Alkaline Water Recept

Soms zijn de meest geniale uitvindingen de goedkoopste oplossingen. Ik hou ervan! Mijn nieuwste ontdekking is Baking Soda, over goedkope parels gesproken. Je hebt dit zuiveringszout zelf waarschijnlijk ook wel in je kast staan maar dan om mee te bakken. Wat veel leuker is: met Baking Soda je eigen Alkaline water maken om de pH-waarde (zuurgraad) van je bloed optimaal te houden. Dit maakt de aanschaf van dure waterfilter apparaten totaal overbodig.

Alkalisch of Basisch

Een neutrale pH is 7.0, alles daaronder is zuur en daarboven alkalisch (ook wel basisch). Om zo gezond mogelijk te blijven en zoveel mogelijk ziektes te voorkomen, is het belangrijk om niet te verzuren. Iets dat van nature helaas toch vaak automatisch gebeurt. Maar niet als jij voortaan de dag begint met je zelfgemaakte Alkaline water!

Buiten dat het je pH-level optimaliseert, kent Baking Soda oneindig veel andere toepassingen:

 • als verzorgingsproduct in de beautykeuken (b.v. scrubmaskers, deodorant, verlichting bij verbranding door de zon, bleken van tanden, verwijderen tandplak)
 • maagzuurproblemen (directe verlichting!)
 • bloedsuikerproblemen
 • (pre)diabetes
 • nierstenen
 • verteringsproblemen
 • insectenbeten en diverse huidproblemen
 • verkoudheid en griep
 • verlagen cholesterolgehalte
 • tegen katers en het beperken van junkfoodschade
 • normaliseren van de bloeddruk

In de (top)sportwereld is deze parel ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Zo wordt het ingezet om het uithoudingsvermogen te vergroten en spierpijn te verlichten, simpelweg omdat er zich minder zuur opbouwt in de spieren. Een flesje alkalisch water voor je workout (zowel duur- als krachtsport) kan je prestatievermogen met 10-25% doen toenemen omdat het zuur veel sneller uit je lichaam en spieren verdwijnt. Soda doping: jep, het bestaat. Al zullen veel supplementen- en waterfilterbedrijven dit verhaal willen ontkrachten.

Alkaline Water Recept

Hoe maak je Alkaline Water? Heel eenvoudig! Je vult een grote kan kraanwater (circa 1 liter) met 2/3 theelepel Baking Soda (b.v. het merk Arm & Hammer) en lost dit goed op. Dit drink je op nuchtere maag, ongeveer een half uur voordat je gaat ontbijten. De ruime hoeveelheid water is om de zoute smaak zo mild mogelijk te houden. Als je het toch te zout of niet lekker vindt, doe er dan gerust een eetlepel appelciderazijn en een scheutje ongezoete cranberrysap doorheen. Deze combinatie werkt nog sterker en door de bubbels die ontstaan, smaakt het zowaar naar casis light. Doe gek. Maar gewoon kraanwater met enkel baking soda daarin opgelost is ook al een uitstekend begin van de dag.

Let op:

 • Gebruik maximaal 2 theelepels opgeloste Baking Soda per dag. Bij overtollig gebruik kan het door het detoxificerende effect laxerend werken en een té alkalisch milieu is ook weer niet goed. Jawel, balans.
 • Kies voor Baking Soda van 100% sodium bicarbonate. Sodium bicarbonate (=natriumbicarbonaat) is trouwens iets dat van nature ook al in het lichaam voorkomt en door de pancreas wordt geproduceerd – naast insuline. Als de pancreas niet meer goed werkt (bv bij Diabetes) kan de Baking Soda een positieve invloed hebben op insulineresistentie en Diabetes.
 • Gebruik dit niet als je op een natrium- of sodiumarm dieet bent.
 • Drink het mengsel niet nà een maaltijd, je hebt op dat moment de zuren nodig voor je vertering (alkaline water werkt ontzurend). De optimale pH-waarde van je maag ligt niet voor niets stukken lager: tussen de 1,5-3,5, dat is behoorlijk zuur. Inname op nuchtere maag is echt belangrijk.
 • Neem het alkalische water ook niet voor het slapen gaan, zeker niet als je al een moeilijker slaper bent. Je kunt je er tamelijk energiek door voelen. Ik spreek uit ervaring.
 • Neem de Baking Soda altijd in combinatie met water, in onverdunde vorm krijg je last van gasvorming.
 • Las af en toe een stoppauze in, dus neem het niet elke dag.
 • Als je moeite hebt met ‘bulkdrinken‘ in de ochtend, verspreid je het mengsel over de dag en neem je steeds enkele slokjes voor je maaltijd en/of voordat je gaat sporten.
 • Bij twijfel altijd overleggen met je arts.

ph-strips

Omdat je niet zomaar alles moet geloven wat je leest, daag ik je uit om zelf te testen of dit verhaal wel klopt ;-). De zuurgraad van je speeksel is eenvoudig te testen met ph-strips die je eventjes op je tong legt alvorens je de waarde afleest. Voor een schappelijk prijsje te koop en ideaal als je regelmatig wilt meten hoe het er pH-gesproken voor staat. Nog leuker zijn de ph druppeltesters, dit is een vloeistof die je in het water druppelt en verkleuring veroorzaakt afhankelijk van de pH-waarde. Aan de hand van de kleur van het water kun je aflezen hoe zuur of basisch het is. Je doet eerst een druppeltje in gewoon kraanwater (zeer zuur, het water kleurt oranje => niet goed) en vervolgens doe je een druppel in het Baking Soda watermengsel et voilà: in nog geen seconde tijd is het alkalisch geworden en verandert de kleur in dieppaars (=> wel goed). Zo simpel kan het zijn. Toveren is er niets bij. Best een geinig experiment als je vroeger op school de scheikundelessen ook al kon waarderen. En deze watermagie gebeurt allemaal zonder tussenkomst van een duur apparaat. Daar teken je toch voor!

Neem dus maar snel afscheid van je verzuurde en vermoeide lichaam.

Het Alkaline Dieet

Het alkaline dieet is een van de weinige diëten die er niet op gericht zijn om af te vallen. Doel van het alkaline dieet, ook wel basische dieet genoemd, is om de verhouding tussen zure en basische voedingsstoffen in je lichaam te herstellen. De gedachte hierachter is dat ‘zure’ voeding na verbranding ook zure afvalstoffen achterlaat, zoals urinezuur, looizuur en azijnzuren. Alkalische voedingsmiddelen laten juist alkalische afvalstoffen achter, waaronder magnesium en kalium.

Het alkaline dieet is daarmee een nieuwe, interessante benadering van voeding. In dit artikel lees je dan ook hoe het alkaline dieet werkt en of het effectief is. Je leest ook hoe het de proefpersonen verging die het dieet volgden.

Wat is het alkaline dieet?

In het alkaline dieet let je heel bewust op de voedingsstoffen die je eet. Uitgangspunt is dat de meeste mensen ongeveer 60% zure voedingsmiddelen eten, terwijl dit idealiter slechts 20% zou moeten zijn. In andere woorden, tachtig procent van onze voedingsmiddelen zouden basisch (alkalisch) moeten zijn.

Het alkaline dieet wordt op verschillende manieren gepromoot. Er zijn tal van lijstjes waarin aangegeven wordt welke voedingsmiddelen alkalisch zijn (dus goed) en welke voedingsmiddelen zuur zijn (en je dus beter kunt vermijden). Uiteraard zijn er ook een aantal kookboeken gemaakt met alkaline recepten.

Voor wie is het geschikt?

In principe is het alkaline dieet voor iedereen geschikt.

Is het effectief?

Als we kijken naar de wetenschap dan zien we dat er weinig overtuigend bewijs is dat een alkaline dieet helpt. In een van de meest uitgebreide onderzoeken werd aangetoond dat er een paar minieme gezondheidsvoordelen zijn, maar dat er ook tekorten aan bijvoorbeeld calcium kunnen optreden als je een alkaline dieet volgt (bron). Ook voor de claim dat een alkaline dieet helpt om kanker te voorkomen is geen enkel bewijs gevonden (bron).

Kleine voordelen

Het enige overtuigende bewijs van gezondheidsvoordelen van een alkaline dieet is voor mensen met nierproblemen. De nieren functioneren beter als er minder zuren in de voeding zitten (bron). Een andere studie toont aan dat een alkalisch dieet helpt om de spiermassa te beschermen in volwassenen van middelbare leeftijd. Dit effect komt echter door het eten van kalium (wat een basische stof is), in aanvulling op eiwitten (die over het algemeen zuur zijn) (bron).

Hoe verging het de proefpersonen?

We hebben een aantal proefpersonen op een alkaline dieet gezet. Twee proefpersonen hebben overgewicht en eten ongezond. Drie andere proefpersonen hebben een gezond gewicht en eten doorgaans gezond.

alkaline zuurbase dieet
alkaline zuurbase dieet

De proefpersonen met overgewicht verloren ieder 2 kilo in de maand dat ze het alkaline dieet volgden. Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat alle deelnemers moeite hadden met het volgen van het dieet. Het vereist met name in het begin veel energie om op lijstjes te kijken om te checken of producten basisch zijn of zuur. Dit komt ook omdat het soms onlogisch is (voor ons gevoel). Zo is een citroen alkalisch. Een van de proefpersonen die normaal al gezond eet stopte dan ook met het dieet.

Na afloop van de maand waarin het alkaline dieet gevolgd werd, voelden de twee mensen met overgewicht zich beter. Logisch, zij waren gezond gaan eten. De deelnemers die altijd al met gezonde voeding bezig waren merkten eigenlijk geen verschil.

Wat kost het alkaline dieet?

Als je aan de hand van lijstjes op het internet je boodschappen koopt, dan kost het alkaline dieet je in feite niets. Gezonde voeding is helaas vaak wel iets duurder dan ongezonde voeding, maar het dieet is dus niet duurder dan andere diëten.

De Voordelen

De producten die je eet als je het alkalische dieet volgt zijn zeer gezond. Op lijstjes met alkalische voedingsmiddelen staat niets dat ook maar enigszins als ongezond kan worden beschouwd. In die zin werkt het alkalische dieet dus ook, je gaat je beter voelen als je gezonder gaat eten.

De Nadelen

Het alkaline dieet is erg intensief om te volgen. Bereid je voor op uitgebreide gesprekken met obers in restaurants over de precieze ingrediënten van een gerecht. Stel je erop in dat dat je voor iedere maaltijd uitgebreid een berekening moet maken of je maaltijd wel voldoende alkalische voedingsmiddelen bevat. Een van de proefpersonen die altijd gezond eet stopte na twee weken met het dieet. ‘Ik eet bijna hetzelfde als anders, maar ik ben drie keer zoveel tijd kwijt om alles te plannen.’

Conclusie

Als je goed met voeding bezig bent, eet je waarschijnlijk sowieso wel gezond. Er is dan een kleine kans dat je iets te veel zure voedingsmiddelen binnen krijgt, maar dat is niet zo’n ramp. Als je niet zo goed met voeding bezig bent, dan kun je maar beter gewoon gezond eten kiezen dat je lekker vindt, in plaats van te kijken naar de zuurheid van het voedsel.

Het bewijs dat een alkaline dieet ook echt helpt is flinterdun. De kans is dus groot dat het dieet je te veel tijd kost. Dit zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je eerder terugvalt in oude, minder gezonde voedingsgewoonten. Of om het op een andere manier te zeggen; als je gewoon gezond eet, dan eet je vanzelf meer basische producten.

Groeten,

5 Reacties

 1. Ik las uw heel interessant artikel over het zelf maken van basisch water met baking soda maar had nog enkele vragen.
  1. U zegt: Las af en toe een stoppauze in, dus neem het niet elke dag.
  Hoeveel keren per week raadt dan aan om dit ’s morgens te nemen?
  2. Hoeveel gram zijn 2 theelepels precies want heb geen theelepels?
  3. U zegt ook dat, wanneer we niet 1 liter ineens kan uitdrinken, men dit overdag met slokjes kan doen maar ik dacht gelezen te hebben dat het nuchter moet genomen worden dus lijkt me dit een beetje tegensprekelijk?
  Alvast bedankt en mvg

 2. daar aanbevolen wordt om akalisch water te drinken op de nuchtere maag hoe pas ik daarin of in welke volgorde kan ik dan mijn geblendeerde mix drinken van een halve citroen met appelazijn warm water en wat honing.
  welke komt eerst en wel of niet de andere later.

 3. Ha Lisa,
  Ik ben op zoek naar een manier om ZELF basisch water te maken. Ik heb last van jicht en mijn arts raadde dat aan. Maar ik wil niet zo’n duur waterionisator apparaat kopen of tabletten. En dus was ik blij met jouw artikel. Maar op diverse plekken wordt GEWAARSCHUWD tegen het gebruik van zuiveringszout met dit doel. Jij hebt ervoor gestudeerd. Ik heb een hekel aan verkeerde info op blogs e.d. Is het gebruik van zuiveringszout en water alleen aan te bevelen als je het op de nuchtere maag drinkt?

 4. Hoi Miriam ik heb baking soda ontdekt november 2015 april 2016 ben het gaan gebruiken en 6 dagen later schreeuwde ik het uit van blijdschap 19 maanden lang leefde ik met de ziekte van lyme een bacterie de klachten waren zo erg dat de dood welkom was hoe ik erop kwam om baking soda te gebruiken kwam door dat ik een passage las over bacteriën en virussen leven van het zuur in ons lichaam haal je het zuur weg dan hebben bacteriën en virussen geen fat geen voedsel dus ging ik zoeken kwam ik een artikel tegen over water alkalisch maken door water in een fles van glas en het moest blauw zijn vervolgens met een kurk in de zon zetten dan zal het ionisere dus zocht ik verder hoe je water kon ionisere kwam ik op natriumbicarbonaat en ja hoor weg Lyme in 6 dagen ik bleef het drinken en ervaar de meerdere dingen zoals uithoudingsvermogen met sporten en meer nu met de Corona is ook een virus weet ik wel 99% dat het ook helpt niet geschoten is altijd mis natriumbicarbonaat helpt tegen griep verkoudheid heb het ook ervaren

 5. Ik heb het onderzoek gelezen waaruit je opmaakt dat het alkaline eetpatroon kan leiden tot calcium tekort [1]. Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar ik kan dit niet terugvinden. Kun je me verwijzen naar het stukje?

  Je schrijft: Het vereist met name in het begin veel energie om op lijstjes te kijken om te checken of producten basisch zijn of zuur. Het is toch heel simpel wanneer je kijkt naar de hoofdlijnen? Groenten en fruit = base-vormend, al het andere verzurend. Dat maakt het een stuk makkelijker. In je conclusie schrijf je toch ook: als je gewoon gezond eet, dan eet je vanzelf meer basische producten.

  Verder lees ik: Op lijstjes met alkalische voedingsmiddelen staat niets dat ook maar enigszins als ongezond kan worden beschouw. Dat is echter onjuist. Kokosmakronen zijn bijvoorbeeld base-vormend (PRAL-waarde -1,1), dat zou ik nu ook weer niet gezond willen noemen. Zalm is sterk verzurend (PRAL +9,8) en de Gezondheidsraad adviseert juist minimaal één keer per week vette vis te eten vanwege de gezondheidsvoordelen. Verzurend of base-vormend zegt dan ook niets over gezond of ongezond, het gaat om een goede balans tussen die twee. Een balans die in ons Westerse eetpatroon zoek is, zie ook het onderzoek waar je naar verwijst [1].

  Ikzelf bereid me dan ook niet voor op uitgebreide gesprekken met obers in restaurants over de precieze ingrediënten van een gerecht. Je kunt dat prima compenseren door op andere moment wat extra groenten op te scheppen. Het gaat om de totale balans en niet om één maaltijd. Je kunt overigens ook gewoon een salade kiezen, dan zit je al snel goed.

  Kortom het is, net als elk andere eetpatroon of elke andere voedingsrichtlijn, een insteek om gezond te eten.

  Het bewijs lijkt mij ook niet bepaald flinterdun, kijkende naar het onderzoek waar ze zelf naar verwijst [1]. Daar lees ik in de conclusie toch echt:


  Er is geen substantieel bewijs dat het Alkaline dieet / eetpatroon de gezondheid van de botten beschermt tegen osteoporose. Echter kan het Alkaline dieet / eetpatroon resulteren in een aantal voordelen voor de gezondheid, zoals:

  * De hoeveelheid groenten en fruit in een Alkaline dieet zou de Kalium / Natrium verhouding verbeteren en de gezondheid van botten bevorderen. Het kan spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van de spieren) verminderen, evenals het verzachten/verminderen van andere chronische ziekten zoals hypertensie (hoge bloeddruk) en beroertes.
  * De resulterende toename van het groeihormoon met een Alkaline dieet kan vele positieve effecten hebben op de gezondheid van hart- en bloedvaten en kan het geheugen en cognitie (processen die betrokken zijn bij het verwerven en verwerken van informatie) verbeteren.
  * Een verhoging van intracellulair magnesium, die vereist is voor de functie van vele enzymsystemen, is een ander voordeel van het alkalische dieet. Beschikbare magnesium, die nodig is om vitamine D te activeren, kan talrijke bijkomende voordelen opleveren in de vitamine D apocriene / eccriene systemen (zweetklieren).
  * Alkaline kan leiden tot extra voordeel voor sommige chemotherapeutische middelen die een hogere pH-waarde nodig hebben.

  Het Alkaline dieet kan de kans op morbiditeit en mortaliteit van chronische ziekten verminderen. Meer onderzoek is echter wel nodig.

  Ook zijn er ontzettend veel onderzoeken gedaan naar het eetpatroon. Wel ben ik met je eens dat er de meest onnozele claims online te vinden zijn. Zoals dat baking-soda en citroen kanker zou genezen. Dat is inderdaad onzin.

  1. Schwalfenberg, Gerry K. “The alkaline diet: is there evidence that an alkaline pH diet benefits health?.” Journal of environmental and public health 2012 (2011).

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in