Antibiotica in voeding

Het komt steeds vaker voor dat er antibiotica in onze voeding blijken te zitten. Vooral in vlees- en melkproducten wordt er steeds meer antibiotica gevonden omdat de dieren in de vee-industrie het toegediend krijgen. Als consument krijg jij dat ook naar binnen, maar de vraag is hoe gezond antibiotica is en wat het met ons doet. In dit artikel laten we zien of antibiotica een probleem vormen in onze voeding en wat de gevolgen daarvan zijn.

Antibiotica in het nieuws

Je leest en hoort elke keer weer over het feit dat er antibioticum zit in melk en vlees. Dieren in de melk- en vleesindustrie en met name kippen krijgen antibiotica om preventief te voorkomen dat ze ziek worden door infecties die ze oplopen. De kans dat ze ziek worden is anders namelijk flink groot. Ze leven vaak met veel dieren op een kleine oppervlakte en in een vervuilde omgeving.

Een goede broedplek voor allerlei ziektes en om dat te voorkomen krijgen ze al vroeg antibiotica toegediend. Op het moment dat jij melk of vlees eet, heb je dus de kans dat je ook antibiotica binnenkrijgt

ESBL-bacterie

Het grootste probleem met deze synthetische antibiotica in voeding is dat zich bij de dieren de ESBL-bacterie ontwikkelt. Deze bacterie maakt enzymen aan die antibiotica afbreken. En dat is iets wat jij absoluut niet wilt hebben in je lichaam. Het maakt de kans dat jij een infectie krijgt een stuk groter en daar zit je natuurlijk echt niet op te wachten. Op de lange termijn kan het zelfs gebeuren dat je resistent wordt voor antibiotica en de enige oplossing die er dan is, is een zwaardere dosis antibiotica te nemen. Maar ook daar kun je weer resistent voor worden.

Wil jij gezonder leven en fitter worden, maar heb je geen inspiratie in de keuken?

Dan is dit receptenboek zeker wat voor jou!
In dit receptenboek staan 100 gezonde en praktische eiwitrijke recepten.

Is synthetische antibiotica gevaarlijk?

Echt fijn klinkt het niet om antibiotica in je voeding te hebben en je kunt wel stellen dat antibiotica niet gezond voor je is. Toch moet er wel een opmerking bij worden geplaatst. Zodra jij je vleesproducten goed verhit en zorgt dat het goed gaar is, worden alle bacteriën gedood en wordt de kans zeer klein dat jij iets vervelends oploopt. Zo bezien zijn deze synthetische antibiotica niet zo gevaarlijk voor je. Toch geven onderzoeken hierin ook nog steeds geen duidelijk antwoord en zouden er bij sommige mensen desondanks antibioticaresistente bacteriën zijn gevonden die identiek waren aan de bacteriën bij de dieren. Maak je dus niet te druk, maar ga wel hygiënisch met voedsel om.

Natuurlijke antibiotica in voeding

Naast de synthetische variant zijn er ook natuurlijke antibiotica, en dat werkt heel anders dan de kunstmatige versie. Natuurlijke antibiotica zorgen er namelijk helemaal niet voor dat je resistent wordt voor antibiotica en hebben een prima antibacteriële werking tegen allerlei infecties. Toch moet je ook met de natuurlijke variant wel uitkijken. Het doodt namelijk zowel slechte als goede bacteriën, vooral in je darmflora. Een teveel aan natuurlijke antibiotica is dus ook niet gezond. In een uitzonderlijk geval kun je het evenwicht herstellen door gebruik te maken van probiotica, waardoor je darmen weer meer goede bacteriën krijgen.

Natuurlijke antibiotica gebruiken

Wil je weten waar je natuurlijke antibiotica voor kunt gebruiken? Je hebt vast een paar producten met natuurlijke antibiotica in je kast liggen. Je kunt natuurlijke antibiotica in veel kruiden vinden en in knoflook, ui en honing. De werking van ui en knoflook is vrijwel hetzelfde. Het zijn prima natuurlijke geneesmiddelen tegen een opkomende verkoudheid. Leg een halve ui bij je bed of wat teentjes knoflook. Alleen de lucht al die ervan afkomt zorgt voor een desinfecterende werking. Met een beetje geluk wordt je ’s ochtends wakker en is je verkoudheid voor een deel of helemaal verdwenen. Ook honing is een product dat je heel goed tegen infecties kunt gebruiken. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als antibacterieel middel op open wonden. Het kan uitslag, brandwonden en andere huidproblemen oplossen en helpt ook tegen blaren en maagzweren.

Zijn antibiotica gezond?

Ook al heeft natuurlijke antibiotica wat genezende eigenschappen, je doet er toch goed aan om niet te veel antibiotica naar binnen te krijgen. In sommige gevallen kunnen antibiotica gezond zijn, als je het maar met mate gebruikt. Maar natuurlijk kun je gerust ui en knoflook aan je gerechten toevoegen. Ook hoef je nu niet direct te stoppen met vlees eten, maar zorg er wel voor dat het altijd goed bereid is.

Gezonde Groeten,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

2 Reacties

 1. Beste Leonie,

  Ik vind de inhoud van je reacties erg grof en onplezierig. Je arrogante maar vooral kortzichtige (artsen)houding raakte mij en daarom heb ik even -eenmalig- wat van mijn tijd vrijgemaakt om je van repliek te dienen.

  Werken bij de Universiteit van Utrecht Diergeneeskunde maak je niet bijzonder, het is maar een gewone reguliere baan net als alle andere banen. Door jou reactie en je toonzetting toon je de lezer helaas aan dat sommige mensen met reguliere kennis beperkt zijn in hun denken en niet openstaan voor andere informatie.

  Sanne en Mark staan open voor de wereld, zijn pioniers en dat is geweldig. De lezer leest de informatie en bepaalt zelf wat hij/zij ermee doet. Wij zijn allemaal volwassen en kunnen voor onzelf toetsen of we de kennis die we binnenkrijgen willen integreren in onze hersenen (of niet). Helaas voor jou Leonie spreken Sanne en Mark de waarheid, wordt wakker lieve meid.

  Zij, laten zich gelukkig niet- zoals jij- door de farmceutische industrie beperkte reguliere kennis aanleren en hun eindafstudeeropdracht financieren (lees helaas chanteren/omkopen omdat je anders je papiertje niet krijgt!). Eigenlijk weet ik zeker dat toen jij begon als jonge studente, jij een ideaal had om de dieren ECHT te helpen, maar viel dat even tegen in de loop der tijd van je studie. Wat een desillussie, hoe zal jij je nu diep van binnen voelen. Triest? Boos? ik voel oprecht compassie voor je.

  Het zou een uitdaging voor je moeten zijn om je verder te verdiepen in wat mogelijk is naast chemische middelen, dan help je de dieren en hun baasjes echt! Volg een opleiding over supplementen of acupunctuur zo, doe is iets raars en voel dat je echt wat gaat doen voor de wereld en weer gaat leven in plaats van ” Bitchy” te reageren op het goed werk van anderen uit angst om zelf niet serieus genomen te worden en wel even te laten zien dat jij het zogenaamd als arts of misschien werk je wel op de receptie (lees dus gewoon ” een baantje” ) wel even weet, niet dus!!

  Wat is ” wetenschappelijk bewezen” , wat houdt dat nu werkelijk in. O ja, het is gefinancierd door de farmaceutische industrie, die dan hier weer voordeel uit haalt (lees flink veel geld aan verdient). Als iets ECHT WERKT en ze verdienen er niets aan, dan komt het niet over de eindstreep en krijgt dan de stempel wetenschappelijk NIET bewezen of nog een mogelijkheid ze mogen er geen patent leggen daar het gaat om een natuurlijk ingredient (NIET bewezen nl. geen verdiensten). Echter werkt het ECHT.

  De al reeds wakkere en wakker wordende mensen in deze wereld weten dat jou reguliere -helaas zoals je nu hebt laten blijken- beperkte visie en de reguliere geneeskunde passe is. Het zijn de helaas de nog niet goed geinformeerde mensen, die de reguliere zorg nog blindelings geloven en vertrouwen, maar dit zal een kwestie van tijd zijn omdat ook zij zullen zien dat dit niet helpt. Wij zijn allemaal resistent geworden voor antibiotica (ps: dat is wetenschappelijk bewezen:)). De enige Echte genezingen komen vanuit de natuur en gelukkig gaan we daarnaar terug. Doe er je voordeel met het feit dat ik de moeite heb willen nemen om op jou reacties eenmalig een reactie te schrijven om je a) wakker te schudden en b) de lezer niet af te laten schrikken van dit artikel door de arrogante manier waarop jij hebt gereageerd vandaag.

  Uiteraard heb ik respect voor alle mensen die vrije keuzes willen maken voor het reguliere of het alternatieve. Daarvoor zijn we op deze wereld, het maken van onze eigen vrije keuzes. Leonie, laat vanaf nu in godsnaam iedereen zelf hun keuzes bepalen in wat zij wel of niet willen doen en lezen zonder agressie van buitenaf zoals jij dit vandaag hebt gedaan.

  Nogmaals Sanne en Mark, goed werk!!! Blijf vooral doorgaan:) en maak aan alle kortzichtigheid in de wereld een helder einde!!!

  Warme groeten,

  Paula

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in