Afvallen Zonder Honger

Afvallen Zonder Honger door Diëtiste & Auteur van Het Geheim van Afvallen Ariyana Arsala

Inleiding

Ben je het ook zo beu om te diëten, te jojoën met je gewicht, steeds maar calorieën te moeten tellen of continu op je eten te letten? Vraag jij je weleens af hoe je op de juiste manier kunt afvallen en hoe je vervolgens op dat gewenste gewicht kunt blijven? Weet jij wat je wel of niet mag eten, hoeveel en hoe vaak? Wil je graag Afvallen Zonder Honger?

Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel ontdek je het geheim van succesvol afvallen!
In dit artikel geef ik je deskundig voedingsadvies, waarbij je kilo’s kunt afvallen.

Verder vind je vele handige en praktische tips hoe je bijvoorbeeld met die vervelende hongermomenten moet omgaan, zodat je niet meer terugvalt in je oude eetgedrag. Ook geef ik antwoord op de meest gestelde vragen over Afvallen Zonder Honger.

Het principe van dit artikel is dat je geniet van jouw lievelingseten, terwijl je gewicht verliest op een verantwoorde en haalbare manier. Op de afbeeldingen zie je de dagmenu’s die zo samengesteld zijn om verantwoord af te vallen.

De afbeeldingen geven daarnaast ook de juiste porties weer. Zo kun je precies zien wat je per dag kunt eten en hoeveel.

Lust je iets niet? Dan kan je variëren met de variatielijsten. Probeer zoveel mogelijk uit de groene variatielijst te kiezen, je zal hierdoor makkelijker en sneller afvallen.

Op de afbeeldingen zie je aantal voorbeelden van gezonde dagmenu’s en variatielijsten uit het boek Het geheim van Afvallen. Met deze menu’s kun je gemiddeld 0,5 tot 1 kilo per week Afvallen Zonder Honger.

Inhoud van dit artikel

Bereken je BMI

Heb jij overgewicht?

Om erachter te komen of je een gezond gewicht hebt, kun je je eigen BMI (Body Mass Index) berekenen. Deze waarde geeft aan of je gewicht bij je lengte past. Je BMI geeft ook een schatting aan van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. Indien je BMI te hoog is, raad ik je aan om – op een verantwoorde manier – af te vallen.

Zo bereken jij je BMI

Voorbeeld: Je lengte is 1,65 m en je gewicht is 66 kilo.

Stap 1 vermenigvuldig je lengte met je lengte.

1,65 x 1,65 = 2,72

Onthoud dit getal tot 2 cijfers achter de komma

Stap 2

Deel je gewicht door dit getal. De uitkomst is je BMI

66 : 2,72 = BMI 24

Dit zegt je BMI over je gewicht

BMI  <  18.5  ondergewicht: te laag gewicht. Probeer niet meer af

te vallen! Raadpleeg evt. je huisarts.

BMI  18.5 – 25  Gezond gewicht

BMI 25-30     Overgewicht te zwaar. Probeer af te vallen.

BMI > 30       Obestias kans op gezondheidsproblemen. Afvallen is noodzakelijk

BMI > 40       Morbide obesitas: meer kans op ernstige gezondheidsproblemen. Je zit in de gevarenzone. Afvallen is echt noodzakelijk. Raadpleeg evt. Je huisarts

De omtrek van je taille

Het is voor je gezondheid ook belangrijk waar je lichaamsvet zit. Veel vet in en rond je buik is nadelig voor je gezondheid. Meet daarom ook de omtrek van je taille.

Omtrek taille vrouwen

<  80 cm  blijf op gewicht

80 – 88 cm probeer af te vallen: je komt dichtbij de gevarenzone

>  88 cm  gevarenzone: afvallen is echt noodzakelijk. Raadpleeg evt. je huisarts.

Omtrek taille mannen

<  94 cm blijf op gewicht

94 – 102 cm probeer af te vallen: je komt dichtbij de gevarenzone

>  102 cm gevarenzone: afvallen is echt noodzakelijk. Raadpleeg evt. je huisarts.

Waarom hebben mensen overgewicht?

In Nederland heeft 40% van de bevolking overgewicht. Vaak zitten mensen die willen Afvallen Zonder Honger niet lekker in hun vel en hebben ze moeite met hun uiterlijk. Leuke kleding kopen is minder makkelijk als je een maatje meer hebt. Ook slecht slapen en continu een hongergevoel hebben zijn veelgehoorde klachten. Jij hebt misschien ook al van alles uitgeprobeerd: van pillen tot streng diëten. Maar niets werkte blijvend. Herkenbaar?

Ligt het aan de genen?

Mensen denken vaak dat ze overgewicht hebben vanwege hun genen (een moeder en/of vader met overgewicht). Bij de meerderheid komt overgewicht echter niet door hun genen, maar door hun verkeerde voeding en onvoldoende beweging.

Ariyana_Arsala
Ariyana_Arsala

Ligt het aan de vetten?

Het verlagen of vermijden van de hoeveelheid vet die je binnenkrijgt, betekent niet dat je automatisch gewicht verliest. Vetten zijn namelijk nodig om vet in je lichaam te kunnen verbranden. Vroeger at iedereen volvette producten en lang niet iedereen had overgewicht.

Ligt het aan de koolhydraten?

Vaak gaan mensen het aantal koolhydraten verlagen of deze helemaal vermijden. Overgewicht wordt niet veroorzaakt door koolhydraten te eten. In gebieden waar ze veel koolhydraten eten zoals Frankrijk (stokbrood), Italië (pizza en pasta) en Azië (rijst) zijn de meeste mensen helemaal niet te dik.

Waarom veel diëten niet werken

Veel mensen hebben al allerlei afvalpogingen gedaan, zoals streng diëten door zichzelf uit te hongeren, of door het gebruik van dieetpillen, shakes, maaltijdvervangers etc.

Hoe kun je dan toch overgewicht hebben?

 • Door tijdelijk een bepaald dieet te volgen, dat niet bij je normale voedingspatroon past, is de kans groot dat je een terugval krijgt naar je oude eetgewoonte
 • Als je minder gaat eten dan je lichaam nodig heeft, gaat je lichaam over naar de spaarstand. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder vet kan verbranden. Als je weer normaal gaat eten, komt je lichaam weer uit de spaarstand. En vervolgens kom je weer aan. Dit is het bekende jojo-effect.

De meest voorkomende oorzaken van overgewicht

 • een langzame stofwisseling door een verkeerd eetpatroon
 • te kleine of te grote porties innemen
 • het overslaan van eetmomenten
 • eten wanneer je geen honger hebt
 • onvoldoende beweging
 • vaak een crashdieet volgen

Gelukkig heb je nu – met dit artikel – het geheim in handen om wél succesvol blijvend af te vallen! Je zult snel merken dat ook jij kilo’s kunt Afvallen Zonder Honger!

Het geheim van afvallen

Stel realistische doelen

Elk lichaam is anders. Elk lichaam ziet er anders uit en werkt anders. Sommige lichamen zijn fors gebouwd en andere weer slank. Het is dus belangrijk om te weten dat niet elke vrouw een modellichaam hoeft te hebben. En dat niet elke man er als een topatleet uit hoeft te zien. Je doel tijdens het afvallen moet zijn om gezond te zijn. Je moet streven naar een gezond lichaamsgewicht, dat past bij je postuur.

Beweeg op jou manier

Ook tijdens het bewegen moet je realistisch zijn. Als je beperkt bent in je bewegingen, houd er dan rekening mee dat het afvallen ook iets langzamer gaat. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, ook jij kunt Afvallen Zonder Honger!

Je hoeft niet te lijden

Tijdens het afvallen hoor je absoluut niet te ‘lijden’: continu een hongergevoel te hebben of saaie gerechten te eten. Afvallen Zonder Honger draait niet alleen om het eten van gezonde producten. Dat is niet realistisch en voor de meeste mensen ook niet haalbaar.

JE KUNT HET!

Ik heb in de praktijk gemerkt dat als iemand echt wil afvallen en bereid is om te veranderen, het Afvallen Zonder Honger echt lukt. Ben jij er ook klaar voor? Je kunt het!

Wat zijn de voordelen van het afvalprogramma

 • Je kunt gemiddeld 1 kilo per week afvallen zonder te ‘lijden’
 • Je werkt met ‘normale’ herkenbare voeding
 • De porties worden handig weergegeven met afbeeldingen
 • Varieer zelf met de voedingsmiddelen dankzij de handige variatielijsten
 • Geen jojo-effect of tellen van calorieën
 • Betaalbare producten

Is het goed vol te houden?

Ja. Dit gevarieerde afvalprogramma is zowel voor vrouwen en mannen goed te volgen. Zo is het afvallen makkelijker vol te houden, totdat je je gewenste gewicht hebt bereikt.

Op de volgende pagina’ s vind je uitleg over de porties die in de dagmenu’ s worden gebruikt.

Hoe het werkt?

In dit artikel staan handige foto’s van de dagmenu’s én de aanbevolen porties. Je ziet dus precies wat je elke dag mag eten. Voor het beste resultaat is het heel belangrijk om de porties zoveel mogelijk na te streven. Je krijgt bovendien verschillende variatielijsten met allerlei voedingsmiddelen, waarmee je zelf naar hartenlust kunt variëren. Hiermee kun je vele kilo’s Afvallen Zonder Honger.

Dagmenu Ariyana_Arsala maandag
Dagmenu Ariyana_Arsala maandag

Variatielijsten

De groene, oranje en rode variatielijsten zijn bedoeld om te variëren. De groene lijst bevat voedingsmiddelen die helpen bij het versnellen van je afvalproces. De oranje en rode lijsten bevatten voedingsmiddelen die je afvalproces juist verminderen.

De dagmenu’s bestaan uit producten uit de groene lijst , tenzij an- ders aangegeven met een icoontje uit de oranje lijst of rode lijst . De groene, oranje en rode variatielijsten vind je achterin dit boek.

Deze 3 groepen zijn gebaseerd op de calorieën per portie, het vetgehalte en de voedingsstoffen van het product. Het is zeker niet zo dat groene producten elke dag gegeten moeten worden. Ook oranje en rode producten passen bij het afvalproces, mits met mate. Houd je wel steeds aan de aangegeven porties.

dagmenu Ariyana_Arsala vrijdag
dagmenu Ariyana_Arsala vrijdag

Het belang van variatie

Variatie in voeding is erg belangrijk: op deze manier krijg je voldoende voedingsstoffen binnen (vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen). Zo blijf je gezond en zo stimuleer je bovendien een snellere stofwisseling, zodat je makkelijker afvalt.

Waarom het belangrijk is regelmatig te eten

Door om de 2,5 – 3 uur te eten, zorg je ervoor dat je stofwisseling goed blijft draaien. Hierdoor val je makkelijker af. In onderstaand schema staan de tijden overzichtelijk op een rijtje. Slaap je vroeg (voor 22.30 uur)? Sla het avondtussendoortje dan over, omdat je lichaam dan minder de tijd heeft om dit tussendoortje te verbranden.

Groen, oranje en rode variatielijsten

Bij elke productgroep is een indeling gemaakt naar:

Groene variatielijst Ariyana_Arsala
Groene variatielijst Ariyana_Arsala
Rode variatielijst Ariyana_Arsala
Rode variatielijst Ariyana_Arsala

Veel gestelde vragen

Wordt ik dik van koolhydraten of vet?

In Italië, Frankrijk en Azië eet men veel koolhydraatrijke voeding zoals pasta, brood en rijst. En lang niet iedereen daar heeft overgewicht. Het probleem ligt dus niet aan de koolhydraten. Van vetten word je niet dik. Vroeger bestonden vetarme producten niet. Iedereen at en dronk gewoon volvette producten en toen had men amper overgewicht. Wat nu wel vaak de oorzaak is van overgewicht? Suikers, suikers en nog eens suikers! Hierdoor breng je je suikerspiegel uit balans, waardoor ‘snackmomenten’ veel vaker voorkomen.

Ik kan moeilijk bewegen, hoe kan ik alsnog afvallen?

Onze voeding speelt voor ca. 70% een rol bij het afvallen en beweging voor 30%. Probeer daarom je hartslag toch omhoog te krijgen door te bewegen. Ga bijv. 1 uur per dag zwemmen of etsen. Dit is minder belastend voor je lichaam (zeker voor je gewrichten). Je kunt ook gewichtjes tillen: neem 1 of 2 liter esjes water, til ze op en beweeg je armen op en neer (3x per dag, 5-10 min.). Beweging versnelt je stofwisseling, waardoor je sneller kunt Afvallen Zonder Honger.

Hoe kan ik extra afvallen?

Deze begrijpelijke vraag hoor ik maar al te vaak! Met dit afvalprogramma val je ongeveer 1 kilo per week af. Veel mensen willen liever 1 kilo per dag Afvallen Zonder Honger, maar dit is erg ongezond en onrealistisch.

Als je lichaam in een snel tempo veel gewicht verliest, dan kan dat gevaarlijke consequenties hebben. Als je te weinig energie binnen krijgt, voel je je vaak vermoeid en geprikkeld.

Daarnaast vertraagt dit je stofwisseling. Je lichaam komt dan in de ‘spaarstand’ terecht, waardoor het zuiniger met energie omgaat. Als je dan weer ‘normaal’ eet, kom je juist weer aan.

Waarom is ontbijten zo belangrijk?

Als je ontbijt, start je meteen je stofwisseling (je lichaamsfabriekje). Als je eetmomenten zoals het ontbijt overslaat, dan zul je vaak later op de middag en in de avond meer trek hebben. Dit komt onder andere door een onstabiele suikerspiegel over de dag. Je suikerspiegel is de hoeveelheid energie in je bloedbaan. Je lichaam wil later op de dag de overgeslagen eetmomenten inhalen, waardoor je meer gaat snacken of snoepen in de avond. Als je eetmomenten zoals het ontbijt overslaat, veroorzaakt dit pieken en dalen in je energie. Hierdoor ga je meer snacken.

Waarom kun je ’s avonds beter zo weinig mogelijk eten?

Je stofwisseling is na 19.00 uur langzamer dan overdag, waardoor je eten eerder opgeslagen wordt als vet. Neem 3 uur voor het slapen niets meer te eten. Je mag wel water drinken of thee zonder suiker. Indien je avondmaaltijd een hoge energiewaarde heeft, vervalt je zesde eetmoment. Dit heb ik steeds aangegeven in de dagmenu’s.

Wat kan ik doen als ik na het werk geen zin/tijd heb om te koken?

Maak in het weekend 2 of 3 gerechten en vries ze in per portie. Haal je portie ’s ochtends uit de vriezer en je kunt deze opwarmen als je thuis bent.

Mag ik de dagen of de voorgestelde producten met elkaar verwisselen?

Je mag de dagen grotendeels verwisselen. Let op: als er bij de avondtussendoortjes ‘water, thee of kof e’ staat, dan mag je dit niet verwisselen met iets anders. Let ook op de voorkeurlijst. Als er producten worden voorgeschreven die op de groene lijst staan, dan mag je ze niet door de oranje lijst of rode lijst vervangen.

Hoe neem ik een compensatie dag?

Het kan voorkomen dat je een dag in de week te veel hebt gegeten. Compenseer dit dan met een fruit – yoghurt- mueslidag. Hiervoor heb je 800 gram fruit nodig. Dit zijn bijv. 2 kiwi’s, 1 appel, 1 banaan, 2 man- darijnen en 100 gram frambozen. Doe dit in een grote kom. Voeg 1.000 ml yoghurt of kwark toe met 3 eetlepels muesli. Verdeel elke portie van 200 ml over de 5 eetmomenten (van ontbijt tot avondmaaltijd).

Doe dit maximaal 1 x per week. Beweeg daarnaast 45-60 min. per dag.

Hoeveel energie moet ik verbranden om 1 kilo af te vallen?

1 kilo vet staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met dit programma kun je gemiddeld een halve kilo tot 1 kilo vet verbranden per week. Daarbij moet je wel 45-60 minuten per dag bewegen (ook wandelen telt als beweging!).

Waarom val ik zo langzaam af?

Mensen die vaak met hun gewicht hebben gejojood, hebben hierdoor een vertraagde en verstoorde stofwisseling gekregen. Afvallen gaat dan erg langzaam, omdat je lichaam hierdoor onstabiel is geworden.

Hoe kan ik mijn stofwisseling versnellen?

Heel eenvoudig: door 5-6 x per dag te eten. Daarnaast is 45-60 minuten per dag beweging (voor zover dat mogelijk is) erg belangrijk, om de hoge stofwisseling te behouden tijdens het afvallen. Producten uit de groene lijst in dit boek versnellen je stofwisseling, omdat ze zoveel mogelijk de juiste voedingswaarde bevatten.

Help! Ik ben aangekomen, hoe kan dit?

Geen paniek. Het is belangrijk om te weten dat je vooral in het begin van het afvalproces iets meer kunt wegen door de spieropbouw als gevolg van meer bewegen. Maar ondertussen ben je wel vet kwijtgeraakt!

Het afgevallen gewicht (vet) wordt tijdelijk gecompenseerd door de toegenomen spieren (dankzij je extra beweging). Je kunt ook op andere manieren zien of je bent afgevallen bijvoorbeeld door het loshangen van je kleding of het losser worden van je riem. Houd dus vol!

Tips voor het Beste Resultaat

Vier je successen

Ben je een paar kilo afgevallen? Gefeliciteerd! Vier dit nu al en niet pas als je je gewenste gewicht hebt bereikt. Succesvol afvallen draait om jezelf te motiveren dóór te gaan. Dit doe je door ook kleine successen te vieren. Trakteer jezelf op een klein cadeautje of iets anders waar jij blij van wordt; leuke kleding, een massage, een bezoekje aan de sauna etc.

Minder goed moment? Geef niet op!

Gaat het een keer minder goed met het volgen van je schema? Volg je schema dan weer bij het volgende eetmoment! Wacht niet tot de volgende dag, of totdat je er weer helemaal klaar voor bent. Zo houd je de controle over je afvalsucces. De kans dat je weer aankomt, blijft zo ook kleiner.

Stimuleer je stofwisseling

Drink 1 glas lauwwarm water zodra je opstaat (binnen 30 minuten, nog voor je ontbijt). Je stimuleert hiermee je stofwisseling om direct te starten.

Zo overleef je moeilijke eetmomenten thuis

Haal geen snacks in huis of neem snacks voor anderen mee die jij zelf niet lust. Zo vermijd je verleidingen. Neem als je trek hebt een gezonde salade zonder dressing: een paar worteltjes, snoeptomaatjes, komkommers, radijsjes, rettich, paprika etc. Zoek afleiding: lees een boek, kijk tv, maak een wandeling, bel of ga naar een vriend(in) of ga internetten. Heb je alsnog trek? Poets dan je tanden. Na het tandenpoetsen heb je minder de neiging om iets te eten.

Zo overleef je moeilijke eetmomenten bij een feestje

Ga zo ver mogelijk bij de hapjes vandaan staan. Eet vooraf 2 sneetjes brood met wat mager beleg. Of neem je eigen snacks mee (1 portie fruit, 1-2 plakjes volkoren ontbijtkoek of 1 handje noten (20 gram). Wil je toch iets nemen? Spreek dan met jezelf af om het bij 1 handje te laten, bijv. 1 handje chips of een half plakje cake.

Leve de vezels en groentesalades

Groentesalades bevatten veel vezels. Ze geven je een vol gevoel en zijn ook goed voor je spijsvertering. Groentesalades (zonder dressing) bij je lunch of avondmaaltijd zijn dus een aanrader!

Hoe kan ik de snoepverleiding weerstaan

Haal geen snoepgoed in huis, ook niet voor je eventuele gezinsleden. Heb je toch snoep en/of gebakjes voor je visite of familie in huis nodig? Pak het dan slim aan: koop iets wat je zelf niet lekker vindt. Zo kom je niet in de verleiding om alsnog mee te doen met snoepen.

Uit eten zonder al te veel te zondigen

Plan je eetschema van te voren. Houd het ’s middags bij 1 portie fruit als tussendoortje en sla het avondtussendoortje over. Vergeet niet de volgende dag een compensatiedag te houden met een yoghurt-fruit- mueslidag.

VOORAFJE

Begin met een salade (allerlei soorten groente, zonder dressing).

Of neem een helder soepje (bouillon, groentesoep etc.) zonder 
brood.

Drink veel water (minimaal 1 glas).

Sla het brood op tafel over.

HOOFDGERECHT 


Neem mager gegrild vlees. Gebakken of gepaneerd vlees bevat veel vet, en dus veel calorieën.

Neem magere vis, bij voorkeur uit de oven. Kies liever geen gebakken of gepaneerde vis (meer calorieën).

Begin met de portie groente, eet daarna zetmeelrijke producten en als laatste het vlees of vis. Vlees bevat de meeste calorieën per portie.

Drink ook tijdens het eten water en liever geen frisdrank. Wil je een lekker wijntje? Houd het dan bij 1 glas.

TOETJE

Neem fruitsalade of kof e/thee zonder suiker. Wil je toch iets zoets? Jezelf verwennen mag best een keer, maar houd het dan bijvoorbeeld bij 1 bolletje ijs.

Zo val je sneller af

Bij beweging denken mensen vaak dat je moet gaan joggen of een andere intensieve sport moet beoefenen. Met beweging wordt echter ook een matig intensieve sport of inspanning bedoeld. Denk aan wandelen, etsen, tuinieren, zwemmen etc.

Maar je beweging kan ook bestaan uit gewichtjes van 1 of 2 kilo tillen, 3 x 10 minuten lang per dag. Zelfs het huishouden doen valt hieronder. Deze activiteiten verschillen natuurlijk wel in intensiteit, maar ze zorgen er allemaal voor dat je stofwisseling versnelt. Hierdoor verbrand je meer energie en val je dus nog sneller af! Neem echter altijd je grenzen in acht.

Beweging

Varieer tussen licht en intensief bewegen. Houd je wel aan de minimum tijd per keer.

Weet waar je staat

Wil je graag je vorderingen tijdens het Afvallen Zonder Honger bijhouden? Download dan hier het gratis schema.

Gratis-Schema-Afvallen
Gratis-Schema-Afvallen

ZIT JE OP SCHEMA?

Houd hieronder je gewichtsverloop bij. Vergeet niet ook tussentijds je afvalsuccessen te vieren!

Vragen of Heb je Onze Hulp Nodig?

Heb je naar aanleiding van dit boek nog vragen of wil je graag onze persoonlijke hulp bij het afvallen?

Mail onze diëtisten via [email protected] Wij zijn op meerdere locaties beschikbaar voor een persoonlijk voedingsadvies. We helpen ook jou graag bij het succesvol afvallen! Kijk voor meer informatie op onze website.

Deel je resultaat met ons

Heb jij je gewenste gewicht ook bereikt, deel je verhaal met ons via [email protected]com De leukste en meest motiverende inzendingen ontvangen een leuk cadeautje.

Gezonde Groeten,

Inkijkexemplaar Afslank boek; Het Geheim van Afvallen

Download de 1e week van het boek Het Geheim van Afvallen

het geheim van afvallen gratis preview
het geheim van afvallen gratis preview

Contact gegevens

Het geheim van afvallen Ariyana Arsala Diëtistenpraktijk Samen Sterk

facebook, linkedin, google+, youtube, twitter, website

3 Reacties

 1. Ik heb je artikel in een adem uitgelezen en vervolgens je boek besteld bij bol. Het is inspirerend om te lezen dat je meer mag en kan eten. Voor mij was ‘uithongeren’ een ‘jojo-en’ de laatste 10 jaar dagelijkse kost. Ik ben benieuwd naar je boek en laat zeker wat van me horen.

  Lieve groet,

  Essie

  • Dankjewel Essie, Fijn dat je zo enthousiast over bent. Volg het boek volledig en ook jij zal zeker afvallen. Vergeet daarnaast niet voldoende te bewegen. Indien je vragen hebt kan je altijd een mail sturen naar [email protected].

   Lieve groet,

   Ariyana, Dietiste & Auteur.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in