Een tijdje geleden schreef ik een column over welke suikervervangers je wel en welke je beter niet kunt gebruiken. Er zijn verschillende suikervervangers op de markt die wel gezond zijn. Ze hebben allemaal een andere smaak en ook een andere voedingswaarde. Ik zal ze hieronder in het kort even toelichten zodat je een bewuste keuze kunt maken en weet wat je in je mond stopt.

Stevia

Over Stevia wordt veel gesproken de laatste tijd. Er wordt ook veel misbruik van gemaakt, zodat het uiteindelijk geen natuurlijke vervanger meer is. Ik hier daarom een apart artikel aan natuurlijke en onbewerkte stevia gewijd..

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van het sap uit de bloemen van de kokospalm. Aan de productie van kokosbloesemsuiker komt helemaal geen raffinage of verhitting te pas zodat alle goede voedingsstoffen behouden zijn. Kokosbloesemsuiker bevat verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium. Verder heeft het een aantal belangrijke aminozuren, een hoog antioxiderend vermogen en een lage glycemische index. Dit betekent dat het geen of weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en dat je door de van nature aanwezige suikers veel langer energie krijgt. Kokosbloesemsuiker wordt over het algemeen beter verdragen dan gewone suiker door diabetici.

Palmsuiker

Palmsuiker is afkomstig uit de sagopalm,de dadelpalm of de arengapalm.Het staat ook wel bekend als Gula Jawa, oftewel Javaans suiker. Het is een vrij ongeraffineerde vorm van suiker. Palmsuiker? in onbewerkte vorm bevat o.a. vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, en vitamine B6. Palmsuiker bevat ook een aantal mineralen zoals kalium, ijzer en zink. Palmsuiker heeft een lage glycemische waarde, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je daardoor veel langer energie hebt. Het wordt over het algemeen beter door diabetici verdragen dan gewone suiker.

Palmsuiker en kokosbloesemsuiker kun je gebruiken als vervangers voor bruine basterdsuiker. De structuur is vergelijkbaar en de suiker is daarom heel geschikt om mee te bakken. De smaak van deze suikers kun je vergelijken met die van caramel en heeft een iets minder volle smaak dan bruine basterdsuiker.Je hebt er wel meer van nodig dan gewone suiker, omdat de smaak minder zoet is.

Yaconsiroop

Yaconsiroop is gemaakt van de Yacon. Yacon is wortelknol en verwant aan de zonnebloem.een Yacon bevat het speciale type fructose (fructo oligosaccharide), wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Dit type fructose heeft tevens eens een prebiotische werking op het lichaam, met name op de lactobaccillus en de bifido bacterie. Het heeft de eigenschap om de gezonde bacteriegroei te stimuleren en de schadelijke en toxische bacteriegroei in onze darmen af te remmen. Yaconsiroop bevat in vergelijking met de meeste andere suikervervangers weinig calorieën, heeft een lage lage glycemische waarde (dit zorgt er o.a. voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je langer energie hebt) en is geschikt voor diabetici. Het kan tevens gebruikt worden door nierpatiënten. Het smaakt naar caramel- stroop en is daardoor een lekker alternatief voor over pannenkoeken of ijs.

Lucumapoeder

Lucumapoeder wordt gemaakt van de vruchten van de lucumaboom. Lucuma is rijk aan vezels en bevat vitaminen als B1, B2, B3 & B5 en mineralen als calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium en zink. Verder bevat het beta-caroteen, Lysine en eiwitten. Lucumapoeder is rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmende en immuunsysteem versterkende eigenschappen hebben, de wondheling stimuleren en veroudering van de huid tegengaan. Het smaakt een beetje caramelachtig en is heerlijk door de door smoothies, dessert, cake en gebak. Lucuma smaakt ook erg goed bij sinaasappel gerechten. Lucumapoeder heeft een laag glycemische index,wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je langer energie hebt. Lucumapoeder is een geschikte suikervervanger voor diabetici.

Mesquitepoeder

Mesquitepoeder wordt gemaakt van de peulen van de mesquite boom. Mesquitepeulen behoren tot de peulvruchten. Peulvruchten zijn schadelijk voor mensen met lekkende darm en mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem, dit komt door de aanwezige anti-nutriënten die peulvruchten bevatten. Mesquitepoeder bevat veel vezels (twee theelepels leveren 6 gram vezels op), kalium, ijzer, calcium, magnesium en zink. Mesquitepoeder heeft een lage glycemische index, wat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je langer energie hebt. Mesquite is geschikt voor diabetici. Het is erg lekker icm cacaopoeder en geschikt voor mensen die niet tegen cacao kunnen. Persoonlijk vind ik dit lekkerder dan carobepoeder, dat meestal als cacaovervanger wordt genoemd. Lekker door de smoothies en desserten.

Rode Banaanpoeder

Rode banaanpoeder wordt gemaakt van onverhitte rode bananen.Rijpe rode bananen zijn zoeter en hebben een zachtere textuur dan de gele banaan.Rode banaanpoeder bevat antioxidanten, vanwege het aanwezige betacaroteen. Het is geheel onbewerkt, waardoor alle voedingsstoffen intact zijn gebleven. Het is met name rijk aan: vitamineA, B1, B2, B3, B6, B11, C en E en de mineralen calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink en fosfor. Het smaakt naar banaan en is heerlijk in smoothies, taarten en desserten. Rode banaanpoeder bevat een hoog gehalte aan fructose en is daarom niet geschikt voor iedere diabetici.

Kaneel

Kaneel wordt gemaakt uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er zijn 2 soorten kaneel, Ceylonkaneel en Cassiakaneel. Cassiakaneel bevat de stof coumarine, die bij dierproeven en ander onderzoek gentoxisch bleken te zijn en daarom mogelijk kankerverwekkend is. Ceylonkaneel bevat dit veel minder en is daarom een geschikt alternatief bij veelvuldig gebruik. De kaneel die de meeste supermarkten verkopen is de Cassiakaneel. Kaneel bevat vitaminen A, B1, B2 en C, ijzer, calcium, magnesium, mangaan, kalium, zink. Kaneel kan helpen bij schimmelinfecties en kan bacteriële groei en ontstekingsreacties in je lichaam doen verminderen. Tevens nivelleert Kaneel de slechte effecten van het eten van fructose. Kaneel is een natuurlijk conserveermiddel, waardoor het eten langer goed blijft. Kaneel bevat veel Chroom, wat ervoor zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je langer energie hebt. Kaneel is geschikt voor diabetici.

Vanille

Vanillestokjes of vanillepeulenpeulen komen van de vanille-orchidee plant. De stokjes worden gedroogd en vermalen tot poeder. Vanillepoeder bevat in kleine hoeveelheden vitamine B1, B2, B3 en B6 en vrijwel alle mineralen behalve seleen. Vanillepoeder smaakt echt heerlijk en is breed toepasbaar. Het is lekker in de koffie, smoothies, ijs, desserts, taarten, fruit, maar ook over de spruitjes. Pure vanille ruikt erg krachtig.Je kunt de stokjes gebruiken om er een extract van te maken of je kunt het als poeder gebruiken. Het voordeel van vanille poeder is, dat het kan worden toegevoegd aan warme vloeistoffen en de vanille-aroma zal niet verdampen zoals het wel doet met extracten. Vanillestokjes of poeder uit Madagaskar is de best kwaliteit en ook de lekkerste die er is. Van vanillepoeder hoef je maar een klein beetje te gebruiken en daarom waarschijnlijk wel geschikt voor diabetici.

Ondanks het feit dat het stuk voor stuk gezonder suikervervangers zijn, kan het zijn dat je lichaam er toch niet goed op reageert en je last krijgt van vervelende werkingen. Ieder lichaam zit anders in elkaar en het is belangrijk om daarnaar te luisteren.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je gerechten te zoeten met gedroogd fruit of honing. In een volgende column zal ik de goede en slechte eigenschappen hiervan voor je op een rijtje zetten.

Het is echter niet de bedoeling dat je je vitaminen en mineralen haalt uit deze suikervervangers, deze zijn meer dan genoeg aanwezig in groenten en fruit, maar iedereen heeft van tijd tot tijd behoefte aan iets extra’s en dan zijn deze suikers een zeer goede aanvulling en vervanging.

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in