Auto volgt Shangri-la-dieet

Supermarkten hebben de verkoop van flessen sla- en zonnebloemolie zien stijgen dankzij Nederlanders die deze producten in de tank van hun dieselauto gooien.  Het lijkt erop dat ook de Nederlandse auto het populaire shangri-la dieet volgt.

Maar nu de supers de oliën fors in prijs hebben verhoogd is het financiële voordeel, ook bij de hoge dieselprijs, beperkt.

Super de Boer noteerde ‘in de afgelopen maanden’ zelfs een stijging in de verkoop van ’50 tot 100 procent’. ,,Mensen gebruiken de olie als alternatief voor diesel. Maar er zijn ook mensen die olie hebben ingeslagen omdat de prijs omhoog ging,” legt woordvoerster Carien de Bas uit.

Ook Albert Heijn verkocht meer slaolie, ‘vooral in de grensstreken’, vertelt een woordvoerster. “In Nederland is het bijmengen van slaolie niet toegestaan. In België wel.” Rijden op slaolie en zonnebloemolie is hier verboden omdat je over brandstof accijns hoort te betalen. Deskundigen wijzen erop dat het lang niet onschadelijk is voor de motor.

Roel van den Beuken van Plus Supermarkten denkt dat deze zaken 20 à 25 procent meer olie verkopen. ,,Als iemand in één keer vijftien flessen meeneemt, raakt het schap sneller leeg.” Bij de Hoogvliet op het Neptunusplein in Amersfoort is sinds enkele maanden nauwelijks nog slaolie te krijgen. “Als we weer olie krijgen van onze leveranciers, kan het schap in enkele uren weer helemaal leeg zijn,” aldus filiaalmanager Marco Scheurwater. Een van zijn klanten, Eliza Groeneveld (63), ergert zich groen en geel. ,,Steeds als ik kom is het schap leeg.”

Albert Heijn grijpt in als een klant er met de hele voorraad vandoor gaat. In het belang van de klanten die de olie in de keuken gebruiken.

Nu de sla- en zonnebloemolie flink duurder zijn geworden, vlakt de verkoopgroei wat af. De slaolie kost nu circa 1,30 euro per liter.

bon: AD

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in