De avocado is een boomvrucht die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Avocado’s worden ook wel eens aardpeer, boterpeer of krokodillenpeer genoemd. Ze groeien aan de avocadoboom en blijven daar lang onrijp. De avocado is een van de gezondste fruitsoorten. Dit komt omdat avocado’s behalve vitaminen, mineralen en vezels ook veel goede vetten en eiwitten bevatten. Deze combinatie maakt dat je bloedsuikerspiegel niet enorm gaat stijgen bij het eten daarvan. Bij ander en meer suikerrijk fruit kan dit wel het geval zijn. Toch wordt deze vrucht bij veel mensen erg gevreesd. Dit komt omdat avocado’s naast veel vet ook nog eens veel calorieën bevatten.

Paleo Way of Life

Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik voordat ik volgens het Paleo Dieet begon te eten nog nooit een avocado had gegeten: ik liep er met een grote boog omheen. Een avocado bevat per 100 gram zo’n 190 calorieën. Inmiddels weet ik dat het tellen van calorieën niet zoveel zin heeft. In mijn column: “Wat is een gezond eetpatroon” heb ik al eerder uitgelegd dat je lichaam niet elke calorie ziet als hetzelfde.

Avocado’s bevatten net als olijfolie enkelvoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ze verminderen namelijk het LDL-cholesterol gehalte aan de ene kant en aan de andere kant wordt dankzij de avocado het ‘goede’ cholesterolgehalte, HDL-cholesterol, verhoogd. Je lichaam heeft bovendien goede vetten nodig om alle goede stoffen op te kunnen nemen. In plaats van dat je dik wordt van avocado’s, doe je je lichaam er juist een groot plezier mee.

Gezonde Eigenschappen van Avocado

Behalve goede vetten bevat een avocado o.a. de volgende gezonde eigenschappen:

  • Avocado’s bevatten veel vezels, zo’n 10 gram per vrucht. Ze zijn daarom erg goed voor gezonde darmen.
  • Avocado’s zijn een belangrijke bron van de stof luteïne (een carotenoïde die als een antioxidant werkt), deze beschermt je tegen oogziekte.
  • Avocado bevatten veel foliumzuur; een halve avocado geeft al bijna een kwart van de aanbevolen dagelijkse inname foliumzuur. Goed voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn.
  • Avocado’s bieden alle essentiële aminozuren die noodzakelijk zijn voor het lichaam om een compleet eiwit te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk geabsorbeerd omdat een avocado vezels bevat. Dus voor de mensen die geen vlees eten is dit een goede eiwitbron.
  • Avocado’s bevatten veel vitamine E en omega 9, deze combinatie zorgt voor een mooiere, soepele en gehydrateerde huid.
  • Avocado’s bevatten veel kalium. Dit kan je bloeddruk verlagen. Kalium is de tegenhanger van natrium. Natrium heeft de eigenschap de bloeddruk te verhogen. Door meer kalium te eten, herstel je de balans en blijft hoge bloeddruk op afstand.
  • Avocado’s houden hart en bloedvaten gezond, dit komt door de aanwezigheid van kalium, onverzadigde vetzuren en vitamine E.
  • Avocado’s remmen ontstekingen omdat er stoffen inzitten die de aanmaak van glutathion bevordert. De stof glutathion remt ontstekingen en voorkomt opeenstapeling van gifstoffen. Mensen met ontstekingen door reuma blijken erg lage waarden van glutathion in hun lichaam te hebben.
  • Avocado’s worden onrijp geplukt en rijpen pas na het plukken. Er zijn verschillende soorten avocado’s. In Nederland kom je er 3 tegen. De Hass avocado, deze heeft een bobbelig en ribbelig oppervlak met geel vruchtvlees en de groene avocado, deze heeft een overwegend gladde groene schil en heeft geelgroen vruchtvlees.

De Hass Avocado

De Hass verandert van kleur; als hij bijna zwart is, is hij rijp om te eten. De groene blijft groen. De Hass avocado’s zijn vetter en romiger van smaak dan de groene. Ze zijn meestal ook duurder dan de groene, maar dat weerhoudt mij er niet van om Hass avocado’s te kopen. Ik vind deze echt veel lekkerder. Daarnaast zijn er ook nog hele grote Surinaamse avocado’s. Deze zijn alleen bij sommige toko’s te koop. Ze zijn net als de Hass avocado’s romig en vet van smaak.

Hoe zie je of de avocado rijp is? Je kunt de rijpheid van de avocado controleren door het vruchtvlees bij de steel lichtjes in te drukken. Als het zacht is en meegeeft, dan is de avocado rijp. Om de meeste voedingsstoffen uit avocado’s binnen te krijgen is het verstandig om overrijpe en beschadigde exemplaren te vermijden. Op de markt worden vaak van die overrijpe exemplaren aangeboden tegen een hele lage prijs, deze kun je dus beter laten liggen. Het beste is om ze onrijp te kopen en thuis te laten rijpen.

Wanneer kan ik Avocado’s kopen?

In welke periode kun je avocado’s kopen? Het is jammer dat we veel van onze goede vetten niet dichtbij huis kunnen halen. Avocado’s, olijfolie, kokosolie, rode palmolie het komt allemaal van ver. Avocado’s zijn het hele jaar door te krijgen. Van mei tot december worden ze geïmporteerd uit Afrika en Zuid-Amerika en van september tot mei komen ze uit Israël.

Hoe bewaar je avocado’s? Je kunt avocado’s het beste op een koele plaats (12-15 graden) buiten de koelkast bewaren. De koelkast zorgt ervoor dat de narijping wordt verstoord. Afhankelijk van de rijpheid kun je ze ongeveer 1 tot 6 dagen goed houden. Als je de rijpheid wilt versnellen, dan kun je ze het beste samen met een appel, peer of banaan in een zak stoppen. Deze vruchten geven Etheengas af, wat het rijpingsproces versnelt.

Avocado’s openmaken

Hoe kun je een avocado het beste openmaken? Wanneer je een avocado wilt eten kun je hem het beste in de lengte doormidden snijden en dan de pit eruit halen, deze is niet eetbaar. Met een mes of lepel schraap je het vlees eruit. De meeste voedingswaarden zitten direct onder de schil. De schil is niet eetbaar. Als je ze eenmaal open hebt gemaakt, dan kunnen ze snel bruin worden, dit kun je tegengaan door ze met wat citroensap te besprenkelen.

Waarbij kun je avocado’s eten? Je kunt veel kanten op met avocado’s. De meeste mensen kennen wel de guacamole, een avocado gerecht uit midden-Amerika, maar er zijn veel meer lekkere hapjes mee te maken, zowel zoet als hartig. Pudding, smoothies en zelfs ijs en crackers. Je kunt avocado’s beter niet verwarmen, dan worden ze bitter en verdwijnen de goede vetzuren en dat zou toch zonde zijn, want daar eet je ze juist voor.

Behalve voor inwendig gebruik, wordt avocado ook vaak toegevoegd aan cosmetische producten, b.v. gezichtcrème. De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado zijn gunstig voor verbetering van de droge huid. Ze herstellen en zorgen voor het behoud van een goede vochtbalans in je huid zodat deze er zacht en gezond uitziet. De gezonde omega 9 vetzuren kunnen irritaties en roodheid verminderen en helpen bij het herstel van beschadigde huidcellen. Avocado’s worden ook vaak gebruikt om er gezichtsmaskers of haarmaskers van te maken. Avocado’s beschermen je huid ook tegen rimpels, dus als je mooi oud wilt worden (dat willen we toch allemaal?) doe je er goed aan om ze vaak op het menu te zetten, zowel voor uitwendig als inwendig gebruik.

Enjoy!!!!

 

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in