Word je dik van ’s avonds snacken?

Je hoort het wel vaker, ’s avonds kun je beter nier meer eten. Omdat alle voedsel die niet verbrand kan worden, automatisch wordt omgezet in vet. Daardoor kom je gemakkelijk aan in gewicht. Berust dit op theoretische en praktische waarheid of is deze gezegde van generaties op generaties overgebracht? Mag je na acht uur ’s avonds echt niet meer snacken om te voorkomen dat je in gewicht aankomt? Word je echt dik van alles wat je ’s avonds eet? In dit artikel zullen alle onduidelijkheden over deze algemeen bekende regel uit de wereld worden geholpen.

Er zijn over dit onderwerp reeds onderzoeken gedaan in hoeverre het waar is dat ’s avonds snacken zorgt voor gewichtstoename. De wetenschappelijke onderzoeken hebben verschillende resultaten uitgewezen. Het ene resultaat spreekt de regel tegen, terwijl het andere resultaat laat zien dat ’s avonds snacken voor een gewichtstoename zorgt. Er is onderzoek geweest bij vrouwen die reeds overgewicht hebben. Het is gebleken dat deze groep een heel ander eetpatroon heeft dan vrouwen zonder overgewicht, omdat ze de grotere maaltijden later op de dag nuttigen. Hierdoor krijgen ze meer calorieën naar binnen. Andere onderzoekers konden geen verband en gegronde argumenten leggen waarom ’s avonds snacken voor gewichtstoename zorgt. Er moet daarom nog een vervolgonderzoek komen met een goede onderzoeksopzet, waarbij twee groepen met verschillende eetpatronen met elkaar vergeleken worden. Het onderzoek zal zodanig moeten zijn dat één van de groepen in de ochtend grote maaltijden nuttigt en de andere groep de grote maaltijden in de avond nuttigt. Aan de hand van dit onderzoek kan er uitgemaakt worden of later op de avond eten inderdaad negatieve gevolgen heeft voor ons gewicht.

Inhoud van dit artikel

Het gevaar van ’s avonds snacken

Het tijdstip waarop we eten heeft volgens sommigen dus niets te maken met het aankomen in gewicht. Toch schuilt er wat gevaar in snacken na acht uur ’s avonds. Vaak snacken we niet omdat we reuze honger hebben na een zware dag, maar we snacken heel onbewust wanneer we op de bank naar de t.v kijken. De verleiding van dat ene pakje chips of koek die we in de kast hebben is dan onvermijdelijk, ondanks we weten dat deze producten vol calorieën zitten. Het zit in ons menselijk proces om van tijd tot tijd ander soort voedsel te lusten. Als je te vaak dit soort momenten heb is er inderdaad een hoger risico voor jou om in gewicht aan te komen.

Feiten over de vetverbranding in de avonduren

Het lichaam verbrand 24/7 vet. Dus ook gedurende de slaap blijft dit doorgaan,  al is je lichaam verder in rust. De energie die op een dag naar binnen wordt gewerkt wordt niet in één keer verteerd en opgeslagen, maar het proces van verbranding wordt verspreid over meer dan 24 uur. Dus het verhaal dat het het lichaam in de avond geen vet verbrand klopt niet! Het stofwisselingsproces van het lichaam werkt effectiever wanneer er om de paar uurtjes iets gegeten wordt. Dit hangt ook weer af van wat je precies eet. Als je voor een gezond tussendoortje zoals fruit en yoghurt kiest in plaats van ongezonde snacks zoals koek, chips chocolade enzovoorts, is er niets mis met ’s avonds snacken.

In gewicht aankomen is niet gebonden aan een bepaald tijdstip, maar aan de hoeveelheid calorieën die we dagelijks innemen. Als je door de dag heen het nodige aantal calorieën al naar binnen hebt gewerkt en ’s avonds regelmatig het limiet overschreidt door toch te gaan snacken, zal je automatisch in gewicht aankomen. Dit wil niet zeggen dat je ’s avonds niet meer mag eten, maar het is wel belangrijk dat het in balans gehouden wordt. Als je door de dag heen bewust minder calorieën hebt gehad is er niets mis mee als je ’s avonds een beetje snackt, maar de realiteit wijst uit dat snackjes al gauw uit meer dan 1000 calorieën bestaan, dus maakt het niet te gek! Als je het limiet toch overschreden hebt is het raadzaam om de volgende dag de schade in te lopen door minder calorieën in te nemen.

Juist ’s avonds zin in snacken?

Door enkele factoren die spelen zijn we juist geneigd om ’s avonds te snacken. Deze factoren zijn onder andere gewoonten en gedragingen die zijn overgenomen, hormonale wisselingen, omgevingsfactoren en stimulatie van de zintuigen. Doordat we na een lange werkdag een beetje in rust zijn en dan vaak tv kijken, hebben we vaak geen zin in een appel, maar eerder in een reep chocolade. Dit is niet het normale hongergevoel dat opkomt, je kunt het beter het ‘avond-snack-gevoel’ noemen. De calorie inname van de snacks staat hierbij weer centraal om gewichtstoename tegen te gaan.

’s Avonds snacken vermijden

Je kunt ’s avonds snacken vermijden door je honger onder controle te houden. Dat kun je doen door ’s morgens nadat je bent opgestaan te ontbijten als een koning en na je ontbijt steeds om de vijf uur te eten. Dit zorgt ervoor dat je suikerniveau onder controle blijft. Als je er vaak naar hunkert om ’s avonds te snacken, kun je bewust je gezonde en vezelrijke avondmaaltijd een uurtje later inplannen. Verder kun je ’s avonds snacken ook vermijden door bewust geen ongezonde snacks in huis te halen.

Gelukkig kunnen we met zekerheid stellen dat in gewicht aankomen niets te maken heeft met het tijdstip waarop we eten. Het heeft juist te maken met het aantal calorieën dat je naar binnen werkt. Als je meer calorieën eet dan nodig is zullen de extra pondjes je niet bespaard blijven. Snacks bevatten vaak al meer dan de nodige calorieën met als gevolg dat je boven het limiet komt te zitten. Als je dit ’s avonds vaak herhaalt, zal je zeker in gewicht toenemen ten laste van je lichaam. Vermijd daarom ’s avonds snacken liever of kies bewust voor een gezonde snack die uit het nodige aantal calorieën bestaat.

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Het krachtige TimFit Afslankprogramma richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van TimFit echt iets voor jou!

Gebruik de kortingscode vetvrij en profiteer van 10% korting op het complete assortiment. (verloopt binnenkort)

Gezonde Groeten,

[thrive_leads id=’54708′]

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in