Afvallen, Weet wat je Eet met een Dieetdagboek

Als je wilt afvallen, moet je een aantal zaken veranderen. Je voeding is daarbij het belangrijkste aandachtspunt. Wát je precies moet veranderen in je dieet is afhankelijk van wat je normaal gesproken eet. Als je bijvoorbeeld al iedere dag 4 ons verse groente eet, dan hoef je die hoeveelheid niet omhoog te schroeven op het moment dat je gaat afvallen. Drink je iedere avond een wijntje en snack je daar standaard bij, dan is dat wellicht wél een aandachtspuntje.

bloem

We denken allemaal aardig te weten wat we zoal op een dag naar binnen werken. Uit onderzoek is echter gebleken dat ons gevoel ons wat dat betreft compleet in de steek laat! De meeste mensen eten op een dag flink meer calorieën weg dan ze zelf denken.

calorieën

Zo staan we vaak niet stil bij de hoeveelheid calorieën die we via frisdrank, koffie, thee en andere vloeistoffen binnen krijgen. En ook snacks worden ernstig onderschat. Aan de andere kant denken we al gauw iets te positief over de hoeveelheden groente en fruit die we dagelijks wegeten; die ronden we al gauw wat naar boven af.

Wil je afvallen, dan is het dus zaak inzicht te krijgen in je huidige eetpatroon. De enige betrouwbare manier om dit te doen, is om een dagboek bij te houden. Dit is voor jezelf een onmisbaar hulpmiddel om uit te rekenen hoeveel calorieën je eet en drinkt, en hoeveel je van verschillende voedingsstoffen binnen krijgt. Als je met de hulp van een diëtiste gaat afvallen, dan is een dergelijk dagboek ook een tijd- en geld besparende bron waarmee de specialist meteen kan zien wat er moet veranderen.

Dagboek

Hoe specifiek moet je dagboek zijn? Behoorlijk gedetailleerd, is het antwoord. Om de hoeveelheden calorieën en voedingsstoffen uit te kunnen rekenen, moet je een aantal zaken weten:

  • Het soort product
  • De hoeveelheid in milliliter of gram
  • De bereidingswijze
  • Het tijdstip
  • Als je sport of noemenswaardig actief bent

Vermeld ook in je dagboek de aard van de activiteit, het tijdstip en de duur ervan. Je schrijft dus bijvoorbeeld niet op: ‘Avondeten – worst met zuurkoolstamp’, maar: ‘!8:30 – 200 gram aardappelpuree, 100 gram gekookte zuurkool, halve magere rookworst’. En niet: ‘Eén koffie’ maar ‘Eén kop koffie met koffieroom, zonder suiker’.

2 Reacties

  1. een interessant artikel margje, ik ben het met je eens dat een dagboekje bijhouden helpt. zelf doe ik het heel eenvoudig op de ouderwetse manier gewoon in mijn agenda. Op vrijdag en zaterdag spaar ik vaak overdag wat ‘punten’ zodat ik ’s avonds wat extra kan nemen. Iedere maandag is bij mij altijd een fruitdag. Ik heb hierdoor al ruim 5 jaar een stabiel gewicht.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in