Alles over Aspartaam E951

Zijn zoetstoffen als Aspartaam (E951) en Stevia echt zo ongezond? Aspartaam wordt dagelijks gebruikt door miljoenen mensen. De zoetstof zit in bijna 10.000 producten, maar is Aspartaam eigenlijk wel veilig? Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Aspartaam kan leiden tot kanker, diabetes, obesitas, hoofdpijn, epilepsie, blindheid, ADHD en nog veel meer aandoeningen. Aspartaam is de formele naam voor diverse merknamen en werd in 1965 bij toeval ontdekt bij het testen van een ander medicijn. Het was oorspronkelijk toegestaan voor droge waren, maar ingediende bezwaren, alsmede onderzoeken zorgden ervoor, dat de Amerikaanse FDA voortaan goedkeuring moest geven aan Aspartaam (5 december 1974).

Aspartaam Dossier van René Voogt

René Voogt heeft een indrukwekkend dossier samengesteld over Aspartaam. Het complete dossier kun je hier lezen.

de structuur van aspartaam

Aspartaam is verreweg de meest gevaarlijke stof, die toegevoegd wordt aan voedingsartikelen. Het neemt meer dan Alles over Aspartaam E951 Aspartame structure wince75% van de nadelige reacties op toevoegingen aan voedsel, die aan de FDA gerapporteerd zijn, voor zijn rekening. Een paar van de 90 verschillende symptomen die daarin opgenomen zijn en die veroorzaakt zijn door Aspartaam,omvatten: hoofdpijn / migraine, duizeligheid, aanvallen, misselijkheid, gevoelloosheid, krampachtige bewegingen van de spieren, gewichtstoename, uitslag, depressie, vermoeidheid, irritatie, hartkloppingen, slapeloosheid, gezichtsproblemen, gehoorverlies, harttrillingen, ademhalingsmoeilijkheden, ongerustheidsaanvallen, onduidelijks spraakvermogen, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen, geheugenverlies en gewrichtspijn. Volgens onderzoekers en artsen, die de nadelige effecten bestuderen, kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht of verergerd worden door het innemen van Aspartaam: hersentumoren, multiple sclerose, epilepsie, het chronische vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer, verstandelijke achteruitgang, lymfoom, geboortebeschadigingen, fibromyalgie en suikerziekte.

Documantaire over de gevaren van Aspartaam

http://www.youtube.com/watch?v=Z0xNT-URrwU

Aspartaam is gemaakt van de chemicaliën aspartisch zuur, phenylalanine en methanol; bovendien ontstaat er in het lichaam als bijproduct Diketopiperazine (DKP). Op de schadelijke werking van deze producten wordt onderstaand nader ingegaan.

Aspartisch zuur (40% van Aspartaam)

Diverse publicaties maken er gewag van, dat Aspartaam (aspartisch zuur en gluta­minaatzuur) in onze voedselvoorraad ernstige chronische neurologische kwalen en ontelbaar veel andere acute symptomen veroorzaakt. Dit ontstaat als volgt: Aspartaat en glutaminaat gedragen zich als neurozendertjes in de hersenen door de transmissie van informatie van neuron naar neuron te vergemakkelijken. Teveel aspartaat en glutaminaat in de hersenen vernietigt bepaalde neuronen door de toelating van een stroom van teveel calcium in de cellen. Deze instroming brengt buitengewone aantallen van vrije radicalen in beweging die de cellen vernietigen. De schade aan de zenuwcellen die veroorzaakt kan zijn door buitensporig aspartaat en glutaminaat is de reden waarom gesproken wordt van ‘exci­totoxines’. Ze wekken de zenuwcellen op of stimuleren de dood. Aspartisch zuur is een aminozuur. Als het in z’n vrije vorm (los van proteines) genomen wordt, zorgt het duidelijk voor een toename van het bloedplasmaniveau van aspartaat en glutaminaat. De overdaad daaraan in het bloedplasma, kort nadat Aspartaam of soortgelijke producten zijn opgenomen, leidt tot een hoog niveau van deze neurozendertjes in bepaalde delen van de hersenen.

De extra glutaminaat en aspartaat begint langzaam met het vernietigen van neutronen. De grote meerderheid (75%+) van zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen wordt vernietigd voordat enige symptomen van chronische ziekte zijn opgemerkt. Een paar van de vele chronische ziekten, die hebben laten zien bijgedragen te hebben aan lange termijn blootstelling aan opgewekt aminozuurschade omvatten: Multiple sclerose (MS), ALS, geheugenverlies, hormoonproblemen, gehoorverlies, epilepsie, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson. Hypoglykemie, AIDS, dementie, hersenletsel en neuro-endocrine aandoeningen.
De risico’s voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en personen met bepaalde chronische gezondheidsproblemen van excitotoxine zijn groot.

Phenylalanine

Dit is een aminozuur dat normaal gesproken in de hersenen wordt aangetroffen. Mensen met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) kunnen deze stof niet verteren. Dit leidt tot gevaarlijk hoge niveaus van phenylalanine in de hersenen (soms dodelijk). Er is gebleken, dat de inname van Aspartaam, vooral samen met carbo­hydraten, kan leiden tot buitensporige niveaus van phenylalanine in de hersenen, zelfs bij personen die niet lijden aan PKU. Deze kunnen ervoor zorgen dat de niveaus van serotonine in de hersenen afnemen, hetgeen leidt tot emotionele aandoeningen zoals depressie. Er is door middel van het testen van personen aangetoond, dat phenylalanine-niveaus in het bloed beduidend toenamen bij personen die een tijd lang Aspartaam hadden gebruikt; zelfs een enkel gebruik van Aspartaam deed het phenylalanine-niveau in het bloed toenemen; het is vooral gevaarlijk voor zuigelingen en foetussen.

Methanol, ofwel hout­geest / houtgif (10% van Aspartaam)
Methanol is een dodelijk vergif. Sommigen herinneren zich methanol als het vergif, dat er de oorzaak van was, dat alcoholisten uit achterbuurten blind werden of dood gingen. Methanol wordt geleidelijk aan in de dunne darm opgenomen wanneer de methyl-groep van Aspartaam het enzym chymotrypsine tegenkomt.

De absorptie van methanol in het lichaam wordt aanzienlijk versneld wanneer vrije methanol opgenomen wordt. Vrije methanol ontstaat uit Aspartaam wanneer het verwarmd wordt tot meer dan 30 graden Celsius. Dit zou zich voordoen wanneer het product, dat Aspartaam bevat, onjuist bewaard of wanneer het verwarmd wordt (bijvoorbeeld als onderdeel van een ‘voedsel’-product). Methanol ontbindt zich in mierenzuur en formaldehyde in het lichaam. Formaldehyde is een dodelijk neurotoxine.

Symptomen van methanolvergiftiging zijn hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, misselijkheid, maagdarmstoornissen, slapheid, duizelingen, koude rillingen, geheugenverlies, verstijvingen en pijnscheuten in de ledematen, gedragsstoornissen en zenuwontstekingen. De meest bekende problemen van methanolvergiftiging zijn gezichtsproblemen waaronder een wazig zicht, hevige samentrekkingen van visuele velden, verdoezeld zicht, verduisterd zicht, netvliesbeschadiging en blindheid.
Formaldehyde is een bekende kankerverwekker, dat netvliesbeschadiging veroorzaakt, het DNA verstoort en geboorteafwijkingen veroorzaakt.

Er is gebleken dat sommige fruitsappen en alcoholische drankjes kleine hoeveelheden methanol bevatten. Het is echter belangrijk te weten, dat methanol nooit alleen voorkomt. In ieder geval is ethanol aanwezig, vaak in veel grotere hoeveelheden. Ethanol is een tegengif voor methanolvergiftiging bij mensen. De troepen van Dessert Storm werden ‘getrakteerd op’ grote hoeveelheden Aspartaamdrankjes die door de zon in Saoedi Arabië sterk verwarmd waren. Velen van hen keerden huiswaarts met talrijke kwalen, zoals bij personen die chemisch vergiftigd waren door formaldehyde. De vrije methanol in de drankjes kan hebben bijgedragen aan deze ziekten. Andere afbraakproducten van Aspartaam, zoals DKP kunnen ook een factor zijn geweest

Diketopiperazine (DKP)

DKP is een bijproduct van de Aspartaamstofwisseling en is betrokken bij gevallen van hersentumoren. Sommige schrijvers zeggen, dat DKP geproduceerd wordt na inname van Aspartaam. Het is niet zeker of dat wel juist is, maar het is zeker waar dat DKP gevormd wordt bij vloeibare producten die Aspartaam bevatten na een verlengde bewaring.

Kwalen als gevolg van Aspartaam

De bestanddelen van Aspartaam kunnen leiden tot een breed scala aan kwalen. Sommige van deze problemen ontstaan geleidelijk aan, terwijl andere onmiddellijke, acute reacties zijn. Er is een enorm aantal mensen, dat aan de symptomen, veroorzaakt door Aspartaam, lijdt en nu nog geen idee heeft waarom kruiden of geneesmiddelen niet helpen om hun problemen te verzachten. Er zijn ook gebruikers van Aspartaam, die niet lijken te lijden aan de onmiddellijke reacties van Aspartaam. Maar zelfs deze personen zijn gevoelig voor lange-termijn-beschadiging, veroorzaakt door aminozuur, phenylalanine, methanol en DKP.

Een paar van de vele zorgwekkende kwalen, zijn de volgende:
· Geboorteafwijkingen.
· Kanker (hersenkanker)
· Suikerziekte.
· Emotionele afwijkingen.
· Epilepsie / aanvallen

De reden, waarom veel mensen de ernstige reacties op Aspartaam niet horen, is tweeledig:Gebrek aan bewustzijn bij de meeste mensen. Ziektes, die veroorzaakt zijn door Aspartaam, worden niet in de kranten vermeld zoals vliegtuigongelukken. Dit komt omdat deze voorvallen op heel veel verschillende plaatsen voorkomen.

De meeste mensen brengen hun symptomen niet in verband met het lange-termijngebruik van Aspartaam. Voor mensen, bij wie een belangrijk percentage van de hersencellen vernietigd is en lijden aan chronische ziektes, is er geen aanleiding om zo’n ziekte in verband te brengen met het gebruik van Aspartaam.

Toepassingen van Aspartaam

In 1992 keurde de FDA het gebruik van Aspartaam goed in moutdrankjes, cornflakes en gekoelde puddingen en vullingen. 1n 1993 keurde de FDA Aspartaam goed voor het gebruik in harde en zachte snoepjes, niet alcoholische drankjes, thee, vruchtensappen en siropen, bakproducten en bakmixen, suikerglazuur, sierlaagjes en vullingen van bakproducten.

In 1991 verbood de FDA de import van stevia. Het poeder van het blad was honderden jaren gebruikt als alternatief voor zoetstoffen. Het wordt in heel Japan gebruikt zonder nadelige effecten. Wetenschappers die stevia onderzoeken, hebben verklaard dat het veilig is voor menselijke consumptie – iets dat al bekend was in vele delen van de wereld waar het niet verboden was. Velen zijn ervan overtuigd dat stevia verboden werd omdat het de verkoop van Aspartaam nadelig zou beïnvloeden.

De consumptie van Aspartaam is niet alleen een probleem in Amerika. Het wordt verkocht in meer dan 70 landen in de wereld, ook in Nederland. De Warenwet heeft geen redenen gevonden om het product te verbieden. Aspartaam wordt aangetroffen in producten waarbij het niet vermeld staat op het label. Men moet vooral voorzichtig zijn met apothekersdrankjes en supplementen.

Met dank aan: De Natuur Uw Arts

13 Reacties

 1. hallo ik heb een vraag
  ik had het besteld omdat ik nog een beetje extra wilde afvallen ik was al 20kg kwijt van mezelf van maatje 56 naar maatje 46 gegaan
  nu waren we al 2 jaar bezig om kinderen te krijgen en na 2 flesjes en ik was overtijd heb ik een test gedaan die was positief
  dus ben ik gelijk gestopt met die flesjes
  1 week later kreeg ik een bloeding (kan menstruatie zijn geweest) en die dag erna een negatieve zwangerschaptest kan het zijn dat het drankje een vals positieve zwangerschaptest geeft? of niet?
  groetjes Anita

 2. Hier worstelen we al heel lang mee, ook E621 is zoiets als aspartaam, puur vergif.
  Het is iedere keer weer zoeken wat je wel of niet kunt eten.
  Als er op de verpakking geen suiker toegevoegd staat dan nemen we het al niet,want dan weet je al genoeg dan durven ze het er niet op te zetten wat er werkelijk in zit.
  De roverheid doet hier niets aan, stel je voor dat we eens gezond werden zeg, dan zou de farmaceutische maffia in de problemen kunnen komen, die maken in vernederland de dienst uit.
  Mijn man en ik zijn 65 geworden dit jaar en nemen dagelijks 6 verschillende soorten voedingsupplementen anders red je niet.
  Wij maken ons grote zorgen om onze kleinkinderen die hebben de goede ondergrond niet, wat moet er van de jeugd terechtkomen??
  Bezorgde grootouders.

 3. Hallo Mensen,

  Ik verbaasde mij over het feit dat er in een fles spa en fruit het zeer giftige aspertaam zit.

  Ik zou willen voorstellen om het “kies bewust” logo” onmiddelijk van de etiketten weg te laten want, wie kiest er bewust om aandoeningen aan ingewanden te krijgen?

 4. Hoi Miepie,

  Toevallig heb ik ook fibro en kan ik niet tegen suiker, in aspartaam zit 200 keer de toegestane hoeveelheid suiker, dus door mijn fibro en vermoeid raken van suiker komt het bij mij dubbel aan.
  Mijn man werdt pas na het drinken van het tweede glas vermoeid en heeft nooit na dergelijke dingen last.

  Veel sterkte, ik hoor het wel!!!!
  Groetjes Leny.

 5. Tjonge… wordt je moe van aspartaam???

  Dat zou een heleboel verklaren!

  Ik neem 1 schaaltje optimel joghurt als toet… Ik maak deze op en dan ga ik een poos over op gewone joghurt.

  Aan de andere kant: mijn man drinkt iedere dag één glas optimel drink en heeft nergens geen last van…

  Kun je dit misschien dan ook verklaren? Ik ben écht reuze benieuwd…

  Hij is gezond en ik heb fibromyalgie: dus al heel gauw vermoeid… Zou dat misschien met elkaar te maken hebben?

  Ik hoor graag nog weer van je!

  Groetjes!

 6. Ja miepie, het zit ook in optimel producten, daar hebben wij tijdens onze vakantie kennis mee gemaakt, zonder het te weten hebben we ieder 1 glas gedronken, mijn man en ik vroegen ons af waar onze vermoeidheid vandaan kwam en ja hoor, we keken op ons nieuw product, ASPARTAAM!!
  De boosdoener, ik kan namelijk niet tegen suiker en let daar heel goed mee op, maar er zat een, IK kies bewust button op en dan denk je dat je goed zit, vergeet het maar, nog beter opletten dus.
  Leny

 7. Oei… hier schrik ik toch behoorlijk van… Had wel gehoord dat het ongezond was…

  Zit toch ook in light drinken???

  Denk je gezond bezig te zijn!

  Hoorde ook dat het in de optimelproducten zit!
  Maar of dat zo is… Ik zal eens op de verpakkingen kijken!

 8. @Leny, er worden inderdaad voedingssupplementen bedoeld. doe bij twijfel navraag bij uw apotheek of de leverancier van het product.

 9. Beste redactie.
  Bedoelt u dat er aspartaam in voedingssupplementen zit of wat voor supplementen bedoelt u?
  Leny.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in