Home Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven. Bij vrouwen treden ook onregelmatigheden in de menstruatie op.

Risicogroep

Het betreft veelal jonge mensen, in grote meerderheid meisjes (85-90%), kort voor of tijdens de puberteit. Een van de hypothesen over het ontstaan van de aandoening is dat er in die ontwikkelingsfase door de tegenstelling van een reeds gevormde lichamelijke volwassenheid en de nog geestelijke onvolwassenheid een innerlijk conflict kan ontstaan dat tot een ernstige identiteitscrisis kan leiden. Populair gezegd kan een jong mens dan eigenlijk gevoelsmatig zo slecht met zijn of haar lichamelijkheid omgaan dat hij of zij daar vanaf wil. Zoals de meeste hypothesen over de oorzaken van psychiatrische aandoeningen is ook deze omstreden. Hoe het ook zij, door het slechte eten kan het lichaam zo verwaarloosd worden dat er een levensbedreigende situatie ontstaat. Veelal ontgaat hen dit omdat zij in de obsessie van de lichamelijkheid gevangen zitten. Mede om die reden is de motivatie voor een behandeling dan ook vaak erg gering.

Hulp

Anorexia nervosa roept vaak heftige en tegenstrijdige gevoelens op bij familieleden, vrienden en hulpverleners. Van belang bij de behandeling van de patiënt is dat men zowel aandacht heeft voor de directe gevolgen van de uithongering op de psyche (depressie, slechte concentratie, neiging om kleine problemen als onoverkomelijk te ervaren) als voor de factoren die een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van de ziekte.

Het aandragen van oplossingen door de omgeving en later de hulpverlener leidt niet tot een wezenlijke verandering: van belang is dat de patiënte zélf gemotiveerd raakt. Pas als de patïënte ervaart dat haar eigen gedachten, gevoelens en ideeën waarde hebben en valide zijn, kan zij veranderingen tot stand brengen.

Vroeger werd vaak de schuld van de ziekte gelegd bij de opvoeding: dit staat een succesvolle behandeling eerder in de weg. Het betrekken van de ouders van (met name jonge) patiënten kan de genezing bespoedigen, mits zij niet als de “schuldigen” worden aangewezen. Het gaat er niet om er achter te komen wie wat fout heeft gedaan, maar welke ervaringen hebben bijgedragen aan het gevoel van de patiënte niet goed genoeg te zijn zoals zij is.

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor anorexia nervosa. In principe verdient een ambulante of deeltijdbehandeling de voorkeur, waarbij de patiënt(e) de mogelijkheid heeft om de ervaringen en inzichten uit de therapie uit te proberen in de eigen omgeving. Tenzij de lichamelijke en/of psychische toestand zo slecht is dat er een opname noodzakelijk is. Ook wanneer er onvoldoende steun en structuur in de thuissituatie is, kan een opname noodzakelijk zijn. Er zijn in Nederland diverse behandelcentra voor eetstoornissen.

In de laatste jaren is geopperd dat er een samenhang zou kunnen bestaan tussen anorexia nervosa en een tekort aan het sporenelement zink. In sommige onderzoeken lijkt toevoeging van wat extra zink aan het dieet de genezingskans te verhogen. Hard bewijs ontbreekt vooralsnog. Mogelijk speelt zink een rol bij de aanmaak van sommige eetlustregulerende hormonen.

Bestel de volgende boeken over anorexia en pro Ana bij bol.com

Mijn allerliefste vijand
Mijn allerliefste vijand
Horst, M. van der

Door de hel van anorexia
Door de hel van anorexia
Martine de Vries

Werkboek anorexia en boulimia nervosa
Werkboek anorexia en boulimia nervosa
C. Meerum Terwogt-Reijnders & L.E.M. Koster-Kaptein

Tinus tinus
Tinus tinus
Bas Steman

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

DSM-IV-criteria

Het DSM-IV geeft de volgende criteria voor anorexia nervosa:

1. Weigering om het lichaamsgewicht op een voor de leeftijd en lengte normaal niveau of daarboven te houden (bijvoorbeeld een gewicht van 85% van het normale niveau of het uitblijven van gewichtstoename waardoor het gewicht 85 % van het normale niveau is).

2. Intense angst voor gewichtstoename of dik worden, zelfs bij ondergewicht.

3. Een stoornis in de wijze waarop het lichaam of het gewicht wordt ervaren, overdreven waarde hechten aan het lichaamsgewicht of de lichaamsvorm bij het vormen van een zelfbeeld of ontkenning van de ernst van het te lage lichaamsgewicht.

4. Amenorroe bij vruchtbare vrouwen, in dit geval het uitblijven van minimaal drie opeenvolgende menstruele cycli. (De diagnose amenorroe kan worden gesteld als de ongesteldheid alleen optreedt na hormoonbehandeling.)

Mogelijke gevolgen van Anorexia nervosa

* Inkrimping van de hartspier
* Langzame en onregelmatige hartslag
* Hartfalen
* Amenorroe
* Niersteen
* Constipatie
* Vertraagde bloedsomloop; koude handen en voeten
* Vertraagde maagleging, irritatie van de darm
* Hormonale veranderingen, zoals menstruatiestoornissen
* Moeheid
* Osteoporose
* Dood

meer weten over Boulimia Nervosa?

externe links:
Stichting Anorexia Boulimia Nervosa
Vereniging Eetstoornis Net (VEN)
Vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa

bron: wikipedia.nl

6 REACTIES

 1. Ik heb een eetlijst gekregen en moet mij hier aan houden thuis.
  maar ik durf het niet ben zo bang er veel van aan te komen.

 2. Hallo allemaal,

  Ik zou graag jullie hulp willen. Een aantal jaar geleden ben ik mijn anorexia te boven gekomen, maar sinds een tijd ben ik weer terug gevallen. Een goeie vriendin van mij had direct door dat er wat mis was met mij en weet nu ook van mijn anorexia af.
  Ik maak me nu zorgen om haar. Hoe kan ik haar ondersteunen? Ik ben ook heel bang dat ze dankzij mij op gedachten word gebracht en er dan ook uiteindelijk aan begint. Ze zij dat ze dit niet zou doen, maar ja ik maak me wel heel erg zorgen.
  Heeft iemand ideeen hoe ik ervoor haar kan zijn? Ik red mij wel en kom mijn anorexia wel weer te boven, maar ik vind haar nu belangrijker.

 3. Zo vaak betrapt op weggegooide boterhammen..,waarna ik kwaad de trap op rende, om vervolgens huilend te fluisteren dat ze zich aanstelde..
  Zo vaak is er een opmerking gemaakt over mijn slechte eetgedrag..
  Zo vaak indirecte straffen, zoals negeren, en afstraffende blikken…
  Ik werd er zo moe van..ik wórd zo moe van mezelf..en van haar onbegrijpendheid..
  Ze snapte het echt niet, en ze had absoluut géén idee van wat er in me om ging..
  Een jaar geleden vertelde ze me dat ze zich af vroeg of ik misschien Anorexia ”heb gehad”..
  Waarom vroeg ze nou verdomme niet door.., want iets hield me tegen om haar zelf te vertellen over mijn angsten en over mijn ziekelijke gedachtes, het had het allemaal zo veel makkelijker gemaakt..
  Ik kreeg er een kik van als mensen me steeds dunner begonnen te vinden..
  Mmm..dun…
  Dat woord klonk in mijn oren als een aardbei,gedipt in een saus van warme chocolade..
  Dat, dat er daarna via dezelfde uitgang,én met dezelfde snelheid uit zou gaan deed er niet toe..
  Het niet eten is slechts het gezicht van wat ik voelde..; iets wat je kon zien…
  Maar in mijn hersenen waren er nog zoveel meer dingen die speelden..
  Het streven naar perfectionisme, honderd procent controle hebben over dat wat alleen jij kan besturen, zelfvertrouwen, aandacht, gevoeligheid..
  In mijn eerste fase werd ik steeds onzekerder als mensen ook maar iets over mijn uiterlijk zeiden dat betrekking had op mijn vetpercentage..
  ”Goh Sem, wat heb ik je lang niet meer gezien!, maar je ziet er goed uit hoor, een wat bollere toet, maar dat ziert je juist!”
  Een keiharde mokerslag in mijn gezicht..
  En meteen weer die gedachte in mijn hoofd: ”Zie je wel, je hebt een ontzettend dik gezicht.., lelijkerd! ”
  ”Het moet vreselijk voor andere mensen zijn om de hele tijd naar dat bewegende vet te moeten kijken als je lacht…dus lach maar niet.”
  En dan was daar nog mijn beste vriendin…
  In de eerste werd er al gegrapt door drie meisjes dat ik misschien anorexia had…
  Ze nam het voor me op, en door de jaren heen maakten we samen sarcastische grappen..
  ”Ja..je hebt inderdaad anorexia,vandaar dat je nu ook ijs eet”
  Met andere mensen at ik altijd mee..,en het ging ook echt niet altijd regelrecht de wc in..
  Maar de dagen die daar op volgden…., de duizeligheid, het vasten,die waren echt killing..
  S’ochtends maakte mijn moeders vriend mijn ontbijt, en zette mijn bordje op mijn bureau..
  Wanneer hij weg was legde ik het broodje in een la, en wanneer daar de gelegenheid voor was gooide ik het in de container..
  Zoals ik bovenaan al beschreef ben ik hier echt,ontzettend vaak mee betrapt..
  Op een dag zocht mijn moeder haar kabel.., en voor dat ik het wist trok ze een la open, en vond daar vier boterhammen….
  Leg dat maar eens uit..
  Ik zei thuis dat ik op mijn werk at, en op mijn werk had ik thuis al gegeten…
  Hoe ik het al die avonden, zes uur ontzettend zware dienbladen tillen, zonder één hap voedsel en slechts één glas water heb vol gehouden, kan ik nog steeds niet vertellen..
  Ik denk dan ook dat dit voor een groot deel gewoon was omdat ik psygisch zo ziek was..,maar juist dit maakte me ook weer heel sterk..
  De honger was zo verslavend, dat ik er alles voor deed..
  Want honger stond voor dun zijn.. en dun zijn stond voor perfect zijn…
  Perfect zijn stond voor mij.

 4. Hallo,
  Ik vindt mezelf te dik.
  En ik wil heel graag afvallen.
  Kijk het is niet zo dat ik echt kilo’s kwijt moet, maar ik wil mijn oude gewicht weer heel graag terug.
  Ik probeer zoveel mogelijk heden, maar het lukt me gewoon niet.
  Misschien kun jij mij helpen, ik hoop het.

  Groetjes Jessie

 5. Goedenavond,

  Zelf heb ik vreselijk te kampen met Anorexia en ook al een geruime tijd.

  Graag zou ik hierover contact willen met andere mensen. Voor mij is het in dit stadium niet belangrijk of dit iemand is die ervaring heeft met Anorexia of niet.

  Als iemand met mij over dit onderwerp zou willen e-mailen of chatten ben ik te bereiken op het e-mail/msn adres: [email protected]

  Hopende van iemand te horen.

  Miss.J.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987