vlees, vette vis, ei, fruit, noten, pitten, zaden en oliën. Supplementen waarin Omega 3 vetzuren en Zink zitten, zijn geen overbodige luxe tijdens de overgang.

RECENSIES OVERZICHT
4
Persoonlijke Dieet ErvaringTips om niet aan te komen tijdens de Zomervakantie
Eenvoudig AfvallenBijwerkingen Paracetamol en andere Pijnstillers
afvallen-overgangIn het boek Overwin je Overgang staat het hele proces van de overgang duidelijk uitgelegd en krijg je praktische tips om je overgewicht te verminderen. Je ontvangt als extra een receptenboek met vetverbrandende recepten die ook nog eens fyto-oestrogenen bevatten. Ideaal om je overgangsklachten te verminderen én tegelijkertijd gewicht te verliezen.

15 Reacties

 1. Door behandeling voor borstkanker ben ik sneller in de overgsag gekomen en omdat de kanker hormoongevoelig is moet ik liever geen fyto-oestrogenen nemen. Deze zitten in allerlei producten die helpen bij overgangsklachten maar zijn dus af te raden in het geval van hormoongevoelige borstkanker. Het lijkt me belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden.

 2. slank door de overgang is een aanrader voor iedere vrouw in de overgang. niet uitsluitend overgewicht maar ook andere uiteenlopende menopauze kwaaltjes worden besproken in het programma van ria kamelle

 3. ik heb net het afvalplan gekocht via Ideal, maar heb geen mogelijkheid tot registreren ontvangen. Ook geen bevestiging per mail ontvangen. Hoe gaat de bestelprocedure nu verder?

 4. Ik ben 53 jaar en had weinig energie. Ik sport 4 keer in de week, maar ik had steeds minder puf. Op het werk ging het de laatste weken ook niet zo goed. De cursus Overgangstransformatie bestaat uit ingesproken video’s die je helpen om weer in balans te komen. Ik voel me veel rustiger en minder gestrest

 5. Ongeveer een half jaar geleden heb ik het programma Overgangstransformatie gekocht. Ik had ontzettend last van vermoeidheid en onrust… Na een stressvolle periode (scheiding) en ik mij door de overgang een beetje ben verloren voelde heb ik mezelf weer teruggevonden… Ik sta weer positief in het leven. Dank je wel Ria Kamelle!

 6. Hallo, ik ben 47 en al enige tijd in de menopauze. Nu heb ik overdag veel last van opvliegers en in de avond breekt mij het zweet uit. Ik heb het boek Overwin je Overgang besteld en tijdens de eerste bladzijde kreeg ik al meteen erkenning van mijn klachten. Wat een opluchting… Dank je wel voor je tips Ria! Nu weet ik wat ik er tegen kan doen.

 7. Het zijn niet zozeer de kilos- ben 3 kilo zwaarder dan normaal, en ik was dus altijd slank- maar het losse buikvet, dat krijg je nooit meer weg, of toch wel?

  • Ik ben nu op dag 15 en ik ben erg te spreken over dit programma! De startergids legt de spelregels duidelijk uit en staan boordevol praktische tips. Ook helpt de besloten Facebook groep enorm als het aankomt op motivatie. De gerechten zijn heerlijk! Ik vind ze nog lekkerder dan Slank door de Overgang. Overigens ben ik al 1,7 kilo afgevallen!

 8. Heb mijn boek besteld van afvallen tijdens de Overgang en heb deze netjes ontvangen ? woon in Belgie
  mvrgr

  • Hallo Brigitte, als het goed is heb je een link gekregen waar je het e-boek kunt downloaden. Je krijgt dus niets per post opgestuurd. Kun je alsjeblieft contact opnemen met de klantenservice

  • Beste Vera, gemiddeld 25 minuten per recept. Soms iets meer en soms iets minder.
   Met hartelijke groet, Ria Kamelle

  • Dat zou best kunnen. Je kan beter naar de huisarts gaan en vragen om een bloedonderzoek. Dan kunnen ze erachter komen of je in de overgang bent.
   Ik ben vroeg in de overgang gegaan. Voor mijn 30e al.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in