10 Ultieme Anti Kater Tips

De kater de baas tijdens de carnaval dankzij deze tips!

De carnavalstijd komt eraan en daar verheugen enorm veel mensen zich op. Gezelligheid, feesten en even de dagelijkse sleur en zorgen vergeten. Vaak gaat dat gepaard met slechte maaltijden en veel alcohol, wat voor het lichaam wel even slikken is. Een kater kan de pret dan erg bederven.

Ik heb wat tips voor je opgeschreven, om de kater zoveel mogelijk te voorkomen en om na de carnaval eens goed te ontgiften.

Inhoud van dit artikel

Wat betekent carnaval eigenlijk?

Vroeger was carnaval, ook wel Vastenavond genoemd, de vooravond van de vastenperiode. Even mocht er heel veel gegeten en gedronken worden want daarna ging je vasten tot eerste Paasdag. Daarom valt carnaval altijd 7 weken voor Pasen. In die 7 weken dat mensen vastten, ontstond er als het ware een detox en kon het lichaam weer herstellen van de zware dagen rond carnaval.

Helaas vasten we niet meer en is het voor het lichaam zwaar om te herstellen. Als klap op de vuurpijl zijn er tegenwoordig ook nog de “oktoberfeesten”, overgewaaid uit Duitsland, waardoor het lichaam nu 2 x per jaar een flinke klap krijgt.

Wat is een kater?

De kater is eigenlijk de grootste spelbreker bij het festijn want je kunt je de dag na het feest er echt goed ziek en ellendig door voelen waardoor je alleen met veel pijnstillers het feestgedruis weer in kunt of redelijk normaal kunt functioneren.

Alcohol heeft een negatief effect op verschillende systemen in het lichaam en wanneer je veel drinkt, zullen deze systemen uit balans raken.

1) De nieren scheiden meer vocht uit bij alcoholgebruik, waardoor je vaak moet plassen. Als gevolg van het vochtverlies ben je de dag erna slap, moe en heb je een droge mond en enorme hoofdpijn.

Er is een simpele oplossing: drink tussendoor veel water  en las drinkpauzes in. Het is verstandig niet meer dan 1 glas alcohol per uur te drinken. (Uiteraard is niet drinken het beste.)

2) De lever breekt de alcohol af. Dit is een zwaar proces voor de lever en dit draagt bij aan een enorme kater. Vooral misselijkheid en braken ontstaan bij de lever. Uiteindelijk kan vaak en veel alcohol gebruiken leiden tot leververvetting (evenals teveel suikerinname en veelvuldig gebruik van frisdranken.)

Verlaging bloedsuikerspiegel: door het proces in de lever zal de suikerstofwisseling veranderen en ontstaat er hypoglycemie. Hierdoor kun je bijvoorbeeld trillerig worden, honger krijgen, chagrijnig worden, vermoeid zijn en last hebben van een verminderde concentratie.

Je zenuwstelsel wordt beïnvloed

Je krijgt hoofdpijn door de schadelijke stoffen die vrijkomen bij de omzetting van alcohol.

Je slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken, vooral die van de maag en slokdarm. Hierdoor kun je ook maagpijn krijgen  en misselijk worden.

Er ontstaan flinke vitaminetekorten (neem een multi-vitamine: wel een goede, natuurlijke, uit de reformwinkel)

Anti Kater Tips

1) Neem dagelijks de volgende supplementen:

Gebruik mijn kortingscode voor 15% kortingcode: IRENE15%

2) Ontbijt goed, liefst geen zoetige dingen maar eerder iets hartigs.    Bijvoorbeeld yoghurt met noten, eiwitshake, volkorenbrood met pindakaas, notenpasta of groentespread. ‘s Middags een goede groentesoep met vlees erin.

3) Eet tussendoor geen zoetige dingen, maar liever noten, een eitje, een stukje kaas en heel veel groenten.  (hartige dingen omdat zout vocht vasthoudt en dit het vochtverlies wat beperkt)

4) Drink veel water tussendoor want water is enorm belangrijk wanneer je veel vocht verliest door alcohol

5) Drink detoxthee van mariadistel (leverontgiftend), brandnetel (bloed- ontgiftend) en guldenroede (nierontgiftend). Dagelijks  een halve liter die je 10 minuten laat trekken (te koop bij reformwinkel Smulders in Sittard)

6) Probeer de dag erna een flinke wandeling te maken of, als het lukt, te sporten.

7) De lever heeft 1,5 uur nodig om 1 glas alcohol af te breken. Probeer daar rekening mee te houden. Drink niet meer dan 1 glas alcohol per uur dan verklein je de kans op een kater aanzienlijk.

8) Gemberthee werkt goed tegen misselijkheid

9) Drink tussendoor  groentesappen zoals tomatensap om verzuring tegen te gaan

10) Drink geen zwarte thee, groene thee of koffie en eet geen chocolade tijdens de carnaval want dit zijn alle vochtafdrijvers. De kater ontstaat vooral doordat alcohol enorm veel vocht afvoert.   Extra vochtverlies moet dan vermeden worden.

Detoxkuur na Carnaval

Wil je na de carnaval een goede start maken? Bestel dan mijn boek ‘De Natuurlijke Detox‘ waarin een zeer effectieve detox is opgenomen.

  1. ga aan de detox. Raak geen alcohol, zwarte thee, groene thee, koffie en chocolade aan. Dit zijn alle vochtafdrijvende producten en dat moet juist nu niet

2. drink 2 liter water en een halve liter detoxthee

3. ga even goed sporten, doe aan fitness of maak flinke wandelingen. Zweten is erg belangrijk

4. ga naar de sauna

5. ontgift de lever

6. gebruik multi-vitamines

 

Geniet van carnaval, en let goed op je lichaam.

 

Gezonde Groeten,

irene

Persoonlijke voedingspraktijk
(auto) kinesiologische voedingstherapeut

www.persoonlijke-voeding.nl
facebook.com/EenGezondeEter

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in