BBC-documentaire ‘The truth about food’

De grote lijnen kent iedereen onderhand: gezonder eten (dus meer fruit en groenten), meer water drinken, bewegen. Maar er blijven ook hardnekkige misverstanden en mythes bestaan.

Helpt een glas water drinken voor een maaltijd je echt minder eten? Ben je enkel (te) dik(ker) door een trager metabolisme? Moet je magere zuivel schrappen uit een dieet? En wat vult het meest: koolhydraten, eiwitten of vetten? De BBC-documentaire ‘The truth about food’ ging het voor ons na.

Is rode wijn goed of slecht voor je?
Ga je van bepaald voedsel beter zien?
Heeft het zin om acht glazen water per dag te drinken?
Het is tijd om de waarheid te ontdekken.

Bestel The truth about food bij bol·com

The truth about food
The truth about food
Jill Fullerton-Smith

tip: Bekijk hier de bekende BBC documentaire reeks ‘The truth about food

1) Traag metabolisme
Bij iets dikkere mensen is het een populair excuus: ‘zij mag eten wat ze wil, ik niet. Haar metabolisme verbrandt wellicht sneller’. De proef werd op de som genomen met twee vriendinnen van ongeveer dezelfde lengte: een mager (die naar eigen zeggen veel at), een dikker (die naar eigen zeggen veel minder at). Hun uitleg: een verschil in metabolisme.

Via een CO2-proef werd vastgesteld dat de twee in rust evenveel verbuiken, dus er was geen verschil in hun metabolisme. Door het drinken van speciaal water kon worden nagegaan hoeveel kilocalorieën ze werkelijk opnamen. Degene die te dik was, dacht minder te eten dan haar magere vriendin. In werkelijkheid at ze de helft zoveel.

Hoewel het wel degelijk bestaat, is de kans erg klein dat je (enkel) te dik bent door een stofwisselingsprobleem, luidt het verdict.

2) Water voor het diner
“Als je een glas water drinkt voor het eten, dan heb je minder honger waardoor je minder gaat eten.” Klinkt op het eerste zicht logisch, maar is het niet. Water vult de maag wel, maar dat duurt niet lang. Water loopt eigenlijk gewoon door de maag. Je zal dus niet meer of minder eten door op voorhand een glas water te drinken. Wat niet wil zeggen dat het niet mag.

3) Van zuivel word je dik
Melk, kaas, boter en eieren zijn vaak de eerste voedingsmiddelen die er aan moeten geloven als mensen op dieet gaan. Terecht? Neen. Magere yoghurt en melk, kaas en een beetje boter zijn net nodig. Ze zijn immers een bron van calcium, en laat die calcium er nu net voor zorgen dat je lichaam minder vet opneemt.

De proef werd op de som genomen door een groep proefpersonen een week lang een dieet met een hoog calciumgehalte (2000 mg) en een week een dieet met slechts 500 mg calcium.

Het bleek dat in het hoog calciumdieet twee keer minder vet werd opgenomen dan bij een laag calciumgehalte. Kaas, yoghurt en melk mogen dus, maar met mate. Zeker van (veel) vette kaas ga je nog steeds te dik worden.

4) Let op je portie
Je portie afwegen kan belachelijk lijken, maar de waarheid is dat mensen meer eten naarmate ze een grotere portie op hun bord krijgen. En je krijgt veel vaker grote porties aangeboden dan je denkt: in de cinema, op restaurant of gewoon door zonder nadenken op te scheppen en te eten.

Dat werd bewezen door een groep van 120 cinemagangers. De helft kreeg een portie van 120 gram popcorn, de andere helft kreeg dubbel zoveel. Wie de grote portie kreeg at de helft zoveel als wie de kleine portie kreeg.

Of de popcorn vers of slap was deed er daarbij niet toe: wie de grote portie slappe popcorn kreeg, at nog altijd meer dan wie een kleine portie kreeg.

5) Het soep-dieet
Hoewel dit dieet al veel kritiek over zich heen kreeg, is soep wel degelijk een perfect ‘dieet’-product (op voorwaarde dat ze niet uit blik, pakjes of zakjes komt en geen room bevat).

Soep bij de maaltijd vult de maag, waardoor er sneller en langer een verzadigingsgevoel optreedt. Vermits soep gemaakt is van groenten en water, bevat het ook nog eens weinig calorieën, dus dat is mooi meegenomen!

6) Zie hoeveel je eet
Wie maaltijdrestjes ziet liggen, zal 10 procent minder eten dan bij wie de restjes onmiddellijk worden weggenomen. Dat lijkt niet veel, maar dag na dag kan dit behoorlijk oplopen. Laat dat lege potje yoghurt, die snoepwikkel of dat klokhuis dus maar even liggen na het eten.

7) Wat vult het meest:

koolhydraten, vetten of eiwitten? De meeste mensen zouden gokken op koolhydraten, maar zeker als je wat beweegt verbruik je die vrij snel. Het juiste antwoord is ‘eiwitten’. Ze geven je langer een verzadigd gevoel.

Magere eiwitten, zoals kip, vis, eieren, granen, peulvruchten en soja, zijn te verkiezen. Let er wel op dat als je een proteinerijke maaltijd neemt, je niet méér calorieën binnenkrijgt dan anders.

bron: goedgevoel.be

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in