Mandelmel Amandelmeel in plaats van Tarwemeel

Amandelmeel is rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Vandaar dat amandelmeel voor veel mensen, die om verschillende redenen geen tarwemeel willen en kunnen eten, een goed en gezond alternatief is.

Amandelmeel biologisch? Ja en nu ook nog vetarm! “MANDELMEL”

“Mandelmel” bevat al deze positieve eigenschappen plus dat het een vetarm amandelmeel is welke bestaat uit fijn gemalen ongeblancheerde amandelen. Het vetgehalte is 80% minder door koude persing. Dit vetgereduceerde amandelmeel kan net zo veelzijdig ingezet worden als gewoon amandelmeel en dus gebruikt worden om zowel te bakken als te koken. Doordat bij consumptie van dit meel de bloedsuikerspiegel langzaam stijgt is het ook geschikt voor diabetici.

Voedsel met een lage GI (glycemische Index) zorgt voor meer energie en een goed gevoel. Tevens helpt het om gemakkelijker op gewicht te blijven. Met “Mandelmel” kan je eenvoudig heerlijke en voedzame producten creëren welke glutenvrij zijn en minder calorieën/koolhydraten (Low Carb) bevatten.

Is amandelmeel goed voor je?

Ja zeker – en “mandelmel” de vetgereduceerde versie van amandelmeel bevat dezelfde gezonde vetzuren maar in kleinere hoeveelheden. Doordat hier meer dan 80% van het vet uit de amandelen is verwijderd is het uiterst geschikt als meel. Hierdoor worden ook het aantal calorieen met 53% ten opzichte van een reguliere amandelmeel gereduceerd.

Let op: Glutenvrij meel reageert niet zoals gewoon meel. Gluten zorgen er namelijk voor dat het deeg rijst en fungeren als bindmiddel. Dit betekent dat u rekening moet houden met de verwerking van “Mandelmel”. Deze heeft tot twee keer toe meer vocht nodig en voor de gemakkelijke verwerking is een bindmiddel aan te bevelen. U kunt in een recept dus of de hoeveelheid meel reduceren of de hoeveelheid vloeistof verdubbelen.

Amandelmeel heeft een hoog gehalte aan eiwitten (40%) en mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium, koper, mangaan.

Voedingswaarde “Mandelmel” per 100g

  • Energie: 1229kJ/293 kcal
  • Eiwitten: 40 gram
  • Koolhydraten: 8 gram
  • Vet: 11 gram, waarvan verzadigd: 1 gram
  • Vezels: 33 gram

Recept met Amandelmeel

Amandeltaart – een heerlijke taart zonder gluten en low carb.

ingrediënten

130 g olie / vloeibare boter (event. 65g door vruchtenmoes vervangen)
2 eieren
2 ½ kopje melk
200 g Mandelmel
3 theelepels bakpoeder
170 g Sukrin

topping

vanillecrème
verse vruchten naar keuze

bereiding

Meng de melk en olie / vloeistof boter in een kom. Als alternatief kunt u de helft van de olie/boter vervangen door fruit puree (bijv. vruchtenmoes of ongezoete appelmoes). Klop de eieren los met een garde en voeg ook dit toe. Meng het amandelmeel “Mandelmel” met bakpoeder en Sukrin in een andere kom. Voeg het vloeibare deel hieraan toe en meng het deeg goed.
Giet het beslag in een ronde vorm, 24-26 cm. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven op 200 °C ongeveer 30 minuten.

Als de taart is afgekoeld -eventueel horizontaal doorsnijden en bestrijken met suikervrije jam – een laag vanillecreme bovenop en decoreren met verse vruchten- eventueel met Sukrinmelis bestuiven. U kunt ook een laagje vanille-ijs i.p.v. vanillecreme onder de vruchten doen.

Een stuk zonder topping (100g) bevat slechts 104 calorieën (6g eiwitten, 2g koolhydraten, 8g vet, 4g vezels).

Voedingswaarde per 100 gram

Energie: 194 kcal • eiwit: 11,2 • koolhydraten: 3,8 • vet: 14,8 • vezels: 8,6

1 reactie

  1. Super interessant boek. Ben al druk aan het oefenen. Er zijn wel veel producten die ik niet in huis heb dus af en toe neem ik wat mee. Amandelmeel waar haal je dat? Gr ellen

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in