Allergie is een reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die het lichaam binnendringen. Bij gezonde mensen geeft dit echter geen klachten, maar bij allergiepatienten wel.
Als een vreemde stof het lichaam binnendringt, noemt men deze stof een antigeen. Als die stof echter ook een allergische reactie oproept, noem je het een allergeen. De stoffen die door het immuunsysteem gemaakt worden om deze antigenen te bestrijden, heten antistoffen (of antilichamen). Een andere naam voor antistoffen is immunoglobulines. Deze immunoglobulines zijn verantwoordelijk voor de humorale afweerrespons. Er zijn 5 hoofdgroepen immunoglobulines, te weten IgA, IgD, IgE, IgG en IgM. Bij allergie is IgE het belangrijkste immunoglobuline.
Welke soorten allergie zijn er ?
De meest voorkomende allergieën zijn: inhalatieallergie= atopie, voedselallergie (er is een verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie!) en contactallergie doch ter volledigheid:
Hooikoorts
Huisstofmijt
Dierenallergie
Geneesmiddelenallergie
Voedselallergie
Zonneallergie
Insectenallergie
Contactallergie
Problemen bij allergie:
Sommige mensen krijgen last van hun neus: ze moeten niezen, krijgen kriebel aan hun neus, een loopneus of een verstopte neus. Meestal is dit het geval bij hooikoorts.
Bij anderen worden de ogen rood en branderig en gaan ze tranen.
Weer anderen merken dat ze moeilijk kunnen ademhalen; ze hebben allergisch astma.
Er zijn ook mensen die jeuk en uitslag op hun huid krijgen. Als dit komt van een stof op de huid, spreken we van contactallergie, maar je kunt bijvoorbeeld ook uitslag krijgen van voedselallergie.
Sommige mensen krijgen last van braken of diarree.
Zeer zeldzaam, maar ook heel gevaarlijk, is de anafylactische reactie: daarbij richten de mestcellen niet in één orgaan schade aan, maar in het hele lichaam. De bloeddruk wordt plotseling lager en de patiënt verliest zijn bewustzijn. Deze situatie is levensbedreigend! Hij komt vooral voor bij mensen met een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, rubber of insectensteken.
Hoe wordt een allergie vastgesteld bij de arts ?
In een uitgebreid gesprek vraagt hij/zij naar allergie in de familie, naar de woonomgeving (bomen, planten, …), voedingsgewoonten, geneesmiddelengebruik, huisdieren, omstandigheden waarin u last krijgt van allergie, op welke manier zich dat toont, …
Bij een huidtest brengt de arts een druppel van het allergeen op de huid en doorprikt die daarna zodat het allergeen in de huid dringt. Soms spuit de arts een kleine hoeveelheid van de mogelijke allergenen in de rug in of in de binnenkant van de onderarm. Na 20 minuten kent u de uitslag. Een zwelling, roodheid en jeuk betekenen dat u allergisch reageert op het gebruikte allergeen.
Bij contactallergie doet de arts een plakproef. Men krijgt pleisters met de te onderzoeken stof op de huid geplakt. Na twee dagen worden die verwijderd en wordt het resultaat bekeken.
Via bloedtesten meet de arts de dosering van antistoffen in het bloed.
Als bloed- en huidtesten geen eenduidige uitslag bieden, kan de arts een provocatietest overwegen. Hij/zij brengt het lichaamsdeel waarin de klachten zich voordoen in aanraking met het vermoedelijke allergeen en roept zo een allergische reactie op.
tip: bekijk de allergie diëten
© vetvrij.com – dit artikel mag niet zonder toestemming worden overgenomen.