Afvallen? Wees aardig voor jezelf

Ken jij dat ook? Je bent wat te zwaar en besluit op dieet te gaan. Op internet, in de boekhandel of via-via kom je het nieuwste dieet tegen. Succes verzekerd, als je je maar houdt aan de spelregels van het dieet. Die spelregels kunnen erg variëren. De ene keer mag je geen koolhydraten, de andere keer moet je bepaalde voedingsmiddelen combineren, bij de derde eet je de hele dag koolsoep. Wat ze gemeen hebben is dat ze je voorschrijven wat je moet eten. Vaak met een mooi verhaal waarom dít dieet echt werkt. Wat ze ook gemeen hebben, is dat je je hele eetpatroon ervoor om moet gooien. Dat je dingen moet eten die je helemaal niet lekker vindt. En dat feestjes of etentjes in ieder geval niet in het dieet passen. Wat ze ook gemeen hebben, is dat de veel mensen het dieet maximaal twee weken volhouden. En dat de meesten na het dieet weer net zo hard aankomen. Ben jij ook weleens gestopt met zo’n dieet? En voelde je je schuldig? Vond je dat je meer doorzettingsvermogen had moeten hebben?

Streng Dieet Afslankboom

Helaas veroordelen veel mensen zichzelf als ze zo’n streng dieet niet volhouden. Volkomen ten onrechte! Want kijk eens wat je jezelf aandoet met zo’n dieet. Dingen eten die je niet lekker vindt, niet meer lekker ontspannen uitgaan, niet meer genieten van een stukje chocolade.

Slim Eetpatroon

Ik denk dat je heel goed kunt afvallen terwijl je aardig voor jezelf bent. Dat doe je door je eigen eetpatroon slimmer te maken. Waar kan jij dingen slanker maken zonder al te veel moeite? Is er slanker broodbeleg dat je óók lekker vindt? Kun je vette sauzen vervangen door verse kruiden?

Beloning

En wat maakt die zak chips, gevulde koek, of mars zo belangrijk voor jou? Welke behoefte vervul je ermee? Het kan bijvoorbeeld een gevoel van beloning, ontspanning of gezelligheid geven. Kun je dat gevoel ook zonder eten bereiken? Bijvoorbeeld door te ontspannen met een warm bad of door gezelligheid bij een vriendin te zoeken?

En als je echt behoefte aan eten hebt: welk slanker of kleiner alternatief kan je verzinnen dat nog steeds aan je behoefte voldoet? Denk bijvoorbeeld aan het genieten van één goede bonbon in plaats van een hele plak chocolade naar binnen te schrokken. Of een schaaltje olijven in plaats van de zak chips.

Snoepen en Snacken

Ook het genieten van die bonbon is een manier om aardig voor jezelf te zijn tijdens het lijnen. Snoepen en snacken is nu eenmaal lekker en we hebben er allemaal behoefte aan. Plan het dus af en toe in en geniet er dan van. Want als je met volle overgave van iets lekkers hebt genoten, voel je je vervuld. En dan heb je geen noodzaak om nog meer te gaan snaaien.

Discipline

Natuurlijk is ook dit wennen en is er een zekere discipline nodig. Alle verandering is moeilijk. Om af te vallen is het nu eenmaal nodig om minder calorieën te eten dan je gewend was. Het verschil is dat je op deze manier aardig voor jezelf bent. Door slanke producten te kiezen die jij lekker vindt. Door respect te hebben voor je werkelijke behoeften en deze te vervullen. En door te zoeken naar manieren waarop jij, ook als je op dieet bent, nog steeds van eten kunt genieten. Je bent het waard!

Meer Informatie

Bezoek mijn website voor meer informatie over mijn werkwijze.
Mij volgen op Twitter is ook mogelijk via: @haarlemcounsel

4 Reacties

  1. Je hebt inderdaad wel discipline nodig om af te valle, en daar ontbreekt het bij mij vaak aan :(( Snoepen en snacken, dat is bij mij het grootste probleem. Vooral zoet is onweerstaanbaar. Grrr, soms kan ik het niet uitstaan.

    • Minder snoepen en snacken is ook moeilijk Marion. De truc is om jouw manier te vinden om het te managen. Soms helpt het om een paar kleine snoepjes per dag te nemen. En soms om één keer week heel veel te snaaien. En wat zijn lekkere alternatieven voor jou? Wees mild voor jezelf en zoek jóuw oplossingen. Veel succes!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in