Aspartaam extra gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Aspartaam is en blijft een veelbesproken onderwerp. Via ‘Het uur van de waarheid’ ontvingen we het onderstaande artikel van Ellen waaruit blijkt dat zwangere vrouwen in het bijzonder moeten oppassen met de consumptie van de zoetstof aspartaam.

Volgens een recente Deense studie (gesponsord door de Europese Unie) onder bijna 60.000 zwangere vrouwen, blijkt dat het regelmatig gebruik van kunstmatige zoetstoffen (Nutrasweet, Candarel…) tijdens de zwangerschap kan leiden tot premature geboortes. Dit onthullende rapport verscheen eind 2010 in het American Journal of Clinical Nutrition, onder de titel : Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59,334 Danish pregnant women1,2,3

Kunstmatige zoetstoffen (aspartaam) blijken in meer dan 6.000 producten (o.a. kauwgum, lightdranken) en in zo’n 500 farmaceutische middelen voor te komen. 200 miljoen mensen wereldwijd consumeren regelmatig aspartaam. Een onthutsende conclusie van deze studie wijst erop dat nà het drinken van slechts één glas koolzuurhoudende lightdrank (dus met aspartaam) per dag, het risico op een vroeggeboorte verhoogd wordt met gemiddeld 27%, bij 2 of 3 glazen per dag met 35% en maar liefst met 78% bij het nuttigen van meer dan 4 glazen per dag. Dit risico zou minder zijn in geval van niet-koolzuurhoudende dranken (2-3x minder zoetstoffen, zoals aspartaam en soms gecombineerd met acesulfaam-K), maar nog altijd zo’n 11-29% risico op een vroeggeboorte.

Dr. Laurent Chevallier, voedseldeskundige van het Universitair Ziekenhuis in Montpellier (F) en adviseur van het RES (“Reseau Environmental Santé” = Frans Gezondheidsnetwerk), vraagt zich af of het niet hoog tijd wordt een waarschuwing te doen uitgaan naar zwangere vrouwen met betrekking tot deze verontrustende studieresultaten. Op 21 januari 2011 zal deze organisatie een advies uitbrengen.

Het “ANSES” (Agence Française de Sécurité Alimentation / Environnement = Frans agentschap voor voedselveiligheid en milieu) heeft half januari 2011 toegezegd deze resultaten zo snel mogelijk te evalueren, eventueel een dringende aanbeveling te zullen opstellen en dit vervolgens ter beoordeling aan de EFSA (European Food Safety Authority) voor te leggen.
Bron : http://actu.orange.fr

In afwachting van een officieel Europees standpunt (en zoals bekend zullen we hier nog wel “even” op kunnen wachten), vragen wij iedereen deze waarschuwing zoveel mogelijk te verspreiden en vooral ook zwangere vrouwen in eigen omgeving met klem op het hart te drukken light dranken en kunstmatig met aspartaam gezoet voedsel voor 100% te vermijden !

Extra informatie : wees vooral alert op volgende benamingen en toevoegingen :

NutraSweet (E951) – Candarel (E951) – Equal (E951) – Neotame (E961) – AminoSweet (E951) – Acesulfaam-K (E950) – Sucralose(E955)
Lijst producten verkrijgbaar in Nederland/België, die aspartaam-acesulfaam K-aminosweet-sucralose bevatten

Ook volgende artikelen over aspartaam zijn de moeite van het lezen waard :

Hoe Aspartaam wettelijk legaal werd
Dr. Mercola over de schadelijkheid van kunstmatige zoetstoffen als Aspartaam

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in