De avocado is inmiddels helemaal ingeburgerd als superfood en dat is best begrijpelijk. Het is een veelzijdige vrucht vol goede vetten en eigenschappen. Wat veel mensen nog niet kennen is avocado olie. Ik had het tot voor kort ook nog nooit gebruikt, maar toen ik het tegenkwam was m’n interesse meteen gewekt.

Avocado’s bevatten tot 25% aan olie. Voor de olie worden de vruchten eerst in stukken gesneden. Daarna worden deze gedroogd en geperst.
De olie is rijk aan vitamine A, D en E en carotenoïden. De verhouding van de vetzuren zijn als volgt: 70% enkelvoudig onverzadigd, 10% meervoudig onverzadigd, en 20% verzadigde vetzuren. Bovendien bevat avocado olie zowel omega 3 als omega 6 vetzuren en net als olijfolie ook omega 9 vetzuren.

Avocado olie heeft een hoog rookpunt of verbrandingspunt (250-270), dat betekent dat je er op hoge temperaturen mee kunt bakken, zonder dat de vetzuren aangetast worden

Je kunt zelfs (eenmalig) frituren met deze gezonde olie. De olie is heerlijk over salades en is een gezond alternatief voor olijfolie. Behalve over salades kun je het ook gebruiken als verzorgingsproduct. De veelzijdigheid van de olie maakt het daarom erg interessant om in huis te hebben.

Waarom is avocado olie o.a. zo goed voor je huid?

⦁ Het hydrateert de huid.
⦁ Het verzacht en verzorgt de huid.
⦁ Het voedt de huid.
⦁ Het regenereert de huid.
⦁ Het wordt goed door de huid opgenomen.
⦁ Zeer goed bij droge, schilferige en/of beschadigde huid, psoriasis en eczeem.
⦁ Het is ook geschikt voor de rijpere huid.
⦁ Geschikt voor de behandeling van onderhuids bindweefsel (vanwege de sterke dieptewerking).
⦁ Het beschermend de huid tegen wind en zonnestralen (het bevat een lichte zonnefactor).
⦁ Het herstelt de huid bij zonnebrand.
⦁ Het herstelt de huid bij littekenweefsel.
⦁ Het kan helpen om het verschijnen van rimpels en huidveroudering te doen vertragen.

Avocado-olie is een niet drogende olie, maar wordt toch snel in de huid opgenomen. De olie is ook zeer geschikt voor je haar en beschermt het tegen wind en zonnestralen. Het maakt je haar zacht en voorkomt pluizen.
De olie is nogal dik en daarom kun je hem ook mengen met lichtere oliën als bijvoorbeeld abrikozenpitolie of een andere natuurlijke olie die je lekker vindt.

Net als kokosolie is deze avocado olie ook multi inzetbaar. Je kunt het o.a nog meer gebruiken als:

⦁ Make-up remover
⦁ Haarmasker, je hebt er maar een klein beetje van nodig en hoeft het alleen maar goed uit te spoelen.
⦁ Als scrubcreme, in combinatie met wat suiker
⦁ Bescherming tegen uitdroging of jeuk van de hoofdhuid

Waar moet je op letten bij het kopen van avocado olie?

⦁ Zorg ervoor dat het in een glazen fles zit. Plastic flessen kunnen gifstoffen doorlaten die uiteindelijk weer in je huid terecht zullen komen.
⦁ Zorg ervoor dat er alleen pure en natuurlijke ingrediënten in het flesje zitten. Pure avocado olie is niet goedkoop en de kans is groot dat de olie is aangelegd met goedkopere soorten olie.
⦁ Zorg ervoor dat de olie koudgeperst is.
⦁ Zorg ervoor dat de olie biologisch is, zodat je geen gifstoffen in je huid en/of eten krijgt.
⦁ Zorg ervoor dat het in donker glas zit, deze is minder gevoelig voor zonlicht en daardoor blijven de eigenschappen beter bewaart.

Voor wie is avocado olie niet geschikt?

Avocado-olie is niet geschikt voor mensen met een avocado allergie. Een avocado allergie gaat ook weleens samen met een allergie voor kaneel, laurier, kastanje en latex.

Ik ben erg blij dat ik deze olie ontdekt heb en ik wissel hem af met olijfolie voor over m’n salade. De olie smaakt een beetje nootachtig en is weer eens iets anders dan (het ook lekkere) olijfolie.

Ik heb een erg droge huid en vind de olie daarom erg fijn als lichaamsolie. De olie is lekker dik en trekt goed en snel in. Persoonlijk vind ik deze olie beter voor m’n droge huid dan kokosolie, wat ik hiervoor altijd gebruikte.
Het is ook fijn dat je de olie gewoon bij de (meeste) biologische winkels kunt kopen. Een flesje olie van 250 ml heb je al vanaf E 8,-. Ik vind dat best wel prijzig en zie het daarom ook echt als een cadeautje aan mezelf.

Wil jij jezelf of iemand anders ook een keer verwennen? Probeer dan deze lekkere, gezonde en veelzijdige olie!

 

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in