Baobab komt van de baobab boom. Apen zijn dol op deze vruchten en daarom wordt de boom ook wel eens apenbroodboom genoemd. De baobab boom groeit voornamelijk op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De vruchten aan de boom zijn erg voedzaam en daarom wordt hij door de lokale bevolking ook wel wel de “Boom van het leven” genoemd. De boom voorziet de bevolking ook op andere manieren in hun levensonderhoud. Van de schors wordt bijvoorbeeld thee, koffie of limonade getrokken en de bladeren eet men als een soort spinazie.

Baobab Boom

De vruchten van de baobab boom zijn zo groot als een kokosnoot en hebben een zijdeachtige schil. Het vruchtvlees wordt door de inheemse bevolking meestal vers gegeten of gebruikt voor het maken van sappen en drankjes. Het wordt ook wel eens vermalen tot poeder zodat het langer houdbaar blijft. De vruchten bevatten van nature zeer weinig vocht waardoor ze wel 3 maanden houdbaar zijn. Het vruchtvlees wordt gescheiden van de zaden en goed vermalen. Daarna kan het al verpakt worden. Het poeder is dus een natuurlijk “Raw” product omdat er geen extra droogproces nodig is met hoge temperaturen. Alle aanwezige vitaminen, mineralen en enzymen blijven hierdoor bewaard in het poeder. Zoals je hierboven kunt lezen beschikt de boom over nog meer gezonde onderdelen (de schors en de bladeren), maar die zijn helaas niet beschikbaar voor ons. Wij hebben in Nederland voornamelijk het poeder van de vrucht ter beschikking. Ik zal in het kort iets over de “magische” werking van het poeder vertellen. baobab-poeder-biologisch

Baobab vruchtenpoeder bevat verschillende vitamines en mineralen. 100 gram baobab vruchtvlees bevat onder andere.

  • vitamine C (ongeveer 6 keer zoveel als een sinaasappel)
  • kalium (ongeveer 4-6 keer zoveel als bananen)
  • calcium (ongeveer 2-4 keer zoveel als een glas melk)

In Nederland zijn bosbessen erg geliefd vanwege hun hoge aantal anti-oxidanten, maar de baobab vrucht bevat wel 4 x zoveel (Nour et al., 1980). Deze anti-oxidanten kunnen ons o.a. beschermen tegen de destructieve werking van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn in staat onze celstructuur en ons D.N.A. aan te tasten doordat ze een verbinding aangaan met onze lichaamseigen cellen.

Baobab Vruchten

De baobab vruchten zijn ook zeer rijk aan pectine (ongeveer 50%). Dit is een vloeibare vezel die o.a. helpt bij het afvoeren van giftige stoffen en metalen en stralingsschade. Pectine verlaagt ook het cholesterol- en glucosegehalte van het bloed. Dierproeven lieten een daling van ontstekingsverschijnselen zien. Pectine kun je o.a. ook in mindere mate terugvinden in het witte vlies van citroenen, sinaasappels, appels en peren. Het is daarom ook verstandig om deze niet weg te schillen, maar op te eten.

Andere soorten vezels die de vrucht bevat zijn bevorderend voor een gezonde spijsvertering en beschikken over antibacteriële en schimmel remmende eigenschappen. Dit is de reden dat de traditionele Afrikaanse geneesheren de vruchten al eeuwenlang voorschreven tegen maagpijn en diarree.

Behalve gezond is baobab poeder ook erg lekker. Het heeft iets weg van de smaken: peer, karamel en grapefruit. Je kunt het drinken als een gezonde limonade of door je smoothies en desserts doen. Je kunt er alle kanten mee op.

Veel multivitaminen bevatten schadelijke stoffen en daarom zou je baobabpoeder kunnen gebruiken in plaats van een multivitaminen. Dit moet je dan zien als aanvulling op je natuurlijke en gezonde eetpatroon.

Waar moet je op letten bij het kopen van baobabpoeder?

Baobab poeder wordt meestal gemaakt van wildgroei baobab bomen en is daarom niet altijd biologisch gecertificeerd.

Je kunt baobabpoeder niet overal kopen. Sommige natuur of reform winkels hebben het wel in hun assortiment. Het is echter heel makkelijk om het via internet te bestellen.

Waarom zou je je toevlucht nemen tot allerlei chemische poedertjes en dranken, als de natuur zoveel te bieden heeft? Geniet van de baobab poeder.

 

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in