Albert Heijn Producten onder de loep

AH extra mager vlees wint Jaarprijs Voedingscentrum

‘AH moet het duurzame aan het magere vlees meer vermarkten’

Albert Heijn en partner Hilton Meat ontwikkelde een aantal extra magere vleesproducten. Aanvankelijk met 30% minder vet, maar dat werd opgerekt tot de helft minder. Verder is het zoutgehalte ten opzichte van het reguliere assortiment met 40% teruggebracht. AH kreeg voor “dit innovatieve vleesconcept” de Jaarprijs Voedingscentrum 2010.

Gratis Dieetadvies

Bij Albert Heijn krijg je vanaf 24 oktober gratis dieetadvies van gediplomeerde diëtistes. Het inloopspreekuur is iedere zaterdag en gratis voor klanten Albert Heijn. Het voedingsadvies is een samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Stichting ‘Ik kies bewust’.

Juryrapport Voedingscentrum Jaarprijs

Extra mager vlees van Albert Heijn is een innovatie op het gebied van minder verzadigd vet in vetrijke vleesproducten. Het is een vernieuwend vleesproduct met 50% minder vet op basis van 30% plantaardige ingrediënten. Het feit dat het vlees betreft uit de top-10 van meest gegeten vleesproducten is geweldig, omdat het bereik en het resultaat groot zal zijn. De jury is van mening dat het extra magere vlees van Albert Heijn de gezonde keuze de makkelijke keuze maakt.

Marcel Hamers, AH-category manager vlees

‘De producten bevatten 50% minder vet dan de reguliere varianten omdat een deel van het vlees is vervangen door plantaardige ingrediënten (een niet-genetisch gemodificeerd en gecertificeerd soja-eiwit, red.) en omdat er gebruik is gemaakt van uitsluitend magere grondstoffen. De hamburger, rundersaucijs, rundervink en rundergehakt zijn verkrijgbaar in de extra magere variant. Vlees is een belangrijk onderdeel van de maaltijd, daarom hebben we gekeken naar een aantal populaire vleesproducten onder gezinnen met kinderen, een groot deel van onze klanten om juist het vet in die producten te verminderen. Maar met de belangrijke voorwaarde dat het er niet minder lekker om mag worden. Als AH hebben we gezondheid hoog in het vaandel staan. Als supermarktketen willen we een gezonde leefstijl en gezonde voeding in het bijzonder actief promoten.

Om nieuwe producten te ontwikkelen is een op vertrouwen gebaseerde samenwerking en geduld van groot belang. We werken sinds jaar en dag samen met Hilton Meat en dat maakt de samenwerking een stuk makkelijker. Onze leverancier heeft veel expertise op het gebied van vlees en Albert Heijn weet het nodige van klantbehoeften. Het allerbelangrijkste bij iedere innovatie blijft dat het proces vooral gedreven wordt door wat de klant wil. De smaak is net zo goed als bij reguliere producten, zo blijkt uit consumentenonderzoek. Het productontwikkelingsproces is zeer uitgebreid en zorgvuldig geweest waarbij we door middel van uitgebreide tests tot dit kwalitatief uitstekende resultaat zijn gekomen. Om klanten op het extra magere vlees te wijzen gaan we begin volgend jaar aandacht aan deze producten besteden. Op het product zelf communiceren we momenteel (een jaar lang) dat we de Jaarprijs Voedingscentrum 2010 hebben gevonden. Zo zien klanten in één oogopslag dat het product bijdraagt aan een gezonder eetpatroon. We komen zeker met meer producten die aansluiten op de wens van onze klanten om gezonder en lekkerder te eten. Tevens zijn we momenteel bezig om een groot deel van ons vleesassortiment allergenenvrij te maken.’

Tiny van Boekel, hoogleraar agrotechnologie en voedings wetenschappen aan Wageningen Universiteit: ‘Echt innovatief is dit niet, er zijn al langer vleesproducten op de markt waarin plantaardige eiwitten zijn verwerkt. Wat misschien wel wat unieker is, is dat er in één product ingegaan wordt op de voedingskundige wens om a) dierlijk vet te verminderen b) minder zout te gebruiken en c) te denken aan duurzaamheid. Het is in zijn algemeenheid moeilijk te beantwoorden hoeveel plantaardig eiwit je kunt toevoegen, het hangt erg af van het soort product. Ik denk dat je als vuistregel tot iets van 30-40% kan gaan in samengestelde producten zoals vleeswaren. Je kunt naast soja-eiwit bijvoorbeeld ook plantaardige eiwitten als lupine of erwteneiwit gebruiken die in principe in Nederland kunnen worden geproduceerd. Het is niet makkelijk om vet te verminderen met behoud van smaak en textuur. Vet maakt een product smeuïger qua textuur en vet is ook een reservoir van smaakstoffen die door ons mensen worden gewaardeerd. Het smaakprofiel van een product is erg afhankelijk van het vetgehalte, en als je het vetgehalte vermindert, heeft dat grote consequenties, meestal in negatieve zin. Het is dus makkelijker gezegd dan gedaan om het vetpercentage te verminderen. Uiteraard probeert men een markt te veroveren, maar daar is op zich niets mis mee. Het is hoe dan ook een dappere poging wat mij betreft om de vleesconsumptie wat af te remmen; ik denk persoonlijk dat het in ieder geval een te onderzoeken mogelijkheid is, ook eentje die wij als onderzoekers al meerdere malen hebben geopperd.’

Hans Dagevos, onderzoeker Landbouw Economisch Instituut (LEI), onderdeel van Wageningen Universiteit
‘Ze hebben met dit product een voortrekkersrol te pakken om de grote massa te bereiken en dat vind ik positief. Het is een hybride product en dat is pas een trend van de laatste jaren. Vrij pril dus. Albert Heijn start hier met gehaktproducten waarin plantaardige ingrediënten worden gemengd. Dat er minder vlees in zit, betekent een reductie in dierlijke eiwitten en dat geeft minder belasting voor het milieu. Een duurzaam product dus.

Ik ben wel benieuwd hoe ze het product de komende tijd neer gaan zetten in de winkel. Zetten ze het tamelijk anoniem weg bij de rest van het vlees of krijgt het AH extra magere vlees meer uitstraling door het bijvoorbeeld bij de puur & eerlijk-reeks onder te brengen. Daar zouden de vleesminderaars, zoals wij ze noemen in ons onderzoek, mee geholpen zijn. AH zet erg in op het vermarkten van deze producten via het gezondheidsaspect, zoals dat ook elders gebeurt bij hybride producten. Dat is begrijpelijk, want aansprekend voor consumenten. Maar ik zou toch ook graag zien dat ze het duurzaamheidsaspect meer onder de aandacht brengen. Mensen krijgen zo een beter besef dat veel vleesconsumptie gevolgen heeft voor mens en milieu. Consumenten mogen weten dat het niet alleen om gezond gaat, maar ook om duurzaam.’

‘Extra mager vlees van Albert Heijn is een innovatie op het gebied van minder verzadigd vet in vetrijke vleesproducten’

Dit artikel is door voedingnu geschreven voor vetvrij.com

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in