Allergievriendelijke Recepten

Allergievriendelijk koken met Wendy Rose Scheers

Door het dagdagelijks koken voor gezinsleden met allergieën en intoleranties is het idee ontstaan om een kookboek te schrijven dat meer mensen kon helpen op de moeilijke zoektocht naar goede en smakelijk gerechten.

Dagelijkse Beperkingen

Van ons dagelijks brood tot aan het dessert, iedereen wil lekker kunnen eten. Zeker als je te maken hebt met allerlei beperkingen is het nog meer belangrijk dat er recepten bestaan waar je op kan terugvallen als de inspiratie je in de steek laat.

wafels

Verrassende Recepten

Naast een groot hoofdstuk over de allergenen gluten, zuivel, soja, ei, boomnoten, pinda’s, schaal-en schelpdieren, mais en vis en randinformatie bevat dit 208 pagina dik boek heel wat leuke, smakelijke en een tikkeltje andere recepten. Er staan zowel vegan, vegetarische als vlees en ook klein aantal visgerechten in.

Moeder van een dochter met allergieen op metalen in voeding, waardoor ze ook lactose-intolerant en gevoelig is aan ei, soja, vis, en sommige fruit, groenten en vleessoorten. Mijn Canadese echtgenoot is gluten-en zuivelintolerant en mijn stiefzoon is glutenintolerant en is anafylactisch voor boomnoten, pinda’s en sesamzaad.

Lifecoach

Als gezondheidstherapeute en lifecoach was de stap dan ook snel gezet om een boek te maken dat een baken mag zijn op de weg van de mede-mens die met gelijkaardige problemen worstelt.

Allergievriendelijk Recept

Om je een indruk te geven van de recepten die je in het boek kunt vinden geef ik je hierbij alvast een voorproefje. Wat dacht je van heerlijke wafels?

Wafels

Deze wafels zijn de favoriet van mijn echtgenoot omdat ze lekker zijn en goed vullen, terwijl de kokosmelkwafels voor mijn stiefzoon de winnaars zijn. Ik heb heel wat verschillende bloemsoorten en mogelijke combinaties uitgeprobeerd, maar uiteindelijk heeft deze versie het gehaald voor het boek. Deze wafels zijn het gemakkelijkst uit het wafelijzer te krijgen en zijn zowel knapperig vanbuiten als zacht en kruimig vanbinnen.

Ingrediënten Voor 3 grote wafels

 • 2 eetlepels gemalen vlaszaad
 • 6 eetlepels warm water
 • 140 gram bruine rijstbloem
 • 110 gram witte rijstbloem
 • 4 eetlepels arrowroot
 • 4 eetlepels bruine kandijsuiker
 • 1 theelepel baksoda
 • 1 theelepel guargom of johannesbroodpitmeel
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels (olijf)olie of een andere zachte olie
 • 3 eetlepels of 60 gram appelmoes
 • 280 ml (rijst)melk
 • olie

Bereiding

1. Meng het vlaszaad met het water en laat zeker 5 minuten rusten tot het een gel wordt.
2. Meng de bruine rijstbloem, de witte rijstbloem, de arrowroot, de suiker, de baksoda, de guargom en het zout in een kom.
3. Voeg de (olijf)olie, de appelmoes en de vlaszaadgel toe en roer.
4. Voeg de rijstmelk al roerend toe tot je een glad, dik beslag hebt.
5. Verwarm je wafelijzer voor en laat het deeg even rusten.
6. Zet een potje olie naast je wafelijzer.
7. Strijk je wafelijzer met behulp van een borsteltje aan beide kanten royaal in met olie.
8. Schep 1 pollepel deeg in je wafelijzer.
9. Laat bakken tot de wafel gaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Open je wafelijzer niet te snel, de wafel moet goed doorbakken zijn.
10. Maak het wafelijzer voorzichtig open en steek de wafel voorzichtig los met een vork.
11. Strijk je wafelijzer opnieuw royaal in met olie en ga zo verder tot het beslag op is.

Tips

Als het wafelbeslag tijdens het bakken te dik wordt, voeg ik nog wat exra melk toe.
Lekker met een banaan in stukjes en zelfgemaakte lactosevrije room (zie bladzijde 181)
Mijn echtgenoot belegt deze wafels zelfs graag hartig met wortelketchup (zie bladzijde 169)

Varianten

In plaats van de bruine rijstbloem kun je ook sorghummeel of kikkererwtenmeel gebruiken, maar pas dan wel de hoeveelheid melk aan zodat het deeg dik, maar toch nog vloeibaar genoeg is om in het wafelijzer te kunnen gieten. Sorghummeel en vooral kikkererwtenmeel absorberen namelijk meer vocht dan bruine rijstbloem.

De guargom kun je ook vervangen door 1,5 theelepel of 2 g psyllium husk, maar de guargom geeft deze wafels net de elasticiteit die ze nodig hebben.

Als je eieren mag eten, kun je de appelmoes en de vlaszaadgel vervangen door 1 ei (niet bij ei-allergie). Voeg eventueel wat extra melk toe.

Allergievriendelijk koken

Allergievriendelijk Koken zonder gluten, lactose, soja, noten en andere allergenen is uitgegeven bij Manteau en is o.a. verkrijgbaar bij bol.com. Auteur: Wendy Rose Scheers

Haar blog kan je volgen op wendyrosescheers.blogspot.ca

of je kan haar volgen op facebook onder de pagina Allergievriendelijk Koken

groetjes en alvast bedankt,

wendy

Grimsby – Canada

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in