Anti Stress Dieet

Wat is stress, en bestaat er een dieet tegen stress?

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: Stress! Maar wat is stress nou eigenlijk? En wat heeft stress voor een gevolgen voor je lichaam? Kun je stress bijvoorbeeld voorkomen of verminderen door het volgen van een dieet? Stress is een reactie van je lichaam op een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld als je in een moeilijke situatie komt waar lichaam alert voor moet zijn. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot het ontwikkelen van “stressoren”.

Actie – Reactie

Het antwoord van ons lichaam op deze “stressoren” is het vrijgeven van bepaalde hormonen die op hun beurt het zenuwstelsel waarschuwen. De hypothalamus (gelegen in de hersenen) leidt vervolgens naar de bijnieren om de hormonen adrenaline en cortisol vrij te maken. Deze hormonen worden toegediend in de bloedstroom waardoor onze hartslag en ademhaling versneld,  tevens verhoogt onze bloeddruk. In onze lever wordt glucose vrijgegeven die onze bloedsuikerspiegel verhoogt. Al deze activiteiten binnen het lichaam zijn zorgen ervoor dat we beter voorbereid zijn op een stress situatie.

Stress is niet altijd slecht

Stress kan ook goed zijn. Bijvoorbeeld als spontane reactie van het lichaam op een bepaalde situatie waar je automatisch besluit om je ogen te sluiten of weg te lopen als je geconfronteerd wordt met een onaangename situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeval. Ook in een mildere vorm kan stress juist heel positief zijn, denk eens aan een kind die vlinders in zijn buik krijgt voor een toneelstukje op de basisschool. Stress kan dus ook goed zijn en je alert laten reageren in bepaalde voor jou belangrijke situaties.

Bestaat er een dieet tegen stress?

Er zijn verschillende boeken geschreven over de invloed van voeding op stress. We hebben een aantal van deze boeken voor je op een rijtje gezet:

Bestel deze Anti Stress Boeken bij bol.com

Stress voor dummies
Stress voor dummies
Allen Elkin

Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid
Eerste Hulp bij Stress en Vermoeidheid
Frank Schaper

Hoe overleef ik stress
Hoe overleef ik stress
Francine Oomen

Mij krijgen ze niet gek over stress
Mij krijgen ze niet gek over stress
Jan Schouten

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Mocht je dagelijks stress ondervinden door bijvoorbeeld je werk dan adviseren we je een anti-stress dieet. Hierbij kun je de volgende voedings-richtlijnen aanhouden om stress te verminderen of voorkomen:

Voedingstips om stress te verminderen of voorkomen

  • Probeer om regelmatig te eten (3x per dag)
  • Eet veel eiwitrijke (proteine) producten.
  • Drink niet te veel alcohol.
  • Let op met tussendoortjes, snack verantwoord (rijst-wafels, wortelen)
  • Drink niet meer dan 3 koppen koffie per dag.
  • Let op met vet!
  • Hou je bloedsuikerspiegel in de gaten, je lichaam heeft ook suiker nodig!
  • Kruidenthee zoals bijvoorbeeld kamille-thee helpt je tegen stress.
  • Let op met snacken. Denk eens aan wortelen of rijstwafels

Tot slot is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Bijvoorbeeld met een dagje sauna of een massage. Mediteren of Yoga is ook een goede manier om je stress onder controle te houden!

Heb je ervaring met het Anti Stress Dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in