Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Eiwitten komen voor in onze voeding en kunnen worden verdeeld in plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten. Beide typen van eiwitten bevatten aminozuren. Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels bestaat uit aminozuren. Deze aminozuren geven de cellen niet alleen structuur, maar zorgen ook voor het transport en de opslag van alle voedingsstoffen die heel belangrijk zijn voor ons lichaam. Aminozuren beïnvloeden de functies van organen, klieren, pezen en aders. Zij zijn essentieel bij de wondgenezing en herstel van weefsel, vooral spieren, botten, huid en haren. Ze gaan ook de negatieve gevolgen van de stofwisselingsstoornissen in ons lichaam tegen. Afvallen met aminozuren is erg populair. Onder andere omdat Koningin Maxima is afgevallen met behulp van Aminozuren.

Drie soorten aminozuren

Er zijn drie soorten aminozuren:

 1. essentiële
 2. semi-essentiële
 3. niet essentiële 

Wat zijn essentiële aminozuren?

In onze voeding komen er in totaal 20 aminozuren voor. Van deze 20 aminozuren kunnen er 8 niet door ons lichaam worden aangemaakt. Via onze dagelijkse voeding dienen wij deze dus binnen te krijgen, maar dit kan ook aan de hand van supplementen. Deze 8 aminozuren worden ook wel gezien als de essentiële aminozuren. Dat komt omdat zij niet gemist kunnen worden, het is essentieel om ze iedere dag binnen te krijgen. Essentiële aminozuren worden niet door je lichaam gemaakt, je moet ze van buitenaf halen. Ze worden essentieel genoemd omdat ze nodig zijn om te overleven. Niet-essentiële aminozuren lijken door hun naam “niet nodig”, maar de benaming geeft eigenlijk aan dat deze aminozuren door het lichaam zelf worden geproduceerd. Voorwaardelijke aminozuren zijn de aminozuren die alleen nodig zijn als je ziek bent of gestresst.

Het lukt niet iedereen om deze aminozuren via de voeding binnen te krijgen. Gelukkig zijn er supplementen die je kunt innemen om de juiste hoeveelheid aan aminozuren binnen te krijgen. De essentiële aminozuren zijn:

 • Histidine
 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Fenylalanine
 • Threonine
 • Tryptofaan
 • Valine

Hoe krijg je voldoende essentiële aminozuren binnen?

Van elk essentieel aminozuur heb je een bepaalde hoeveelheid nodig. Let wel dat je de aanbevolen hoeveelheid niet overschrijd. Als je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten eet (46 gram per dag voor vrouwen en 56 gram voor mannen) en een verscheidenheid van voedsel eet, dan moet je wel voldoende aminozuren binnenkrijgen.

Het lichaam heeft eiwitten nodig om te overleven. Deze eiwitten zijn aanwezig in elke cel van het lichaam en helpen ons bij het opbouwen en onderhouden van gezonde botten, spieren en huid. De eiwitten in noten, zaden, zuivel, vis, vlees, gevogelte en bonen bevatten lange ketens van aminozuren. Dus wanneer je lichaam eiwitten haalt uit voedsel blijven aminozuren over.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat rijst en bonen volledige of aanvullende eiwitten bevatten. Maar wat betekent dat wanneer je ze samen eet? Krijg je alle essentiële aminozuren in 1 keer? Elk van deze wordt beschouwd als een onvolledige eiwit. Je hoeft niet dezelfde soorten eiwitten te eten in dezelfde maaltijd. Als je een salade met zwarte bonen bij de lunch eet en een roerbak over bruine rijst voor het diner, krijgt je lichaam diezelfde eiwitten in dezelfde dag.

Wat het belangrijkste is, is dat ook een bron van eiwitten bij elke maaltijd aanwezig is, zoals kip, zalm, eieren, Griekse yoghurt of tofu.

Wat zijn volledige eiwitten?

Dierlijke eiwitten worden volledige eiwitten genoemd, omdat elke portie alle essentiële aminozuren bevat. Plantaardige eiwitten (met uitzondering van soja en quinoa, die zijn volledig plantaardige eiwitten) bevatten te weinig essentiële aminozuren. Hierdoor worden ze incomplete eiwitten genoemd. Verschillende types incomplete eiwitten vullen elkaars ontbrekende aminozuren aan. Zo kan het eten van verschillende granen, peulvruchten en groenten in de loop van de dag volledige eiwitten opbrengen.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in