Aminozuren

Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Een groot deel van onze huid, weefsels en spieren bestaat uit eiwitten. Tegelijkertijd zijn eiwitten een belangrijke energiebron voor ons lichaam. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn eiwitten niet één soort stof. Er zijn allemaal verschillende soorten eiwitten. Al deze eiwitten zijn combinaties van verschillende soorten bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren.

Er zijn supplementen op de markt met daarin losse aminozuren. Kun je afvallen met aminozuren of heb je een andere baat bij deze stoffen? In dit artikel lees je alles over wat aminozuren doen en hoe ze je lichaamsfuncties ondersteunen.

Testpersonen Gezocht

Nog 32 plaatsen beschikbaar

Omdat we graag objectieve ervaringen publiceren bij onze productreviews hebben we een testpanel opgericht. Op dit moment zijn we op zoek naar 50 testpersonen die dit product gratis willen testen. Deelnemen is heel eenvoudig.

  • Geef middels een reactie aan waarom jij dit product graag wil testen;
  • We sturen het proefpakket gratis naar je toe;
  • Je gebruikt het product volgens de voorschriften;
  • Je vult het evaluatieformulier in.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn chemische verbinding op basis van koolstof, stikstof en waterstof. Er zijn meer dan 500 soorten aminozuren bekend. Een klein aantal hiervan, ongeveer twintig, vormen de bouwstenen voor de eiwitten in het menselijk (en dierlijk) lichaam.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan de eiwitten die we eten niet rechtstreeks naar de spieren of de huid. De eiwitten die we opeten worden door enzymen afgebroken in ons spijsverteringsstelsel. De aminozuren gaan dan door het bloed naar de lichaamscellen.

Een belangrijke tussenstap hierbij is dat de lever nog een aantal aminozuren toevoegt. Sommige van deze aminozuren maakt ons lichaam dus zelf. Deze aminozuren gaan naar de lichaamscellen die er in een ingewikkeld proces weer eiwitten van maken (bron).

Welke soorten aminozuren zijn er?

Ongeveer de helft van de aminozuren in ons lichaam wordt dus aangemaakt door het lichaam zelf door eiwitten te ‘verbouwen’. Andere aminozuren kan je lichaam niet zelf aanmaken. Dit noemen we essentiële aminozuren. De enige manier waarop je lichaam aan deze aminozuren kan komen is door de voeding.

Naast de essentiële aminozuren zijn er ook semi-essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die het lichaam niet in alle gevallen zelf aan kan maken. Een voorbeeld van een semi-essentieel aminozuur is arginine (bron), dat een belangrijke rol speelt in allerlei lichaamsprocessen.

Aminozuren en voeding

Een eenvoudige manier om de relatie tussen eiwitten en aminozuren te zien is door het te vergelijken met Lego. Je kunt de eiwitten zien als verschillende soorten huisjes van Lego. Je kunt deze huisjes afbreken. Met de steentjes die je dan overhoudt kun je weer andere huisjes bouwen. De lichaamscellen bepalen welke soorten eiwitten nodig zijn en welke soorten legosteentjes er dus nodig zijn.

Als je rode huisjes wilt bouwen, heb je ook rode legoblokjes nodig. Het is heel simpel, heb je die rode blokjes niet, dan kun je ook geen rood huisje bouwen. Dit kan in het lichaam ook gebeuren. Als je lichaam te weinig heeft van bepaalde aminozuren, dan kunnen de lichaamscellen niet alle soorten eiwitten bouwen die ze nodig hebben. Dit beïnvloedt de werking van het lichaam.

Belangrijke aminozuren

In zekere zin heeft je lichaam alle soorten aminozuren nodig. Sommige aminozuren spelen een grote rol bij hele belangrijke processen in het lichaam, zoals de volgende:

L-arginine: L-arginine is een semi-essentieel aminozuur met een belangrijke functie in het lichaam. Het lichaam gebruikt L-arginine om stikstofoxide van te maken (bron). Deze stof speelt een belangrijke rol bij de aanpak van allerlei stoornissen aan hart en bloedvaten. Zo kan het helpen bij hartklachten, een te hoge bloeddruk en erectiestoornissen (bron). Uit onderzoek is gebleken dat L-arginine, vooral van plantaardige bron, een beschermende werking heeft tegen afwijkingen in de stofwisseling (bron).

L-Lysine: L-Lysine is een essentieel aminozuur dat in verband wordt gebracht met de verbetering van het immuunsysteem (bron). Een verhoogde inname helpt ook bij het genezen van wonden. Tegelijkertijd wordt L-Lysine veel gebruikt in de veeteelt omdat dit aminozuur helpt bij het vergroten van de spiermassa (bron).

L-Glycine: L-Glycine is een belangrijk aminozuur dat helpt bij het voorkomen van ontstekingen in het lichaam (bron). Hoewel dit meestal niet direct merkbaar is, hebben veel mensen met overgewicht ontstekingen in hun lichaam.

Variatie is belangrijk

Mensen hebben een erg gevarieerd voedingspatroon nodig om aan voldoende soorten aminozuren te komen. Eiwitrijke producten kunnen heel veel verschillende soorten aminozuren bevatten in hele uiteenlopende hoeveelheden.

Tegelijkertijd kan de hoeveelheid aminozuren erg uiteenlopen, ook binnen producten van dezelfde voedingscategorie (bron). In het geval van vis kan dit bijvoorbeeld komen door de aan- of afwezigheid van bepaalde planten of prooidieren. Bij het eten van vlees is het erg belangrijk dat je verschillende lichaamsdelen van een dier eet. Spieren bevatten bijvoorbeeld andere aminozuren dan orgaanvlees.

Tot slot zijn er ook grote verschillen tussen de hoeveelheden en soorten aminozuren in verschillende planten. Uiteindelijk betekent dit dat je een zeer uitgebreid dieet nodig hebt om voldoende aminozuren binnen te krijgen.

Aminozuren supplementen

Hoewel je tijdens een dieet gezonder en waarschijnlijk ook gevarieerder gaat eten, eet je tegelijkertijd ook minder. Dit betekent dat de kans bestaat dat je onvoldoende aminozuren binnen krijgt. Deze kans is vooral aanwezig als je ook nog bepaalde voedingsmiddelen niet eet, bijvoorbeeld omdat je ze niet zo graag lust.

Gelukkig zijn er supplementen verkrijgbaar waarmee je extra (semi-)essentiële aminozuren binnen kunt krijgen. Deze supplementen kun je veilig gebruiken als aanvulling op de gewone voeding.

Timfit Aminozuren

Het Timfit Aminozuren supplement is speciaal ontworpen voor mensen die af willen vallen of op gewicht willen blijven. Het supplement bevat een mix van zes (semi-)essentiële aminozuren, zoals L-arginine en L-glycine.

Bij het samenstellen van dit supplement is rekening gehouden met de laatste ontwikkelingen in de wetenschap. Vijf aminozuren met een bewezen effectieve invloed op het lichaamsgewicht zijn opgenomen in dit supplement.

L-arginine: Van L-arginine is het bekend dat het helpt bij het tegengaan van verstoringen van de stofwisseling (bron). Een ander belangrijk voordeel van L-arginine is dat het, in combinatie met L-ornithine (ook aanwezig in Timfit Aminozuren), helpt bij het opbouwen van spiermassa en kracht. Bij ratten is bovendien bewezen dat L-arginine ervoor zorgt dat het lichaam minder vet opslaat (bron). Onderzoeken bij mensen zijn in voorbereiding.

L-Lysine: Spiermassa speelt een belangrijke rol bij een gezond dieet. Als je voldoende spiermassa hebt, kun je een jojo-effect voorkomen. Je calorieverbruik in rust neemt toe, waardoor je sneller afvalt. L-Lysine heeft een positieve invloed op de hoeveelheid spiermassa (bron).

L-Phenylalanine: Er is onderzoek gedaan naar de invloed van phenylalaline op de vetverbranding tijdens het sporten. Hieruit is gebleken dat phenylaline de vetverbranding stimuleert. Tegelijkertijd waren er geen bijwerkingen (bron).

De aminozuren in Timfit Aminozuren ondersteunen het afvallen ook op een indirecte manier. Als je last hebt van overgewicht, dan betekent dit vaak ook dat er in je lichaam allerlei ontstekingen ontwikkelen. Deze ontstekingen zijn meestal niet merkbaar, maar ze ontregelen de stofwisseling in je lichaam verder.

Deze ontstekingen kunnen op termijn leiden tot allerlei ziektes, zoals kanker en diabetes, maar ze kunnen ook de stofwisseling verder verstoren (bron). De aminozuren L-Glycine en L-arginine helpen op verschillende manieren om de stofwisseling beter te reguleren. Dit zorgt er ook voor dat het natuurlijke vermogen van je lichaam om af te vallen wordt ondersteund.

Extra ondersteuning

De aminozuren zijn niet de enige ingrediënten in Timfit Aminozuren die het afslanken ondersteunen. Het supplement bevat nog drie verschillende ingrediënten die je helpen bij het bereiken van je doelen.

Vitamine B6: Deze vitamine speelt een belangrijke rol tal van lichaamsprocessen. Het is ook bewezen dat supplementatie met vitamine B6 ervoor zorgt dat je minder snel aankomt (bron). Mogelijk komt dit omdat vitamine B6 de stofwisseling in de cellen reguleert (bron).

Chroom: Chroom is een mineraal dat een grote rol speelt in de stofwisseling.  Het is bewezen dat het innemen van een chroomsupplement een positief effect heeft op het gewicht (bron). Chroom werkt vooral goed in combinatie met een vezelrijk dieet (bron).

Vitamine B3: Supplementatie met vitamine B3 zorgt voor een verhoogde concentratie groeihormoon (bron). Dit helpt weer bij het ontwikkelen van spiermassa.

Conclusie

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, een van de belangrijkste materialen in ons lichaam. Sommige aminozuren worden door ons lichaam gemaakt, maar een aantal moeten we binnenkrijgen via onze voeding. Hiervoor is een gevarieerd en uitgebreid dieet noodzakelijk.

Het Timfit Aminozuren supplement is speciaal afgestemd op mensen die willen afvallen. Het supplement bevat vijf verschillende aminozuren die een belangrijke spelen bij de stofwisseling en de spieropbouw. Je kunt ook op een indirecte manier afvallen met aminozuren. Zo helpen ze om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. De dosering is aangepast aan de hoeveelheden aminozuren die je binnen krijgt tijdens een dieet.

Timfit Aminozuren sluit daarbij perfect aan op de eiwitrijke maaltijdshakes van Timfit. Deze producten vullen elkaar en zijn samen een perfecte combinatie voor mensen die op een gezonde en verantwoorde wijze willen afvallen. Zo past de vezelrijke eiwitshake uitstekend bij de chroom in Timfit Aminozuren. De aminozuren in Timfit Aminozuren komen uit een natuurlijke bron en zijn van farmaceutische kwaliteit.

Let op: Timfit Aminozuren bevat phenylalaline. Als je last hebt van phenylketonurie kun je dit supplement niet gebruiken.

RECENSIEOVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelAfvallen met BIO HCG
Volgend artikelC9 Dieet

3 Reacties

  1. Beste van Vetvrij.com/ We Love Health,

    Een aantal jaren terug had ik problemen met doorslapen, op dat moment wilde ik niet aan de verslavende gesynthetiseerde slaap medicatie. Alternatief was ik onder behandeling bij een orthomoleculair therapeut en arts. Dus ik was bekend met de positieve eigenschappen op mijn gezondheid van voedingssupplementen. De orthomoleculair arts adviseerde een tal van sporters aminozuren, die ervoor konden zorgen dat ik doorsliep. Dit hielp, na 6 maanden sliep ik eindelijk door! Ik hield teveel ammoniak vast, voerde ammoniak niet genoeg af via mijn afvalstoffen. Als ik nu weer eens last heb van doorslaap problemen zet ik dezelfde aminozuren in en opnieuw helpt het, hierboven worden aminozuren genoemd die ik dan ook los inzet. Ik merk dan ook altijd dat ik afval. Van de aminozuren die ik los inzet weet ik niet direct welke dat effect hebben. Daarom zou ik het interessant vinden om te kijken of jullie combinatie ook het gewenste effect heeft. Er zitten ook aminozuren in jullie combinatie die ik nog niet ken.

  2. Zou graag dit willen proberen, ik zit al zo lang te schommelen! Heb mij nu ook ingelezen in de aminozuren, en denk dat dit mij misschien wel zou kunnen helpen (en jullie)

  3. Ik zou graag willen meedoen. Ik ben 53 jaar en voel me niet lekker in mijn vel. Als er kiloos af kunnen dat zou fantastisch zijn. Overgang en hormonen lijkt het toch moeilijk te maken om af te vallen. Dank jullie wel.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in