Zijn de Zoetstoffen Aspartaam of Aminosweet Slecht?

Zijn zoetstoffen schadelijk of niet?

Er is veel discussie over zoetstoffen zoals aspartaam. Mede hierdoor verschijnen er regelmatig zoetstoffen onder een andere naam maar met dezelfde ingrediënten. Het is in de handel gebracht onder de namen:

 • Candarel
 • Aspartaam
 • Nutra Sweet
 • Natrena

Aminosweet

Nu is sinds 2 jaar weer een nieuwe naam opgedoken voor aspartaam dit is Aminosweet. Er worden dus andere benamingen gegeven aan aspartaam zodat je niet precies weet of de ingrediënten van het product wel of niet zoetstoffen bevatten. Let dus goed op in de winkel!

Maar zijn zoetstoffen ook echt schadelijk voor de gezondheid? Hier zijn vele onderzoeken naar gedaan. Bij mijn voorbereidende werk voor het schrijven van dit artikel kwam ik ook talloze discussies tegen op internet. Iedereen heeft er zijn eigen ideeën en mening over.

Informatie over zoetstoffen

Er zijn vele soorten zoetstoffen. Het zijn suikervervangers die mensen onder andere gebruiken om gewicht te verliezen. Bekende namen zijn: aspartaam(E951) sorbitol (E420)-saccharine (E954)-acesulfaam-k(E950) en xylitol(E967).

Aspartaam

Een van de bekendste van de zoetstoffen is wel aspartaam. Het is 160 tot 200 maal zo zoet als suiker. Door deze grote zoetkracht en de lage energetische waarde wordt het veel gebruikt in lightproducten. De smaak komt zeer dicht in de buurt van suiker. Zoetstoffen worden ook gebruikt in meer dan 6000! andere producten zoals:

 • Ranja
 • Yogidrink
 • Dubbeldrank
 • Yoghurt (gezoet)
 • Kwark (gezoet)
 • Yakult
 • Snoep
 • Taarten
 • Kauwgom

Maar ook in peutertandpasta  en hoestdrankjes! Als je verschillende producten naast elkaar gebruikt dan krijg je dus teveel van die zoetstoffen binnen!

Stevia

Stevia is een vrij nieuwe zoetstof. Het is afkomstig van een plant. De Stevia Rebaudiana (honingkruid). Het is 200 keer zoeter dan suiker Na lang onderzoek is Stevia toegelaten als tafelzoetstof en in frisdranken.

Onderzoek

Er is dus veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van zoetstoffen. Er zijn lijsten waarin staat hoeveel je van de zoetstoffen mag innemen zodat je niet boven de schadelijke norm uitkomt.

Dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid wordt bijvoorbeeld door het Koningin Wilhelminafonds ten sterkste ontkent.
Maar er zijn meerdere onderzoeken waaruit naar voren kwam dat zoetstoffen en met name aspartaam wel degelijk schade en klachten kunnen veroorzaken
Zo is in recent en langdurig grondig onderzoek in Amerika onder meer dan 100.000 mensen h aangetoond dat er wel degelijk verband is tussen de toegenomen gezondheidsklachten en het gebruik van zoetstoffen.

Wat zijn dan die klachten?

Sinds 1983 werden voor het eerst kritische kanttekeningen gebruikt bij het gebruik van zoetstoffen en met name aspartaam. Er is een artikel gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. Hierin gaf men aan dat de risico’s van het gebruik van aspartaam zijn: bloeddruk verhogen- slapeloosheid -hongergevoel bevorderen en hoofdpijn veroorzaken. Hier kwam later nog bij: duizeligheid-paniekaanvallen-stemmingswisselingen-onvruchtbaarheid-hyperactiviteit bij kinderen.
Maar volgens onder andere het recente Amerikaanse onderzoek wordt ook gesproken over leukemie en non- Hodgin! Sinds het gebruik van de zoetstoffen zoals aspartaam is er een enorme toename van het aantal klachten en ziekten.

Slotconclusie

Hoewel er inmiddels voldoende bewijs is dat aspartaam giftig is wordt het ook nog heel vaak tegengesproken. Het is nog steeds verkrijgbaar uitgezonderd een paar landen die er inmiddels een verbod op hebben. en wordt het verwerkt in heel veel producten die je gewoon in de winkel koopt. Wel worden (teveel) aan zoetstoffen afgeraden aan zwangere vrouwen en kleine kinderen. Ook mensen met de stofwisselingsziekte PKU is het gebruik van zoetstoffen af te raden.

3 Reacties

 1. Ik lees dat in kauwgum bv van Aldi Aspartaam zit. Nu eet ik 1 kauwgum per dag. Aangezien het geen gezonde stof is, vraag ik me af welke kauwgum geen aspartaam bevat.

  Janine

  • Hallo Janine,

   Volgens mijn informatie bevat alle ‘suikervrije’ kauwgum zoetstof in de vorm van Asprataam, Aminosweet of een andere zoetstof. Wellicht dat je in de gezondheidswinkel een alternatief product kunt kopen?

   Groetjes,

   Sanne

 2. Ik heb jaren zoetstof gebruikt en ook cola light gedronken, Ik kreeg op een gegeven moment migraine ,Bij de huisarts heb ik toen medicijnen gehad , maar die hielpen niet. Ik begon dan met dubbele tong te praten en te schudden met mijn hoofd. Dit duurt 1 a 2 dagen en kwam eens in de 2 maanden voor. Mijn dokter is verder wezen onderzoeken, Ik had geen migraine, ik had eenzoetstof overflow. Zoetstof is een stof wat je lichaam niet herken, Als het warm is heeft het het zelfde effecht als mieren zuur. Zoet stof is dus gewoon pure gif.
  Ik drink nog wel cola en soms krijg ik ook nog mijn overflow, maar voor de rest gooi ik gewoon 1 klontje suiker in een hele thee pot , en dan maar wat minder afvallen .

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in