Bananen worden gezien als vruchten en groenten. Ze zitten boordevol vitaminen en helaas ook vol suikers. Dit is de voornaamste reden waarom men twijfelt aan de gezondheid van bananen. Dankzij die suikers leveren ze snelle energie en zijn ze ook lekker. Daarom blijven bananen een populaire voedingsitem bij velen van ons. Je kunt er immers zoveel mee doen. In dat op zicht is de banaan even veelzijdig als een aardappel. Je kunt hem bakken, koken, frituren en nog veel meer. Bananen kunnen zo makkelijk in je voedingsplan passen. Let wel dat bananen onderdeel zijn van een gevarieerd dieet en hou je inname van calorieën in de gaten. Bananen bevatten helaas enkel in verhouding meer calorieën dan andere fruitsoorten.

Hoeveel Calorieën bevat een Banaan?

Bananen hebben een hoge gehalte aan zetmeel. Dit brengt met zich mee een hoge calorie-inhoud. Een banaan van 100 gram bevat ongeveer 100 kcal. Bij andere vruchten is deze verhouding doorgaans lager. Bananen worden daarom als calorierijk beschouwd. Toch zijn bananen gezond en eigenlijk geen dikmakers. Het zetmeel in bananen is resistent zetmeel, ook bekend als resistant starch. Deze vezels passeren onverteerd door je maag en dunne darm. Eenmaal in de dikke darm voedt het daar de goede bacteriën. Op zo een manier zijn bananen gezond voor de spijsvertering. Bananen kunnen zelfs darmstoornissen verhelpen. Denk hierbij aan de ziekte van Crohn, constipatie, diverticulitis en diarree.

Banaan gezond?

Bananen zijn een goede bron van vitaminen. Ze bevatten vitamine A, B2, B3, B6, B11, C, en ook Kalium, Magnesium en Mangaan. De hoge Kaliumgehalte werkt zelfs bloeddrukverlagend en het bevordert je hartfunctie. Vitamine B6 in bananen helpt je beter slapen en ontspannen. Het zorgt er ook voor dat je minder kans hebt op het krijgen van Diabetes type 2. Vitamine A is goed voor gezonde ogen en Magnesium brengt je spieren tot rust. Bovendien zijn bananen een goede bron van voedingsvezels.

Afslanken met bananen

Bananen bevatten best veel vitaminen, voedingsvezels en mineralen. Dit geeft het vele gezondheidsvoordelen, maar toch is het belangrijk om niet teveel hiervan te eten. Naast de vele vitaminen en dergelijke zit er veel fructose in bananen. Fructose kan het afslanken vertragen en in sommige gevallen zelfs afremmen. Daarom is het aan te raden om niet meer dan 2 stuks fruit per dag te eten tijdens het afvallen.

Sporten en bananen

De langzame koolhydraten in bananen maken het een favoriete fruitsoort voor sporters. Je krijgt er veel energie van. Voor personen die veel bewegen zijn bananen dan perfect. Het is een gezonde energiebron. Als je je tussen de maaltijden door je wat minder energiek voelt dan kom je weer op krachten door het eten van een banaan. Bovendien verhoogt het je concentratievermogen. Zo kan het je prestaties tijdens het sporten verbeteren. Het voorkomt eveneens spierkrampen.

Bananen tijdens je dieet

Bananen passen eenvoudig in een gezond dieet. Dit veelzijdig voedingsitems is een goede bron van langzame koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Personen die aan het afslanken zijn mogen gerust genieten van bananen. Ze zijn immers vetvrij. Eet ze met mate en hou je calorie-inname in de gaten.

Rijpe of onrijpe bananen

Rijpe bananen zijn beter voor je. Die zijn zoeter en verteren ook gemakkelijker. De onrijpe bananen, daarentegen, zijn bitter en bevatten veel zetmeel. De bittere smaak wordt veroorzaakt door latex. Tijdens het rijpen wordt deze afgebroken en krijgen de bananen die lekkere zoete smaak waar we aan gewend zijn. In rijpe banaan zit er minder zetmeel, het is slechts 2%. De suikers in rijpe banaan zijn juist zijn vele malen hoger, die zitten op ongeveer 20%.

Dus zijn bananen gezond? Ja, geniet en vergeet niet om de calorieën in de gaten te houden.

Gezonde Groet,

mark

[thrive_leads id=’46006′]

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in