Balansdag

Een dagje minder: neem een Balansdag

Neem na een dag met veel extra calorieën de volgende dag een ’Balansdag’: een dag waarop je extra let op je gewicht door minder te eten. Op een Balansdag kies je voor minder calorieën, let je extra op de tussendoortjes en zorg je voor wat extra beweging. Zo blijft je lichaam in balans en word je niet zwaarder.

Een Balansdag is géén dieetdag

Op een Balansdag is het niet de bedoeling maaltijden over te slaan of extreem weinig te eten. Dat is ongezond en heeft net als streng lijnen vaak tot gevolg dat je sneller wordt verleid door ‘caloriebommen’, zoals gebak en vette snacks.

Gebruik de Schijf van Vijf als basis

Drie maaltijden volgens de Schijf van Vijf zijn ook op je Balansdag de basis. Gebruik dagelijks de vijf regels van de Schijf van Vijf: eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om. De vijf vakken geven voldoende ruimte om lekker te variëren. Ze zijn de basis voor een gezonde voeding.

Eet minder calorieën en beweeg wat meer

Op de Balansdag kun je de extra calorieën van een dagje ‘meer’ verbruiken door gezond en caloriearm te eten of meer te bewegen. Zonder dieet. Door te letten op wat je kiest, zorg je ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Hierdoor kan je lichaam de extra’s van de dag ervoor verbruiken en word je al met al niet zwaarder. Ook helpt het om meer te bewegen: ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, maak een stevige lunchwandeling, laat de hond extra lang uit of ga sporten.

bron en meer informatie over de balansdag: voedingscentrum

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in